Me kõik muutume ja nii võivad muutuda ka suhted.
Kuidas ka poleks, tõsi on see, et mõned suhted veavad meid ühel või teisel moel põhja ning tuleb lõpetada. Kuigi parema meelega jätaks me teise inimese enesehinnangu sealjuures purustamata.
Kuidas lõpetada sõprust nii, et see ei kahjustaks kummagi mainet?

Üldiste nõuannete vead

Suurem osa nõuandeid läheneb asjale üldiselt: soovitatakse kokku saada avalikus neutraalses kohas, kus pole liiga palju segavaid tegureid ning laduda lagedale põhjused, miks sa enam ei taha selle isikuga seotud olla. Oleks justkui mõistlik ja tasakaalukas tegevuskava. Aga kas sina oled kunagi selliselt talitanud või tead kedagi, kes oleks? Tõenäoliselt mitte. Kuigi selline asjade selgeks rääkimine on mõistlik, ei ole see kaugeltki praktiline.

Hea nõuanne peaks olema praktiline ja teostatav. Silmast silma rääkimine ei ole tegelikult nii tõhus, nagu nõuandjad näivad arvavat. Seetõttu vaadakem pigem seda, kuidas me tegelikult oma sõprussuhte lõpetaksime, ning üritagem siis seda tegevusmudelit tõhusamaks muuta.

Põhjuste määratlemine
Koosta iseendale nimekiri konkreetsetest põhjustest, mille tõttu tahad sõprust lõpetada. Mida raskem on põhjustele vastu vaielda, seda parem. Sõnasta põhjused nii, et nende lähtekohaks oleks sina ise, mitte sõber. Nii kaitsed iseenda huve ning kui räägid teisele, miks sa tahad sõprust lõpetada, siis ei ründa sa sellega teda või tema iseloomu olenemata sellest, kas need on tegelikud põhjused või mitte.

Ära algata suhtlust
Ära algata suhtlust ühelgi viisil: ei telefoni, sõnumi, e-kirja, suhtlusportaalide vms kaudu. Kutsed ja muud liiki kontaktid annab teisele alusetult julgustust, saates talle sinu soovile vastupidise sõnumi.

Lükka tagasi tema kutsed
Kui tahad lõpetada sõprust töökaaslasega, keeldu ühistest lõunatest ja võimalusel ka tööalasest abist. Lükka ühised üritused jmt pakkumised otsesõnu ja kindlalt tagasi ilma põhjalike selgitusteta.
Tõenäoliselt jääb sul nii mõneski kohas käimata, kuid hetkel tuleb see ohver tuua sõpruse lõpetamise ja õige sõnumi edastamise nimel. Pea meeles: see suhe ei paku sulle enam huvi!

Vasta teise poole kontaktiüritustele viivitusega
Kui üldse vastad, siis aitab sinu sõnumit rõhutada selgelt hilinenud vastus. See näitab, et teie sõprus sinu jaoks enam ei toimi ning oled valmis laskma sellel hääbuda.
Teatud asjaoludel ei ole võimalik vastamist vältida, kuid sel juhul on kõige sobivam kasutada leigeid või loide vastuseid. Need näitavad, et tema tähtsus sinu jaoks on vähenenud, mis on just täpselt õige signaal sõpruse lõpetamiseks, isegi kui see on alateadlik.

Hoia pidevalt distantsi
See on eriti oluline, kui kuulute samasse tutvusringkonda ja puutute seetõttu vältimatult üksteisega kokku. Sellistel juhtudel hoia nii füüsilist kui ka emotsionaalset distantsi — vestle lühidalt ning räägi neis lühikestes vestlustes võimalikult vähe enda kohta.

Selleks võid kasutada lühikesi, poolikuid vastuseid, mis ei ole veel liiga ebaviisakad. Väldi teisele liiga lähedale istumist, nii et te ei saaks pikalt vestlema jääda ning ära anna kehakeelega kutsuvaid signaale. See ei tähenda, et pead talle selja keerama, vaid lihtsalt sa pöörad oma füüsilise tähelepanu teiste inimeste poole. Edukaks sõpruse lõpetamiseks pead talle selgeks tegema, et sa ei taha temaga enam tegemist teha, säästes samal ajal tema tundeid ja väärikust.

Vähenda avalikult tema tähtsust sinu jaoks
Ära alanda teda, kuid püüa selgeks teha, et tema kuulumine sinu tutvusringkonda ei ole enam oluline.
Alanda tema staatust suhtlusportaalides, nagu Orkut, MySpace või Facebook.
Ära kutsu teda sündmustele, kuhu ta muidu oleks kutsutud, ning kui keegi siiski ta kohale kutsub, siis näita selgelt, et temaga vestlemine pole sinu prioriteet.
Kuigi sul võib olla selline kiusatus, jäta meelde, et sõpruse lõpetamine on sinu otsus. Sinul on probleem, mitte sinu sõpruskonnal. Pole mingit vajadust kedagi teist sellesse kaasa tõmmata ning see näitaks ainult halba maitset.

Kibedad lõpud
Kui siiski peaks tekkima mõni silmast silma vestluse olukord, ei ole ikkagi vaja muretseda. Sa oled ennast varustanud läbimõeldud põhjustega, nii et kui pead sõpruse lõpetamiseks need kõik ette laduma, võidki seda teha.

Allikas: mees.eu