Stardardid on miski, kuidas sa ennast ise endale peegeldad, kuid eeldused on miski, millega sa teistele inimestele ennast peegeldad, selgitab psühholoog ja raamatu “Marriage and the Law of Attraction” Paulette Sherman. “Eeldused on, kuidas sa loodad, et teised inimesed sulle reageerivad ja standardid räägivad rohkem sellest, mida sa enda kohta tead ja kuidas enda eest hoolitsed, oma elu teadlikult elades. Seega, mõistlikud standardid peegeldavad su enda väärtusi enda suhtes.” Näiteks, võimalik, et sinu standardiks on, et suhtes peaks olema ausus ja austus.

Standardid on tervislikud ja kui me valime teadlikult kallimaid, kes juba peegeldavad meie väärtusi, sekkuvad ebarealistlikud eeldused palju väiksema tõenäosusega meie suhteellu. “Kui sa juba kellegi valid, peaksid teadma, kas tema põhistandardid sobituvad sinu omadega, sest tõenäoliselt sa neid ei muuda.”

Kuidas standardid eeldustest erinevad?

Igasugused eeldused, mis erinevad su väärtustest ja vajadustest, nagu eeldamine, et su partner suudab su mõtteid lugeda, sätib nõusid nõudepesumasinasse täpselt nagu sina või eelistab kõiki samu asju nagu sina, ei ole realistlikud. Nii eeldad Shermani sõnul, et su partner on su kloon.

Terapeudi ja suhete eksperdi Valerie Kolicki sõnul oleme pettunud iga kord, kui eeldame partnerilt midagi, millele ta vastata ei suuda. "Me oleme sundinud nad rolli, kus nad niikuinii meile pettumust valmistavad ja teeme ise endale haiget," selgitab ta.

Shermani sõnul peavad kõik paarid õppima eeldustega toime tulema ja kompromisse looma. "Te kasvasite erinevalt üles," räägib ta. "Ja te peate mingite asjade suhtes kompromisse tegema ja aktsepteerima erinevusi, et koos elada."

Kokkuvõtteks

Me kipume aeg-ajalt ikka asju eeldama, aga seetõttu ongi oluline mõista standardite ja eelduste vahet ehk seda, mis on realistlik ja mis mitte. Näiteks viie armastuse keele teooria ongi loodud selleks, et paarid tuletaksid endale meelde, et nad on kaks erinevat inimest, kes näevad armastust erinevalt.

Allikas: mbg