Eks me kõik olime tähele pannud, et nad on teineteise kallal pisut rohkem nääklema hakanud, üks rohkem kui teine… Ent vanainimesed on ikka ju vahel kannatamatud, rahulolematud. Suvel külas olles ei olnud harv see juhus, kui vanaisa läks hoopis saunatuppa magama, sest “ei suutnud mutiga voodit jagada”. Võtsime seda kõike naljaga — kui inimestel juba enam kui nelikümmend ühist aastat seljataga, siis on ju loomulik, et vahel “viskab üle”. Nad on koos väga palju läbi elanud — aastaid tagasi suri noores eas nende noorim laps, minu noorem vend. Mõlemad on ammu matnud oma vanemad ja vanaema mattis mõned aastad tagasi ka oma vanema õe, kes oli tema parim sõbranna ja eeskuju. Terve selle aja ja läbi kõigi nende katsumuste on nad teineteise kõrval olnud… Seda tõestavad kõik need aastad, punnis fotoalbumid, lapsed ja lapselapsed. Kuidas on võimalik, et nad tahavad nüüd sellele kõigele käega lüüa?

Ma pole kunagi varem näinud, et nii kaua koos olnud inimesed lahutada tahaksid… Võib-olla filmides, kuid Eestis küll mitte. Ma ei saa ka aru, mis mõtet sel enam oleks? Ma ei taha vanemate inimeste kohta halvasti öelda, aga kui tõenäoline see on, et üks seitsmekümneaastane endale enam uue kaaslase leiab — miks ta peakski seda tahtma? Jah, ema võib öelda, et tal on “närv must” ja isa, et tal on “kopp ees”, aga minu meelest magagu siis eraldi tubades, miks kohe lahutada? Lahutatakse siis, kui on veel soov uus pere luua ja vanadest sidemetest lahti lasta… Oma ema ma selles veenda ei suutnud.

Kuidas me seletame oma lastele, et vanaema ja vanaisa ei ole enam koos? Tänapäeval on nii paljud lapsed pidanud harjuma mõttega, et nende ema ja isa ei taha enam ühe katuse all elada, aga tulla veel jutuga, et vanaema ja vanaisa ei taha enam teineteist näha? Vanaema ja vanaisa, kes on alati KOOS laste jaoks olemas olnud… Ma ei tea, kas ma olen tõesti seni pilvedes elanud, aga mulle ei mahu see pähe. Selle üle mõtlemine tekitas minus ka küsimuse — kas on mingi aeg või piir, mil lahutamine on juba mõttetu? Minu vanemate puhul see justkui oleks seda, aga samas, mida ma ka tean? Kas on veel teisi, kelle vanemad on juba üsna vanas eas lahutada tahtnud või on minu omad lihtsalt liiga palju filme vaadanud?