Artikli autor arutleb kõigepealt, millist kaaslast me inimeste metsast endale üldse otsime:

"Eesti on koos Poola, Ukraina, Soome ja Rootsiga üks vähestest riikidest Euroopas, kus keskmises abielupaaris on mees oma abikaasast madalama haridustasemega.Tavaliselt leiame endale kaaslaseks aga kellegi, kes on meie moodi nii hariduslikus, sotsiaalmajanduslikus, etnilises kui poliitilises mõttes, ning seda tendentsi kinnitavad ka sotsioloogid. Loogiline — otsime inimeste metsast seda, kes meid mõistaks, kellega oleks paljust rääkida ning kes jagaks meiega samu väärtuseid."

Kõik oleks nagu loogiline — muidugi otsime me kõik endaga samu väärtuseid jagavat inimest. Siiski tekib küsimus, kas nii jäigalt maksab hariduse järgi lahterdamist rakendada.

"Sellest, et ülikoole igal aastal palju enam naisi kui mehi lõpetab, oleme üldiselt teadlikud kõik, aga mida see suhetele, pere loomisele ja armastusele tähendab?" küsib artikli autor.

Vist mitte midagi eriti head, sest artikli autor toob “anekdootlikuks tõendusmaterjaliks” oma ema, kes ise kõrgharituna on praegu koos keskharidusega mehega. Tõesti, lausa anekdootlik? Ise on artikli autor enda kriteeriumid paika pannud:

"On neli tüüpi mehi, kellele ma Tinderis kindlasti punast risti vajutan: start-up’i tüübid, korbivennad, TTÜ-s õppivad mehed ning need, kelle hariduse juures on kirjas Eluülikool. Viimased on kutid, kelle jaoks õppimine on lame, teooria tühi, teadus suures osas kasutu. Osalt on minu vastumeelsus sellise inimtüübi suhtes tingitud soovist end hästi tunda: mu ego saaks ju löögi, kui keegi arvaks, et minu nelja aasta töö kõrghariduse jahil oli mõttetu ja tühi. Teisalt saadab Eluülikooli doktorikraadiga uhkeldamine mulle signaali: me tahame elult erinevaid asju."

Nõus, jutt Eluülikoolist pole ehk tõesti kõige kütkestavam asi, mida meeste suust võib kuulda, aga miks näiteks TTÜ üliõpilane või alustav ettevõtja ei sobi, ei oska arvata. Aga samas, eks igaüks kehtestab ise enda kriteeriumid ja ilmselt on tal nende seadmiseks omad põhjused.

Naisteka lugeja, kui oluline on sinu jaoks mehe haridustase? Milliseid kriteeriume sina meestele sead?