Põhilised komplimentide viisid

Komplimendid võivad olla otsesed ja kaudsed. Otsene kompliment märgib ära inimese isiklikke väärtusi ja tõstab tema enesehinnangut. Klassikalised otsesed komplimendid on “Sa oled tõeline teatriasjatundja!” “Sa juhid autot virtuoosselt!” või “Sa tunned hea köögi saladust”.

Kaudne kompliment kriipsutab alla, kui hea on see, mida su vestluskaaslane tänu oma väärtustele saavutas. Kaudne kompliment julgustab teda edasi tegutsema ja oma võimeid täiustama.

Klassikaline kaudne kompliment — vaatasite etendust, mille valis su sõber ja sa räägid talle õhtul, kui väga sulle meeldis näitlejate mäng ja näidendi sisu. Hommikul tööle sõites märgid, kui palju mugavam on tema valitud tee, kuna aitab vältida ummikuid. Restoranis ülistad iga tema valitud rooga ja paned ta särama, nagu oleks ise kõik valmistanud.

Otseste ja kaudsete komplimentide vahele jäävad nö paitused — mainid jutus möödaminnes “Milline ootamatu mõte!” “Hästi tabatud!” “Sinu kogemuste juures pole raske lahendust leida…” See sooja tuulepuhanguna kerge kompliment tõstab sind kaasvestleja silmis oluliselt — paistad talle heatahtliku inimesena, kes on võimeline hindama nii tema hingelisi, intellektuaalseid kui äriomadusi. Samaaegselt lood talle emotsionaalse mugavuse ja rahulolutunde.

Jälgi õiget proportsiooni

Meestele tehtavate otseste ja kaudsete komplimentide suhe peab olema 1:5. Miks? Sest mees on oma loomult töötaja. Ja meie naiselik ülesanne on anda talle tööd ning julgustada selle kvaliteetset tegemist. Mehe enesehinnangut on vaja tõsta tasemeni, kus ta rügaks mitte ainult enda rahuloluks, vaid ka meie kasuks.

Kas tead, kuidas Prantsuse lauljanna Vanessa Paradis muutis mürgeldaja Johnny Deppi eeskujulikuks perekonnaisaks? Ta ei nurrunud mehele kõrva “Oh milline iludus sa oled, ole minuga!” ei meelitanud sõnades “Milline vapustav, märkimisväärne isa sa oled meie lastele!” vaid ta ütles: “Hei, miks meie pisike minu süles kogu aeg nutab, aga sinu süles jääb nagu võluväel vait? Issand, sa tead vist imikute taltsutamise saladust! Ta ei naerata mitte kellelegi teisele!”

Üksnes kaudsete komplimentide abil võib õpetada partnerit pärast tööd kaubanduskeskusesse toidu järele sõitma, õhtusööki valmistama, hommikuti kohvi keetma või läbipõlenud lambipirne vahetama, aga samuti suhtlema santehnikute, ehitajate ja automehhaanikutega. Sinu komplimendid loovad temas püsiva tegutsemisrefleksi. Ja kui su sõbrannale toob mees pühapäeva hommikuti kohvi voodisse, siis tähendab, et ta kiidab oma kaasa hoolivust regulaarselt ning väga sageli.

Paitusi tuleks jagada automaatselt kõikidele meestele, alustades teie kontori noorest turvamehest ja lõpetades eaka ministriga kõrvalmajast, kellele sind tutvustati diplomaatilisel vastuvõtul. Need on vajalikud igale mehele, et tunda end olulise, austusväärse, armastatu ja väärikana. Paituste hulga järgi hindab mees sinu iseloomu naiselikkust. Ei paita — pole tõeline naine.

Millal pakkuda talle esimene ports komplimente?

Ära alusta vestlust mehega kiidulauluga tema aadressil. Ära sära talle vastu hollywoodiliku naeratusega, kui tegemist pole just tänaval juhuslikult kohatud viimase armukesega. Lase tal midagigi öelda või teha. Anna talle võimalus su lahke kompliment ära teenida — mees ei hinda seda, mida kergelt jagatakse ja ei usalda seda, mis ilma pingutuseta sülle kukub. Ta mõtleb hoopis “Kui libekeelne, arvatavasti loll. Või tahab minult midagi saada?” Anna talle võimalus suu lahti teha ja öelda midagi kas või stiilis: “Umbsevõitu siin saalis, mis te arvate?” Seejärel esita talle paar küsimust, kuula vastuseid ja pärast mine komplimentide juurde, et ta usuks nagu oleks sinu läbinägelikkus lubanud sul ära arvata tema erakordse natuuri sügavuse mõne möödaminnes pillatud fraasi põhjal.

Tal peab olema väärtus, mida sa kiidad või ta peab arvama, et tal on see

Mõttetu on kiita kõigest väest tema välist veetlust, kui ta sarnaneb näolt nahkhiirele — ta peab ju iga päev oma peegelpilti peeglist vaatama. Aga miks mitte märkida, kui meeldiv on tema bariton? Rumal on kiita selle peent maitset, kes uusehituse korteri jaoks tellis tammepuust nikerdatud kullatisega uksed. On lubatud vaimustuda nikerduste kvaliteedist ja küsida, kuskohast ta leidis sellised meistrid. Või pöörata selg kullatud ustele ja märkida tema kiiret liikumist riigiteenistuses.

Kui te olete lühikest aega tuttavad ja sa ei tea veel oma vastasistuja väärtusi, siis pea meeles — iga mees on veendunud, et ta on tark, seksikas ja huumorimeelega. Sellest võib julgelt rääkida — mööda ei pane. Ei ole sellist meest, kes tema mõistuse või seksuaalsuse kiitmise peale lööks häbelikult pilgu maha ja teataks: “Oh ei, ma olen täitsa loll” või kehitaks õlgu ja märgiks “Ei, mu seksuaalsed võimed on kesised!”

Kuidas kiita mehe seksuaalsust ilma suudlemata või voodis lebamata? Aga väga lihtsalt — räägi mehe juuresolekul: “Naise elu kõige ürgsem mõte on mees ja me kõik pöörleme ümber armastatud inimese nagu Maa ümber Päikese”. Ja kui sa ei vahi tulise pilguga talle otse silma (sel juhul näite armukese jahtijana), aga vaatad tagasihoidlikult kõrvale või põrandale, leiab mees, et avaldas oma seksuaalsete fluidumitega sulle magnetilist mõju. Teine süütu võte — peale aeglast tantsu märgi raugel toonil nagu just oivalisest unest ärgates: “Kui hästi sa liigud…”

Vahel kujuneb olukord komplimendi valimiseks üsnagi keeruliseks. Te kavatsete minna linna jalutama. Sa istusid tema autosse, aga see on vana Honda. Tõsi, salong on puhas, õhk värske, suurtest akendest on vaade ümbruskonnale suurepärane. Sulle meeldib see noormees ja mitte teine, kes sind eile oma Chrysleriga sõidutas. Sinu tuttav teab teie eilsest käigust. Kuidas teda peenelt meelitada eneseuhkust riivamata? Ei ütle ju — sul on väga hea auto. Ta teab ise, milline see on. Ja sa ütled puhast tõtt: “Meeldiv, kui autos pole suitsetatud ja sellest saab maastikku imetleda”. Iga sõna on tõsi. Ja samal ajal sinu rahulolu väljendav meelitus.

Millise tooniga öelda komplimente?

Pea meeles — sa ütled talle tõtt, mitte komplimente. Käitu siiralt ja ilma lipitseva pugejalikkuseta. Mida kõrgemal positsioonil on kiidetav, seda tõepärasemalt ja rahulikumalt peab kostma sinu hääl. Mida see praktikas tähendab? Kui sa suhtled kesktaseme mänedžeriga, võid lasta lendu komplimente kelmika säraga silmis ja sõbraliku naeratusega huulil. Tippmänedžer on endas kindel ja julgustamist ei vaja. Kompliment tema aadressil nõuab sinult teistsugust lähenemist — nägu olgu tõsine, toon usaldusväärne ja tasakaalukas.

Kõige kõrgema järgu mees, erakordselt kõrgel positsioonil või populaarne, on pidevalt kerge paranoia küüsis. Ta oletab, et kõik tema ümber on kadedad ja tahavad meelitustega temalt midagi saada. Ta eelistab komplimente, mida talle ei öelda, vaid lajatatakse või pigistatakse hammaste vahelt. Mõnikord isegi mõningase vastikusega — “Tead, ei tahtnud tõtt rääkida, aga pakitseb — küll sa oled tark inimene, lausa vastik”. Millegipärast arvavad nad, et sellise tooniga kuulutatakse tõde, mis kisutakse välja puhtast südamest. Arvaku pealegi — ega meil kahju ole.

Iga kiitus peab olema konkreetne

Sa pead täpsustama, mille eest teda kiidad. Naistele piisab abstraktse komplimendi kuulmisest — “Sa näed täna nii hea välja!” — ja tema on juba õnnelik. Mehel on analüütiline mõtlemine: “Miks ma täna parem välja näen kui eile? Kuidas saavutada seda, et ma iga päev hea välja näeksin? Ja mis on “hea” selle naise arvates — intellektuaalselt, nägusalt või mehiselt?” Sellise komplimendi väärtus on tema jaoks olematu.

Hoopis teine asi, kui märgid ära, miks teda on täna nii hea vaadata. Näiteks päevitas puhkuse ajal, lips on särgiga maitsekalt sobitatud või kannab hästiõmmeldud ülikonda. Ta saab kohe aru — kui puhata, võtta päikest, puhastada jalanõusid ja riietuda elegantselt, näeb hea välja. Kompliment oli normaalne, praktiline. Aga kui sul õnnestub sõna “hästi” asendada sõnaga “elegantne”, “võluv”, “kütkestav”, “rüütellik”, “õilis” või “aristokraatne” — jätab ta su komplimendi heameelega meelde.

Kolleeg näitab puhkusel tehtud fotosid? Kiida tema oskust maastikke pildistada ja tema tavatut viisi inimesi näha. Istud tema autosse? Märgi mugavat istet või võimsa mootoriurinat. Ta näitab sulle oma raamatut, milleks on kõrgkooli füüsikaõpik. Ütle kui paks see on ja kui palju selles on valemeid. Ära karda näida asjatundmatuna — sa räägid oma muljetest, mitte ei tee kvaliteediekspertiisi.

Millega on võimalik meest rabada?

Kiitusega selle aadressil, mida mees ise endas või oma saavutustes salaja ja erakordselt hindab. Mis see on? Ei, mitte tema auto või riist! Mingi eripära, mis kasvab välja tema olemuse sügavast hellitatud põhjast. Kellelgi on maja Pärnus, teisel mõni kasvandus — ta on uhke oma oskuse üle põõsaid kunstipäraselt lõigata või akvaariumis gupisid kasvatada.

Edukas kirurg joonistab akvarelle merevaadetest. Zootehnik tõi Veneetsiast Murano klaasist vaasi. Metsavaht loeb õhtuti Robert Musilit ja mängib tšellol Brahmsi. Sinu kompliment tema aia, akvaariumi, klaasikollektsiooni või poeetilise musikaalsuse kohta räägib talle tähelepanelikkusest. See on intiimne kompliment, pärast mida on paljud mehed võimelised naisesse armuma. Et sellist komplimenti teha, on vaja inimest väga tähelepanelikult jälgida ja koguda tema kohta kõikvõimalikke kuuldusi.

Millal võib julgelt mehe välimust ülistada?

Märgi suure ettevaatlikkusega mehe väliseid väärtusi, kui ta pole end veel isiksusena leidnud ja ei oma reaalseid saavutusi. Üldjuhul mõtleb mees oma veetlevusele siis, kui tal kõik muu olemas on. Isegi olles näitleja või kulturist ja tehes teadlikult panuse oma ilule, mõistab ta, et ainult välimusega edu ei saavuta. Aga edu on mehe jaoks peamine!

Oletame, et su sõber on perspektiivikas ohvitser ja hiilgav karjerist. Seetõttu võtab ta sinu kiitvaid sõnu univormi teemal rahuldustundega. Kõik muu on tal juba saavutatud. Kujuta ette teistsugust olukorda — teda tabab karjääritandril üks ebaõnnestumine teise järel, aga sina ütled talle lohutuseks: “Mu kallis, kui hästi sulle vorm istub!” Selliste sõnade peale saadab ta su kuhugi või läheb ise.

Ja veel üks detail — otsene kompliment mehe välimuse kohta vihjab sellele, et püüdled lähedasema suhte poole. Seetõttu tõmbuvad mõned mehed selliste komplimentide peale eemale. Kõige süütumalt kõlavad otsesed komplimendid, mis on seotud uhke rühi, uue soengu, meeldiva hääle ja kommetega.

Mida ei maksa mehes kiita?

• Riietust temast eraldi — ta pole mannekeen.
• Oskust koristada korterit, pühkida tolmu, pesta kristall-lühtrit — ta pole koduabiline.
• Kannatlikkust — see lõppeb kohemaid.
• Alkoholitaluvust — hakkab jooma, peatada sa teda ei jõua.
• Headust — otsustab, nagu oleks ta iseloomutu möku, nõrguke ja tühine.
• Armukadeduse puudumist — sa lihtsalt ei meeldi talle piisavalt, sellepärast ta ei väärtusta sind.
• Kalduvust riskida — varsti murrab ta jalaluu ohtlikul mäesuusatamisel või paneb raha kahtlasesse ettevõtmisse.

Millised komplimendid on täiesti lubatud, kuigi näivad meile esmapilgul kohatud?

Vaimustust väärib su tuttava oskus turul liha valida, see marineerida ja praeahjus või grillis küpsetada, sest kõik jahiga seotu on traditsiooniliselt meeste tegevus. Tõelisel mehel sobib valmistada ainulaadset kohvi või teed, samuti olla gurmaan ja luua spagettide juurde souste või teha magustoite praetud ananassidest tumeda šokolaadiga. Tasub märkida tema edu naiste juures — kõige ustavam armsam on see, kes ei kahtle oma seksapiilis. Kannusta tema igat katset hinnata su tualetti — hamba verele saades kasvab temast aastatega oivaline nõuandja, kel puuduvad sõbrannade armukadedad eelarvamused.

Universaalsed komplimendid on: “Sul on õigus!” “Küll sa tead palju!” “Ma ei uskunudki, et seda on võimalik teha!”

Need pole komplimendid

Suur kogus ühetüübilisi otsekoheseid kiitusi viib mehed äärmisse pingeseisundisse. Kui talle öeldakse: “Oi, ma olen kuulnud, kui andekas/suurepärane/geniaalne sa oled!” tunneb ta, et peab kõigi jõududega kinnitama oma ande olemasolu. Kiituste avanssi teenides ja eputades on ta tegelikult kuulujuttude allika peale vihane.

Talle on ebameeldiv igasugune võrdlus kellegi teisega, olgu selleks siis naaber või Issand Jumal. Võrdlus osatab ta haiget kohta — soovi olla mitte ainult esimene, vaid ainus. Ütled oma vestluskaaslasele: “Sa oled targem kõigist, keda ma tean!” ja ta kahtleb kohe, kas sa tead paljusid ja ega sa lollidega ei suhtle. Konkretiseerid kiitust: “Sul on patsiente rohkem kui Peep Preel!” — langeb murelikesse mõtetesse: “Praegu küll, aga pärast?” Naiste valvefraas “Sa oled kõige parem” paneb mehe mõtlema, et kust sina seda tead ja kus on tõendusmaterjal.

Olukorrad, kus kõik meelitusvahendid on head

Suheldes ebakindla ja haiglaselt umbuskliku ülemusega — sa sõltud temast, tema pidevad meeleolukõikumised muudavad su elu keerulisemaks. Sinu eesmärk — tõsta kiitustega tema enesehinnangut ning tagada kollektiivis stabiilsus ja endale rahu. Iga meelitus on õigustatud, kui sul on vaja meest mingi lühiajalise ja tähtsa ülesande täitmiseks, aga pärast seda lased tal minna kõigi nelja tuule poole.

Kiida teda mõõtmatult, kui tahad, et ta:
• viiks läbi su abielulahutuse, projekteeriks su maja, raviks su ema;
• viiks su Araabia Ühendemiraatidesse;
• tuleks sinuga su sõbranna pulma;
• aitaks kätte maksta eelmisele armukesele;
• ajaks marru su kadedad naistuttavad;
• koliks su mööbli uude korterisse;
• laenaks sulle raha ilma protsendita;
• magaks sinuga ning kaoks sõnagi lausumata.

Kuidas mitte tunda end idioodina, kui paiskad tema peale tonne meelitusi?

Kui vestluskaaslane laseb endaga manipuleerida primitiivsete võtetega, siis on loll tema, mitte sina. Oleks patt tema lollust mitte ära kasutada. Kui teda tuleb meelitada leidlikult ja peenelt, siis pole tema rumal, vaid sina väga tark.

Sind kurvastab, et kõik mehed on rumalavõitu, kui kerge on neid püüda lollide võtetega. Mida nende nii piiratutega on teha targal ja haritud naisel? Mõtle, kui raske oleks sul elada keset läbinägelikke ja meelitusi vihkavaid armukesi, mehi, ülemusi, töökaaslasi ja autoteeninduse töötajaid! Rõõmusta selle üle, et neid pole nii palju.

*

Õnnestunud komplimentide näiteid

“Ma olen õnnelik, et mu elu möödub tema elu kõrval!” — ütles oma mehe kohta valimiskoosolekul Lou Hoover, USA kolmekümne esimese presidendi naine. President Herbert Hoover nimetas ta sõnu kõige meeldivamateks, mida mees võib naiselt kuulda, ja meenutas neid oma mälestustes.

“Ta on majesteetlik!” märkis Ludmilla Gurtšenko tuntud balletiartisti Nikolai Tsiskaridze kohta. Nikolai räägib, et parimat komplimenti pole ta kuulnud ja tsiteerib pidevalt Gurtšenko sõnu.

“Ma pole varem kohanud sellise erakordse huumorimeelega meest!” – hüüatas Maria Shriver, president John Kennedy õetütar, mängides tennist oma uue tuttava, kolmekümneaastase Arnold Shwarzeneggeriga. Ta vallutas oma tulevase mehe, kinotähe ja miljonäri sellega, et hindas ta teravmeelsust rohkem kui ta täispumbatud figuuri ilu.

Ebaõnnestunud komplimentide TOP

“Sa paistad väga tark/tugev/õilis/siiras” — mees ei paista, ta ongi. Ja mitte ainult sinu, vaid ikka kõigi jaoks!

“Sa oled niisama ilus, nagu ma-ei-tea-kes!” — kui ei tea, ära räägi.

“Tubli — suutsid õigele teele jõuda ainult poole tunniga.” — iroonia komplimentides on kohatu.

“Küll sul on ilus ülikond! Peab oma mehele ka sellise ostma!” — mis sinu mees siia puutub?

“Sinu kõrval tunnen end nii rumalana” — ja nüüd mis? Ta peab terve õhtu lolliga suhtlema või sinust eemale hoidma?

“Sa tegid mind õnnelikuks!” — kas sa arvad, et ta tahtis seda?

“Kui hea anekdoodi sa rääkisid — ükskõik kui palju ma seda kuulen, ikka on naljakas!” — ära ütle komplimendis kogu tõde, piirdu poolega.

“Sul on ilus hing” — mees otsustab, et ootad temalt heategu.

“Sa oled mu isa moodi” – talle ei meeldi olla kellegi koopia.

“Ma olen alati unistanud sellisest vanemast vennast nagu sina” — milleks öelda talle, et sa ei pea teda seksikaks?