1. Ütle konkreetselt, mida sa tahad

Pikaajalise suhte võlu ja valu on see, et inimesed harjuvad oma rollidega nii ära, et ei taipagi midagi muuta enne, kui on juba liia hilja. Paarid ei mõtle sellele, millist suhet nad tegelikult soovivad ja üsna kindlasti ei võeta selles suunas vastavaid samme ette, sest eeldatakse, et kõik sujub justkui iseenesest. Kallim on justkui iseenesestmõistetav ja abielu/kooselu samuti… pealegi — kiire on ju! Kogu aeg on kiire! Töö, lapsed, vanemad — pole aega siin mingiks romatikaks ja suhte parandamiseks.

Ja siis jõuabki kätte see hetk, mil tunned, et oled üksi, kuigi kaaslane on kõrval, ja et sul on surmigav.

Juba enne selle momendini jõudmist peaksid võtma korraks aja maha ja andma endale loa tahta seda, mida sa tegelikult oma suhtest tahad. Ja ütle need asjad välja nii endale kui kallimale. Selle asemel, et mõelda ja viriseda omaette, et kallim sulle enam lilli ei too ja sind pikalt ja ennastunustavalt ei suudle, küsi seda tema käest ja ütle talle, et sa tunned sellest puudust.

2. Ole avatud, aus ja ära süüdista partnerit

Kui oled endale selgeks teinud, mida sa oota ja soovid, räägi sellest kallimaga. Süüdistamata ja rahulikult, sest te mõlemad olete vastutavad selle eest, et te selles punktis praegu olete!

Sulle võib olla päevselge, et teie suhe logiseb ja sa tunned mingitest asjadest puudust, aga temal ei pruugi sellest õrna aimugi olla. Seega ei ole aus hakata teda süüdistama ühe, teise ja kolmanda asja tegemata jätmises. Selle asemel tuleb kasutada rahulikke ja leebeid “mina” sõnumeid, et oma soovid edastada: “Ma tahaksin, et meie suhtesse tuleks särts tagasi. Ma tahaksin sinuga koos rohkem aega veeta, et ka meie magamistoas elu põnevamaks muutuks!” Võid muidugi ka konkreetsemaks minna: “Sooviksin sinuga rohkem rääkida, et saaksime koos välja mõelda, kuidas kirge taaselustada. Võiksime leida mingeid konkreetseid viise, kuidas intiimsust suurendada.”

Kui sul on konkreetsed plaanid ja soovid, ütle need välja. Ja kuula ka seda, mis mõtted tema peas liiguvad.

Tõenäoliselt oletegi mõlemad langenud rutiini, mille murdmine ei pruugi kõige lihtsam ja mugavam olla, aga kui te mõlemad sellest teadlikuks saate ja teadlikult uusi valikuid teete, ei ole see üldse võimatu.

3. Keskendu täielikult oma suhte taasloomisele

Ja uuri ka oma kaaslaselt, kas tema on valmis pühenduma sellele, et teie suhe saaks paremaks, ägedamaks, vallatumaks ja intiimsemaks kui ta siiani on olnud. Pole ju mõtet mässata, kui ainult üks teist on valmis pingutama ja tööd tegema ja teine vahib niisama ja eeldab, et küll saab. Nüüdsest alates leppige igaks nädalaks kokku üks õhtu, mil arutate, kuidas läinud on, mida edasi teha, kas asjad jooksevad soovitud suunas jne. Positiivne on kindlasti see, et mida parem suhe teil on, seda paremini sujub ka kõik muu, sest elu on täis uut, värsket ja positiivset energiat, mis vallutab ka teised aspektid, näiteks töö. Mida rohkem naudid oma suhet ja oma kallimat, seda rohkem rõõmu pakuvad sulle ka teised asjad su elus!

Allikas: Your Tango