• Esimene pea: hirmud ja kahtlused.

    Keskeas mees on enamasti valmis tõsisteks suheteks — tema elus pole liiga kaua midagi uut olnud. Ta on harjunud triigitud särkidega, olmega ning seadusliku abikaasaga voodis. Nii et tee esimesest kohtumisest kuni pulmakelladeni võib olla üsna lühike. Nii lühike, et tütarlaps ei jõua arugi saada, kuhu rada teda viinud on. Ometi tasub selle üle veidi mõtiskleda.

    Meie kangelase aktivasse kuulub mitmehaardeline kriis, mis ärgitabki teda peret maha jätma ning suunduma seiklusi otsima. Vanakurigi sosistab talle kõrva: elu läheb mööda, nii palju on veel tegemata, järele proovimata, praktikas kontrollimata!

    See ongi peamine 40-aastase mehe hirm — hirm mitte jõuda. Mis sellest siis halba on? Just selle hirmu tõttu elategi oma romaani kolmandal nädalal juba koos, neljandal aga vaidlete selle üle, kus mesinädalaid veeta.

    Kuid lisaks kiirusele saad sa kaasa ka tema kahtlused: kas ma tegin ikka õige valiku? Tulemuseks on vaid kaunid tulevikuplaanid — ilma igasuguste märkideta nende realiseerimiseks. Ta tõepoolest kahtleb ja kardab. Ta kardab, et sa ehk vajad vaid ta raha (ta pole ju kaugeltki enam noor ja üldsegi mitte ilus). Kardab, et sa ei mõista teda kunagi nii, nagu mõistis tema esimene naine (või ei saa sa aru, kuidas tema naine aru ei saanud).

    Teda haarab õudus, kui mõtleb läbikukkumisele voodis. Peamine, ta kardab, et sina pole päris see, keda inimene vajab, et väärikalt vanadusele vastu minna. Ja siin on tal küll õigus. Noor naine ei saa kuidagi muutuda kuivetunud eidekeseks, kes koob sokke oma vana kallima reumaatiliste jalgade jaoks.

    Teine asi on, kui ta pole veel nii vana, nagu talle endale paistab. Sel juhul tuleb sinul seda talle tõestada. Ära tee nägu, et ta on 20, see pole enam ammu nii. Ja ongi hea, et ei ole. Ta on 42 või 45, see tähendab, et on kogenud ja mõistlik . Ära nõua temalt rohkemat, kui ta anda suudab, ära tee allahindlust „nõrga tervise„ pärast — ning mees ärkab taas ellu.

    Tema ülejäänud hirmude puhul läheb tarvis hoolikamat ja detailsemat töötlemist.

    Ta kardab, et sulle on vaja vaid tema raha. Mis siis ikka, kui sa pole just rikas pärijanna ega eduka ettevõtte noor perenaine, on ta kindlasti sinust rohkem kindlustatud. Ning on tõepoolest valmis sinu peale raha kulutama, mis on iseenesest tervitatav nähtus. Kuid ikkagi väga hoolikalt, ilma tuulde loopimata. Kingitused tuleb rahulikult vastu võtta, kõige kallim aga tagasi lükata, motiveerides seda „mitte selliste suhetega”. Pole vaja tarduda kallite kaupluste vitriinide ees, ega nõuda „lossi, sõrmuseid, kõrvarõngaid ning karusnahku”. Lõppude lõpuks oled alati ise hakkama saanud ning sa ei vaja mitte sponsorit, vaid partnerit — soovitavalt võrdväärset.

    Ta kardab, et sa ei mõista teda iialgi. Elukogemusel on kaks otsa. Möödunud abielus olid tal keerulised suhted. Pealegi on tal silme ees mõningate oma sõprade eeskuju, kes on abiellunud siredate säärte ja õrna häälekesega, nüüd on aga täiesti õnnetud. Ta kardab, kuid tema hirmusid on lihtne hajutada.

    Piisab oma kallikese ärakuulamisest ning seda tuleb teha iga kord, kui ta tahab kurta. Kõik tema kõned ei näi sulle kindlasti mõistlikud, mõned on aga lausa lapse loogika head näitajad. Ära närveeri, igal inimesel on oma kogumik solvumisi ja soove, need on olemas ka temal. Kuula ta ära ja ta veendub sinu intellektis.

    Ta kardab fiaskot voodis. Sa lihtsalt demonstreeri talle, kui hea sul temaga on, kui palju rõõmu valmistavad sulle tema puudutused. Jah, enam ei suuda ta tõepoolest ööpäevad läbi seksida, aga kas see siis on probleem? Selle eest oskab ta naist kuulata, suudab jõudusid jaotada ning on juba ammu hüvasti jätnud paljude illusioonidega. On vaid üks „aga” — kui tal on eelmise abielu ajal kujunenud kindlad, sulle mitte eriti meeldivad voodiharjumused. Nendest jagu saada pole sugugi lihtne. Ometi on võimalik, ning see teeb rõõmu.

    Ta kardab, et sina pole see õige. Tegelikult kardame me kõik eksida oma valikutes, ometi ei sega see proovimast. Niisiis, sellest hirmust pole võimalik lõplikult üle saada. Ainus, mis aitab, on sinu veendumus, et tema on see õige. Ning seda veendumust tuleb igati välja näidata. Las ta harjub mõttega, et lõpuks on otsingud lõppenud ning sina oledki tema printsess.

  • Teine pea

    Alustades romaani küpses eas mehega, tuleb arvestada, et koos temaga saad sa kaasa tema perekonna, lapsed (vahel on need sinu eakaaslased), tema endise naise (kasvõi ebameeldivate või, mis veelgi hullem, meeldivate mälestustega), tema partnerid ja sõbrad. Nii et tuleb arvestada sellega, et puhkuse tarvis kogutud raha läheb tütre lõpupeo peale või pojale õppimiseks. Et puhkepäevad tuleb veeta loomaaias või lastekohvikus, kostitades mossitavat last jäätisega — sina võtsid talt isa; ning veenda last selles, et sina pole süüdi, ei õnnestu niipea.

    Tuleb palju vaeva näha harjutades endaga tema vanu sõpru. Tuleb ära kannatada mõned „heasoovlikud” jutuajamised tema endise kaasaga. Tuleb olla leplik, lojaalne ning mõistev.

    Oled sa kõigeks selleks valmis? Kaalu kõik poolt ja vastu argumendid, pane ühele kaalukausile oma armastus, teisele — võimalikud ebameeldivused, ning otsusta alles siis. Ei tasu talle ette heita seda, et sa ei teadnud, mis tulla võib. Sa teadsid kõik, ning kui juba valisid, siis vastuta oma valiku eest. Kui ta aga selliseid piinu väärt ei ole, ära siis vaeva ei ennast ega teda. See on palju ausam ning parem, kui pikendada mõttetut olukorda.

  • Kolmas pea: illusioonid

    Neljakümneaastane kriisis ning armastuse otsinguil mees näib vaid väliselt mõistlik ja rahulik. Tegelikult lõõmab ta rinnus leek ning halgude praksumine lämmatab mõistuse hääle. Ta tirib välja vanad stereotüübid, valab need uude vormi ning sobitab sinuga.

    „Naine peab kodus istuma!” — müristab ähvardavalt oma olemuselt patriarh (eriti, kui tema eks oli karjäärinaine ning ei jõudnud mitte alati talle suppi keeta).

    „Noor naine on rumal ja vajab karmi juhatust!” — räägib isa, ning sa tunned, et hakkad lämbuma kaks-ühes kontrolli all — isa ja mees.

    Toime tulla kahtlaste ettekujutustega reaalsusest, kui see puudutab täiskasvanud inimest, ei ole lihtne. Mõnedel ei õnnestugi suhteid korda saada ning siis tuleb kas alluda — ning mõista end särkide pesemisele ning täpsetele finantsilistele aruannetele — või lahkuda skandaaliga, tema võidukate hüüatuste saatel: „Ma teadsin kohe, et sa oled täpselt samasugune kui kõik teised!”

    Jah, sa oled samasugune nagu kõik teised. Sina, nagu kõik (või paljud), tahad olla isiksus. Sul on oma arvamus, omad maitsed ja soovid, isiklik maailmatunnetus… See ei tähenda, et sa pole valmis nõuandeid kuulda võtma, kuid kuulata igal hetkel nõudlikke ettekirjutisi pole ka see, mida sul vaja on.

  • Kuidas siis „oma vanamehega” toime tulla?

    Siin on täpselt nagu sõjas. Näita talle vaid hetkelist nõrkust ja käiku läheb raskekahurvägi, ähvardavalt kortsus kulmud ning karm jutt. Mis siis ikka, kui see on see, millest oled alati unistanud, proovi järele, kas reaalsuses see sulle ikka nii väga meele järele on.
    Kui ei ole, siis tuleb vaeva näha…

    Leia ühist. Tema usaldamatus põhineb teie suurel erinevusel. Ta ei suuda kuidagi sinu kiindumustest aru saada? Näita talle, et te ei olegi nii väga erinevad. Tema armastab rocki (see on enamuse küpses eas meeste suur kiindumus), ega ka sina pole vastu, kui muusikat teeb Deep Purple või Led Zeppelin. Minge koos mõnele kontserdile, see sulatab tema südame. Hea oleks ka panna teda meenutama oma noorusaastaid, vastutasuks aga jutustada loo oma elust, kui sa käitusid ja tundsid umbes sama mis temagi.

    Pane paika piirid. Tee endale kohe ja täpselt selgeks, mis alal oled valmis usaldama tema juhtimist, milliseid küsimusi oled nõus koos lahendama, milliseid aga tingimata iseseisvalt. Ära tee kunagi erandeid. Ära loobu oma elu mõnest osast, kui see temale ei meeldi, muidu hakkad vihkama nii meest kui ka teie suhteid.

    Avalda oma arvamust. Kui tema vastuvõetud otsus sulle ei meeldi, ära vaiki. Vaidle, arutle, argumenteeri. Ära karda öelda: „Ma ei taha”. Lõppude lõpuks organiseeris tema puhkuse selleks, et sulle rõõmu valmistada ning sa ei ole kohustatud pingutatult rõõmutsema, tundes ise surmahirmu mägirajal või toites sääski järve ääres kala püüdes.

    Paku kompromisse. Kui kaunis ka poleks teie hingede sulandumine, pole kellelgi veel õnnestunud saavutada täielikku teineteisemõistmist. Sina oled naine, tema — mees, ning see fundamentaalne erinevus on palju tõsisem kui teie vanusevahe. Ja kuna mees ei suuda kuidagi mõista naist, aita teda selles raskes ettevõtmises. Katsu leida ühiseid vajadusi, vaata, kus lõikuvad teie huvid — ning püüa need suhete hoidmiseks ja parandamiseks ära kasutada.

    Muide, see kõik on vaid loogika, mis armastuses kaugeltki mitte peaosa ei etenda. Peamine on meeles pidada tundeid.

  • Lohe süda

    Millised probleemid siis nende omaarust täiskasvanud inimestega tõele vastavad? Vaene printsess saab koos kuningaga kaasa kõik tema õudusunenäod, kogu negatiivse kogemuste pagasi, kõik ebaõnnestumised ning südameprobleemid. Kuid just süda on suhtlemisel üle neljakümnese mehega peamine argument.

    Mees on igavene romantik, kuigi varjab seda väga hoolikalt. Koos vanusega ilmuvad sellesse romantismi uued huvitavad tahud. Ta ei keskendu enam romantika valule ega võitlusele, nagu noorukieas. Temas pole enam nooruslikku maksimalismi. Ta on lõppude lõpuks millestki aru saanud, kusagil võitnud ning milleski rahu leidnud. Ning koos selle rahuga ka uue muinasjutu, mille nimi on — Viimane Armastus.

    Fakt, et keskiga on mehe jaoks ohtlik aeg, on kõigile teada. See on aeg, mil surm on neile liiga lähedal, et seda ignoreerida saaks, ning kõik asjad omandavad äkki tähenduse: „võib-olla viimane”. Mis siis veel armastusest rääkida? Ning selles, nende arvamust mööda viimases tundes, ilmutab end kõige parem, mis mehe südames leidub: õrnus ja hool, soov kaitsta, hoida, aidata.

    Sellist armastust saad sa aga tunda vaid siis, kui kõvasti vaeva näed, et tema südameni jõuda. Lohel on ju ikkagi kolm pead ning neis on liialt palju rumalaid mõtteid. Ometi ei tohiks need mõtted sind segada teel tema tunnete ja teie armastuse juurde.