Üks süttib lopsakatest vormidest ja teine tihketest lihastest, aga mida teha, kui kõhuvoldid hakkavad voodis häirima? Kas tohib abikaasale märku anda, kui tema varem nii imeline keha hakkab soovimatus suunas muutuma? Kas kõhn naudib rohkem kui paks?

Ülekaal mõjutab enamasti elu mitmel moel. Ülekaal või tüsedus ei ole iseenesest seksile takistuseks, aga ülekaaluline peab sageli leppima sellega, et “Kamasuutrast” pole abi ja mitmete poosidega toime ei tule.

Kehas võib olla küll palju kilosid, kuid seksuaalsed vajadused on ju igaühel. Paljud ülekaalulised kannatavad aga madala enesehinnangu käes, mis kahjustab seksielu. Ülekaalulised ei peaks oma elust seksuaalsust välja jätma, vaid seda igati nautima. Hea seks võib omakorda kilosid peletada.

Seks kaob kilode taha

Sageli hääbub seksielu paarisuhtes aastate jooksul. See võib toimuda mitmel eri põhjusel, millest üks võib olla ka ülekaal. Kui varem enda eest hästi hoolitsenud partner kaalus juurde võtab, võib ta kaaslase silmis oma veetluse kaotada. USAs tehtud uuringutes on leitud, et ülekaalulised inimesed naudivad seksi vähem, iseäranis siis, kui nad varem olid normaalkaalus ja saledad. Leiti ka, et ligi kolmandik ülekaalulistest otsivad kilodest vabanemiseks abi, sest tahavad parandada oma seksielu ja tõsta libiidot.

Eluohtlik tüsedus pole sama kui kerge ülekaal

Keharasva hulk iseenesest ei mõjuta kahjulikult paksu inimese seksielu. Küll aga toob ülekaal endaga sageli kaasa haigusi. Kõrge kolesteroolitase, kõrge vererõhk, diabeet ja halb füüsiline vorm närvutavad õitsvat seksuaalsust. Kui vereringe genitaalpiirkonnas on seoses teiste haigustega häiritud, siis väheneb seksuaalse rahulduse saamine. Meestel võivad tõved põhjustada erektsioonihäireid ja naistel on raskusi erutumisel. Oma rolli mängib hormoonide keerukas koostoime: ülekaalukatel inimestel, nii meestel kui ka naistel, on sageli puudus meesuguhormoonist testosteroonist, mille vähesus libiidot langetab. Lisaks koormab liigne ülekaal organismi ja kas või liigeseid sedavõrd, et mitmed seksipoosid on tüseda persooni jaoks liiga keerukad või koguni valusad.

Loe Kodutohtri märtsinumbrist:
* Imetava ema toidusedel

* Kas ülekaal mõjutab seksielu?

* Rasvapõletuse ABC

* Lihtne võileivadieet

* Läbipõlemine

* Kodune kätehooldus

+

Suur lapse tervise lisa:

Vitamiinid, toitumine, larüngiit,

huuleohatis, külmetushaigused ja gripp.

Kõige olulisem seksikuse tapja asub aga ülekaalulise inimese enda kõrvade vahel — tema madal enesehinnang. Iseäranis naistel on stress oma kehakaalu suhtes suurem ja naised tunnetavad oma väljanägemise tõttu suuremaid pingeid kui mehed. See kõik ei lase ka nautida oma seksuaalsust ega orgasmi jõuda.

Mõnus ümarus lisab seksikust

Kerge ülekaal ja mõned lisakilod võivad aga seksuaalsuse aspektist kasulikuks osutuda. Ühes 2008. aastal tehtud uuringus (Obstetrics & Gynecology) selgus, et ümaramad inimesed tegelevad seksiga rohkem kui saledad. Ühe teise uuringu kohaselt (International Journal of Impotence Research) vähendas mõõdukas ülekaal meestel enneaegset seemnepurset. Kergelt ülekaalulised mehed pidasid voodis ka kauem vastu — umbes 7,3 minutit. Samast uuringust selgus, et saledate meeste seksisooritus kestis vaid 103 sekundit. Hämmastavat erinevust seletati sellega et ülekaalulise mehe organismis on rohkem naishormooni östradiooli, mis tippujõudmist edasi lükkab.

Uute elamuste jahil

Seksuaalsus on kõigile niivõrd oluline osa elust, et sellest pole põhjust loobuda ka teatavate lisakilode puhul. Seksuaalterapeudid soovitavad hoopis leidlikkust kasutada:

Proovige uusi asendeid. Uudsed ja erilised poosid võivad vähendada liigestele suunatud koormust. Katsetage ka mitmesuguseid abivahendeid, nagu näiteks patju puusade alla vms. Ärgu olgu fantaasial piire!

Nautige intiimseid hetki. Rahuldust pakkuv seksielu ei koosne ainult tehnilisest sooritusest. Meeldiv seks sisaldab veel paljut: puudutusi, hellitusi, suudlusi ja abivahendeid. Alustuseks maksab kas või erootikakauplustes inspiratsiooni hankimas käia.

Tehke asju erineval viisil. Kui olete harjunud seksima vaid magamistoas, katsetage uusi kohti, proovige küünlavalgust, erineva muusikaga kujundatud miljööd jne. Looge iseenda tarbeks täiuslikke tajunaudinguid.

Hankige teadmisi. Saadaval on kõikvõimalikke seksiõpikuid, käia võib mitmesugustel suhtekursustel. Internetist võib leida infot ja nõuandeid. Ka seksuaalterapeudist võib kasu olla.

Nii seksikas, kui ise usud

Olgu ülekaalu mõjuga tervisele kuidas on — see mõjub halvasti, teame kõik -, seksuaalelu mõjutab see niipalju, kui inimene ise laseb mõjutada.

“Oled just nii seksikas, kui ise arvad end olevat“ — see kehtib kõigi inimeste puhul. Kõige tähtsam on olla endaga heas läbisaamises ja teha endale häid asju. Kui enda eest hästi hoolitseda, siis päris kindlasti kasvab ka huvi seksi vastu.

Lõppude lõpuks on liigse kaaluga võimalik ka midagi ette võtta. See pole küll kerge, aga annab häid tulemusi. Kui enda eest hoolt kandes õnnestub mõned kilokesed langetada, siis on sellest tervisele juba silmaga nähtav kasu. Kuid mitte ainult — uuringud on näidanud, et ka kerge kaalukaotus tõstab märgatavalt eeskätt naiste huvi seksi vastu ning rahulolu oma seksuaalsuse ja iseendaga kasvab tuntavalt.


Kuidas üleliigseid kilosid taltsutada ja milliseid tõhusaid tasakaaluharjutusi saad teha, et endaga parem läbisaamine leida, loe juba Kodutohtri märtsinumbrist.