1. Ole talle toeks. Ja polegi tähtis, kui sünge on tema saladus ja mida sa ise sellest kõigest mõtled. Sinu arvamus ei ole antud juhul üldsegi oluline. Inimesed ei usalda oma saladusi mitte selleks, et moraalijutlust kuulata, vaid selleks, et heita endalt osa raskest taagast, et tunda enda kõrval kedagi, kes võib seda koormat nendega jagada.

Ütle sõbrannale, et tema usaldus on sulle väga oluline. Kallista teda, kui olukord lubab. Küsi, kuidas sa saaksid teda aidata, kas tal on mingeid soove. Või ole nendel rasketel hetkedel lihtsalt ta kõrval. Just nii peab käituma tõeline sõbranna. Ilmselt ootaksid sina temalt täpselt sedasama.

2. Hoia keel hammaste taga. Võõrast saladusest ei räägita isegi mitte kõige lähedasematele. Pole tõsi, et sa oled „kohustatud“ kõigest mehele või teisele sõbrannale rääkima. Teie omavaheline jutuajamine peab jääma saladuseks. Kui asjasse on segatud kolmas või neljas, siis ei õnnestu enam saladust hoida.

Ning kui sa kas või kellelegi välja lobised, siis õige pea võib sellest teada juba kogu linn. Kui sa aga ometi ei taha mitte midagi oma mehe eest varjata, siis ütle seda sõbrannale. Ning just sel hetkel, kui ta alustab: „ Tahan sulle midagi öelda, kuid see on saladus…“, ütle talle otsekoheselt, et sa ei saa seda saladuses pidada. Ning asi on lõpetatud.

3. Ära kunagi alusta ise juttu sulle usaldatud saladuse teemal. Saladuse võti on alati sõbranna käes ning vaid tema võib anda sulle märku, et tahab taas sellest rääkida. Kui sellist märguannet ei ole, siis peaksid vaikima ning kõnealust teemat vältima.

Kui me usaldame kellelegi oma saladused, oleme pahatihti üleliia avameelsed. Seetõttu on täiesti vale hakata ootamatult seda hetke meenutama. Võime sõbranna panna piinlikku olukorda. Veel hullem on, kui sa asud talle pidevalt meelde tuletama, et ta usaldas sulle oma saladuse, ning lausud talle mõistvalt naeratades: „Mäletad, rääkisime sellest, sa saad ju aru, mida ma silmas pean…“. Sel juhul hakkab ta peagi kahetsema, et üldse millestki säärasest sulle rääkis.

4. Kõik, mis on salajane, saab aja jooksul avalikuks. Kui see on juhtunud, ei tohi kellelegi pähe tulla, et sina teadsid kõigest. Ära püüa „tähtis“ olla ja ära räägi igal võimalikull juhul, et sa olid juba ammu asjasse pühendatud. Tee nägu, et oled samavõrra üllatunud kui teisedki. Sinu jaoks jääb saladus saladuseks — keegi pole sinult võtnud selle hoidmise kohustust.

5. Usaldatud saladused kohustavad. Sõbranna andis sulle teatavas mõttes oma südame võtme, lubas sul vaadata oma hinge kõige varjatumatesse soppidesse. Seega ta usaldab sind. Kuidas sa saaksid teda selle eest tänada? Usalda talle oma saladus. Sest just seda ootab ta sinult. Hetkel on teie suhted liikumas uuele, „saladuslikule“ tasandile. Teie saladused oleksid otsekui kahe lukuga suletud — on ju need vastastikused.

6. See saladus jääb sinuga alatiseks. Seda hetkeni, kuni sõbranna sulle ise ütleb, et vabastab sind kohustusest seda enda teada hoida. On oluline meeles pidada, et sul tuleb saladust hoida ka siis, kui te enam omavahel ei sõbrusta. Sel juhul tuleb sul seda enam keel hammaste taga hoida.

Allikas: Planeta Ženštšinõ