Kui tihti Sa tüli käigus avastad, et kakled kaaslasega tühiste argielu puudutavate probleemide üle ning kordub üks ja sama muster? Nagu korduks üks ja sama tüli ikka ja jälle. Mõlemad hoiavad kinni oma isiksusest, oma põhimõtetest.

On tore, kui kokku on saanud üks rahulik ja üks keevaline inimene, kui üks üle keeb, siis teine lihtsalt mõmiseb. Aga kui kokku saavad kaks keevalist vaidlejat, kelle iga tüli otsustab ära, kes kus öösel magab ja millised uksed jäävad suletuks?

Või saavad kokku kaks rahulikku kulgejat, kes tõstavad teineteise peale paar valjut tooni, et siis jälle vaikusesse sumbuda?

Kas me saame sildistada inimest kindlate nimetustega? Kas inimese isiksus on muutumatu? Kas on olemas midagi nii algselt, mis jääb muutumata olenemata olukorrast? Kas me mitte ei vähenda oma partneri olemust, kas me mitte ei sea talle piire, kui me kleebime justkui märkmepabereid talle otsa ette, mõeldes ja öeldes, milline ta on? Milline ta MEIE jaoks on.

See, kuidas meie näeme teda, ei pruugi minna kokku tema arvamusega iseendast. Me määratleme oma partnerit oma kasvatuse, lapsepõlvesuhete, sõprade-tuttavate, hariduse ja üldise elukogemuse järgi.

Oletame, et Sa määratled oma kaaslase sõbralikuks, abivalmis, alati rahulikuks jäävaks inimeseks. Ja hoolimata sellest, et olete juba pikka aega koos olnud, üllatab ta Sind oma käitumise ning tegudega, mis panevad Sind kahtlema, kas Sa ikka tunned seda inimest, kellega oled koos olnud.

Nüüd Sa tahad seada partnerile piirid, väljendades seda pahameelega:“Mis Sulle sisse on läinud?” Aga inimese tundma õppimiseks kulub aastaid ning võib-olla olekski kurb,  kui Sa kõik teada saaksid. See ongi tee, see on kulgemine. Kulged üksi või koos seltsilisega, tee on tee ning tee ei lõppe ning takistused ning raskused käivad sellega kaasas.

Küsige oma kaaslaselt, kuidas ta ennast näeb ja kuidas ta ennast kirjeldab ja vaadake, kas teie pildid teineteise kohta ühtivad.

Naist või naiselikku energiat samastatakse ookeaniga ja meest või mehelikku energiat kui ookeani sängi. Justkui mees peaks hoidma seda naiselikkust koos, olema talle tugisambaks. Ometi on nii mehelik kui ka naiselik eneriga meis kõigis olemas. Me pole täielikult ennast tasakaalu viinud, kui meie sees paiknevad energiat on tasakaalust väljas. Võimalik, et oleme edukad tööl ja materiaalses maailmas, aga hingeline maailm ning emotsioonid on pimedasse keldrisse surutud (liigne mehelik energia). Või oleme pidevalt kuskil unistuse maailmas, välja lõigatud reaalsest elust,  lootes alati teiste initsiatiivile (liigne naiselik energia).

Väiksena avaldame me kõik oma tundeid. Ometi kaasnevad sellest ajast ka õpetused, kuidas peaks käituma mees ning kuidas oleks soblik käituda naisolevustel. Nii mehel kui ka naisel on vaja elus erinevatel momentidel ja erinevates situatsioonides väljendada enda erinevaid aspekte. Tundlik mees ei ole vähem mees ning karjeristist naine ei ole vähem naine. Energiad lihtsalt ei ole tasakaalus ega allu meie tavapärasele ettekujutusele maailma toimimisest.

Võib-olla mõni küsib endalt, et miks ta tõmbab endale ligi naiselikke mehi või mõnda meest tõmbab just naise poole, kelles on mehelikku energiat? Kui naiselik eneriga on loov, hooliv, siis mehelik energia on materialiseeruv ja edasipüüdlik.

Ükski energia ei ole vale ega õige, tähtis on, et inimene ennast ise hästi oma kehas ja olemises tunneks. Mõnele meeldibki olla naisena maskuliinsem ning mõnele mehena feminiinsem. See on sisemine energia ning ei pruugi kajastuda inimese väljanägemises ja välimuses.

Me sildistame inimesi. Inimeste sildistamine ei anna meile kergemat elu ega too meie ellu juurde rohkem püsivat rahuldust. Täpselt samuti nagu oled paika pannud oma partneri, pead sa olema võimeline ka seda pilti igal ajal muutma. See vaimustus sellest, et iga päev on uus algus ja iga päev on ka Su kõrval olev inimene uus, teeb elu põnevamaks.

Me kõik tahame stabiilsust. Me tahame rahu. Ja ometigi võib küsida: “Milleks eksperimenteerida? Katsetada? Uuendada? Ma tahan kindlat ja stabiilset partnerit.” Aga kas on võimalik saavutada midagi sellist, milles ollakse täiesti kindel? Miks me paneme oma partnerile sellise seljakoti selga, just nagu tema peaks meie elu koos hoidma, just nagu tema oleks meie stabiilsuse allikas? Ja siis tekib tüli ja stabiilsus on kõikuma löödud..

Tunne iseennast. Kui Sa iseennast sügavuti tunned, tajud seda, et iga päev oled Sa uus, sest juba mõtted ja emotsioonid on uued. Sul on võimalik avastada, et Su kõrval on üks huvitav maailm ja, et Sa ise oled maailm, mida aitad teisel inimestel (oma sõnade, käitumise, tegude kaudu) avastada ning tundma õppida.

Ära tee ega muuda seda maailma väiksemaks, ära aseta midagi kindlatesse raamidesse, vaid ole paindumiseks valmis. Sa võid leida iseenda maailma tundma õppides kui vähe Sa enda kohta tead ja kui piiritu Sa oled. See teadmine aitab Su teadlikkuse tuua piiratud maailmast piiritusse.