Suhted võivad olla keerulised paljude, kuid mitte kõigi jaoks. Kindlasti kuulub ka sinu tutvusringkonda paarikesi, kes mitmetunnise(päevase) tülimaratoni asemel suruvad oma uhkuse alla ning valivad kiire vabandamise. Need on emotsionaalselt intelligentsed inimesed, kes mitte ainult ei mõtle oma kaaslasest positiivselt, vaid ka väljendavad seda. Neile ei ole sündides kaasa antud hea suhte valemit, aga nad teavad, et harmoonia nimel tuleb pingutada, ja nad on selleks valmis.

Armastusel on oma keel ja käitumisnormid, kus negatiivsusel, kriitikal ja süüdistustel pole kohta. Austus, oma kallima aktsepteerimine ja mitte inimese, vaid tunnete sildistamine (mitte “Sa ajad mind nii närvi…”, vaid “Ma tunnen end halvasti…”) on emotsionaalselt intelligentsetel paaridel au sees.

“Igaüks on selleks suuteline,” ütleb raamatu “What Smart Couples Know” autor Pat Covalt. “Kõige olulisem on soov ja tugev tahe näha oma suhte toimimise nimel vaeva.”
Loe Cosmo veebruarinumbrist:
veebruarinumbrist:


• Cosmo kaanestaar: Taylor Swift ja tema imedemaa

• Meeste vestlusring: vanema naisega deitimise võludest

• Võrgutamise spikker + nipid valentinipäevaks

• Põleta kiirelt 200 kalorit

• Pane tema lemmikpoos enda kasuks tööle

• Ole sina ise!

• Eesti modellid räägivad tööst, suhetest, motivatsioonist

• Edukuse varjukülg: depression, paanikahood, buliimia

• Ole köögis tõeline äss!

Mis on emotsionaalne intelligentsus?

Emotsionaalselt intelligentne inimene on võimeline jälgima ja mõistma nii enda kui ka oma partneri tundeid. “Närvilistes olukordades suudavad sellised inimesed mõelda paindlikumalt,” ütleb raamatu “Emotional Intelligence In Couples Therapy” autor Brent Atkinson.

“Pingelises situatsioonis varjutavad emotsioonid kaine mõtlemise, kuid emotsionaalselt intelligentne inimene oskab olukorraga mõistlikult ja rahulikult toime tulla,” sõnab raamatu “The Language of Emotional Intelligence” autor Jeanne Segal. “Ta võib küll tahta teise peale karjuda, kuid ei tee seda. Emotsionaalne intelligentsus ei tähenda, et inimene ei saa kunagi pahaseks ega lähe endast välja, vaid et ta oskab oma tunnetega ka tulises olukorras toime tulla.”

Kuidas saada selliseks inimeseks?

“Emotsionaalselt intelligentsed tegelased mõistavad iseennast, oma tundeid, mõtteid, käitumist ning end motiveerivaid tegureid,” ütleb Covalt. Et põhitunnetega (rõõm, kurbus, viha ja hirm) paremini toime tulla, peab neid esmalt mõistma. “Sulle ei pea need meeleseisundid meeldima, aga sa ei tohi end tunda neist ohustatuna, nii et viha, kurbus või hirm viib sind punkti, kus sa kaotad enda üle kontrolli.”

Pane tähele, kuidas sa reageerid erinevates situatsioonides. Pea päevikut, kuhu märgid üles, mis vallandab sinus kurbuse, viha või hirmu ja kuidas sa nende tunnetega toime tuled. “Uuri välja, millised lõhnad ja tegevused sind rahustavad,” soovitab Segal. “End jälgides õpid, mida vajad, et närvilises olukorras tasakaalu taastada. Rahunedes ürita mõista emotsioone, mis sind endast välja viisid.” Enda tunnete mõistmine aitab sul ka partnerist paremini aru saada. “Kui sa ei märka kurbust või viha iseendas, on sul väga keeruline seda ka teistes näha,” sõnab Segal.

Küsimus pole õiges ja vales

Vaieldes on inimestel reeglina väga kindel arusaam õigest ja valest. Atkinsoni sõnul pole tülitsedes küsimus mitte selles, kellel on õigus, vaid hoopiski inimeste erinevustes ja prioriteetides.

Emotsionaalselt intelligentsed tüübid mõistavad, et igaühel on erinev perspektiiv. “On väga palju inimesi, kel ei lähe suhetes hästi, kuna nad kordavad pidevalt samu vigu ehk nõuavad, et neil oleks alati õigus,” märgib Atkinson. “Teise arvamust maha tehes või valeks tembeldades käivitub nendes loomulik kaitsemehhanism, mis paneb alguse tõsisemale tülile.” Järgmine kord, kui tunned, et vaidlus võtab tuure üles, rahune maha ja hinda olukorda adekvaatselt. Kas oled oma partneri vastu õiglane? Äkki sunnid oma vaateid teisele peale? Aktsepteerides, et sinu tõde ei pruugi ühtida su partneri omaga, oled leidnud õige viisi tülisid edukalt lahendada.

Kuula, kuula ja veelkord kuula

Oma kallima kuulamine on emotsionaalselt intelligentsete inimeste võtmeomadus. “Pane tähele, mida su partner ütleb, vajab ja tahab, isegi siis, kui tema tahtmised ei ühti täielikult sinu omadega või kuuled tema suust miskit, mida sa ei sooviks,” nõustab Covalt.

Kuulamine ei tähenda ainult kõrvade kasutamist. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed oskavad näha ka mitteverbaalseid vihjeid. Märka signaale ja sõnumeid, mida su partner saadab. “Kõik on hästi,” ei tähenda alati, et see ka tegelikult nii on. Kuula oma kallima hääletooni, jälgi kehakeelt ja mõtle enda käitumisele. Analüüsimine ja tähelepanuvõime aitab sul mõista, millal “kõik on hästi” seda ka tegelikult on.

Ole positiivne!

Positiivne mõtlemine ehk optimism on eduka suhte võti. Selle asemel et mõelda: “Mu partner on nii keeruline, et sellest suhtest ei tule küll midagi välja,” mõtle: “Meil on praegu natuke raske periood, aga küll me sellest üle saame.” Ehk nagu ütleb Segal: “Hea huumorimeelega inimestel on elu pisikeste vihmasabinate ja tormidega toime tulemisel väga suur eelis.”