Terviku moodustamiseks on tarvis nii ametialast edu kui õnne isiklikus elus, mistõttu ei tasu tööle pühendumise kõrval ka oma partnerit unustada. Ära jäta oma armuelu ja lähedasi suhteid juhuse hooleks, vaid kanna iga päev isiklikku hoolt vähemalt kahe olulise asja eest: milline on sinu suhe endasse ning milline sinu partneriga.

Selleks, et sinu suhe — abielu või lihtsalt püsisuhe — argipäeva ohvriks ei langeks ning et sa kaua ja õnnelikult oma kalli kaasaga elaksid, toome allpool ära seitse suurimat eksiarvamust, mis armastuse pikapeale põrmustada võivad.

Müüt nr. 1: Enda peale mõtlemine on egoistlik

Mida paremini läheb sinul, seda paremini läheb ka inimestel, kes sinuga mingitpidi seotud on. See, mis sind partneri jaoks ligitõmbavaks muudab, on sinu rahulolu iseendaga, ka oma vigadega. Alusta niisiis iseendast, sest eelkõige just sina vastutad oma emotsionaalse ja üleüldise tasakaalu ning enesega rahulolu eest. Tuleta meelde kõik need asjad, mille tegemine paneb sind ennast paremini tundma. Mida rohkem rahul sa endaga oled, mida tasakaalukam, seda paremaks kujunevad sinu suhted nii partneri, perekonna kui kaastöötajatega. Emotsioonid nakkavad, miks mitte siis nakatada positiivsusega.

Müüt nr. 2: Suure armastuse korral läheb kõik ülejäänu ise paika

Elus on tarvis teha vähemalt kaks olulist otsust — seda töö ja abikaasa valikul. Kunagi tuleb meil kõigil teha otsus, mis saab edasi ning kellega me koos tahaksime elada.

Lõpeta tuulelipuna pöörlemine ning tee see valik, jää kindlaks ühele partnerile ja ühele suhtele. Unusta jooksmine mitme inimese vahel. Luba endale, et sa annad endast parima, et sinu suhe toimiks. Selleks pead õppima prioriteete paika panema ehk mõistma, mis on tõeliselt tähtis ning millele tuleks keskenduda.

Sea endale näiteks konkreetsed ajalised piirid — kuu või kaks — ning mõtle läbi, mida sa selle aja jooksul teha saaksid, et oma suhte kvaliteeti parandada. Iseenesest ei juhtu ega muutu midagi.

Müüt nr. 3: Meil on erinevad eesmärgid ja mis siis sellest?!

Kas sina tead, mis on see materjal või segu, mis kahte inimest koos hoiab? Tegelikult on ühe suhte ja kooselu tugevaimaks vundamendiks ühised eesmärgi ja plaanid, alles läbi nende sünnib tõeline suhe. Ühiste plaanide tegemiseks tuleb teineteist ka piisavalt hästi tunda. Kui sinu partner teab, mida sa tulevikult tahad, siis saab ta sind ka toetada. Kui sa end ei ava ning nö salaplaani pead, siis ei teki ka võimalust ühiste eesmärkide sõnastamiseks. Mitte vähem tähtis ei ole ka ühiste kogemuste ja mälestuste kogumine.

Niisiis, tuletage meelde oma unistused ja proovige need omavahel kokku viia. Tehke ühiseid plaane ning mõelge, mida kõike toredat te eeloleval aastal koos teha võiksite.

Müüt nr. 4: Täiuslik partner on olemas!

Võib-olla käib sulle aeg-ajalt närvidele, et sinu partner nii mõndagi teisiti teeb kui sulle meeldiks. Lõpeta see närvitsemine ning ära püüa oma kaaslast pidevalt muuta. Juba emake loodus on asjad niimoodi seadnud, et mehed ja naised erinevalt mõtleksid, tunneksid ja tegutseksid. Ole õnnelik, et sinu kaaslane täpselt sinu koopia pole, erinevused teevadki asja huvitavaks. Jäta mõnikord kaaslase pisipahed tähele panemata, sest tähelepanul on kombeks asja võimendada. Tuleta meelde ja pea meeles oma kaaslase häid omadusi.

Müüt nr. 5: Teineteise nokkimine kuulub armastuse juurde

Abielu või suhe üldiselt peaks olema pigem turvaliseks kindluseks, mitte lahinguväljaks. Iga inimene tahab olla armastatud ja hoitud, kindlasti ka sinu kaaslane. Kui sa seda veel ei tea, siis uuri välja, mida ta tegelikult vajab ja sinult saada sooviks. Ole oma kaaslase parimaks sõbraks ja toetajaks, mitte teravaimaks kriitikuks. Kuna mehed ja naised on nii erinevad, tuleks alati teha vahet, mida just sinu armsam vajab. Loomulikult ära unusta sealjuures välja mõelda, mida sina ise oma partnerilt ootad.

Ära siis unusta andmast oma abikaasale või elukaaslasele seda, mis temale tähtis on. Kiitke teineteist, öelge, mis teile meeldib.

Müüt nr. 6: Varem või hiljem kustub kirg nagunii

Kui sa tahad, et sinu suhtes oleks rohkem armastust ja kirge, siis toimi järgnevalt: puuduta oma partnerit nii tihti kui võimalik. Igapäevased õrnad puudutused on lausa kohustuslikud, kui soovid, et kirg kunagi ei kaoks. Miks? Puudutustega vabaneb hulganisti armu- ja truudushormooni oksütotsiini, mis tugevdab partnerite vahelist emotsionaalset sidet. Vererõhk langeb, hirmutunded vähenevad, ka immuunsüsteem lülitub aktiivsemalt tööle. Sama protsess käivitub ka suudlemisel.

Üheks väga heaks harjutuseks on nn 10 sekundi suudlus. Kui sa oma kaaslast pikalt näinud ei ole, siis suudle teda ja vähemalt 10 sekundit. Üllatud isegi, kuidas see mõjuda võib.

Müüt nr. 7: Argipäev head suhet ei muuda

On tore, kui te ka pärast aastatepikkust kooselu end rõõmsate ja vallatutena oskate tunda. Tooge ise vaheldust oma igapäeva, sest suhe muutub igavaks siis, kui te ise igavaks muutute. Võtke ette midagi tavapäratut, sest eriti naised igatsevad sageli väikese vahelduse järele.