On tõeliselt häiriv, kui musamaniakkidest naabrid sind öösiti ärkvel hoiavad, ent kui sa ise enda und saboteerid, on põhjust lausa karjuda või väsimusest nutta.

Stressist põhjustatud unetus levib 20. ja 30. eluaastates naiste seas pidurdamatult. Keskendumine tööle ning rahale, kurnavad suhtlusgraafikud ning surve endaga täiuslikult toime tulla — keskmine naine on tänapäeval rohkem pinges kui kunagi varem ja just seetõttu ei saa keha und vajaduste järgi.
Nüüd seletame sulle, mil moel stress lööb su öise unegraafiku segi, ja anname näpunäiteid, kuidas vaigistada ületöötanud aju ning kappavat südant, et saaksid niipalju täisväärtuslikku uneaega, kui sa tegelikult vajad.

Krooniline stress tekitab organismis segadust
Kõik peaks olema imelihtne: sa oled väsinud, on aeg magama minna ning uni tuleb kohe, kui pea patja puudutab. Kui oled stressis, siis lähevad asjad aga hoopiski teist teed. Isegi väike mure loob lihastesse pinget ning annab kehale käsu toota pulssi kiirendavaid stressihormoone — kortisooli ning adrenaliini –, pannes su südame kiiremini põksuma.
Ka päevasel ajal on sellised nähtused ärrituse puhul hästi tuntavad, ent öösel on nende toime veelgi intensiivsem ja segavam. Need asjad ei lase sul uinuda või rahulikult magada, nii et ärkad keset ööd.
Uni jaotub unetsükliteks, koosnedes viiest eri faasist. /.../

Miks stress mõjub naistele hullemini?
Värskes Cosmopolitanis loe:
  • Beyoncé - staarist suhteekspert
  • "40% mu kehast on kaetud armidega."
  • Ökofantastiline taaskasutus
  • Kui näed väsinud välja...
  • Hormonaalsed muutused muudavad naise tsükli teatud osas (näiteks nädal aega enne menstruatsiooni) rahutule olekule vastuvõtlikumaks. Unetust põhjustab elustiilgi. Sageli koosneb päev tuhandetest kohustustest ja vastutusrikastest ülesannetest ning ei osata nõudlikele ülemustele, sõpradele ja pereliikmetele “ei” öelda./.../

    Lumepalliefekt
    Kui sul esineb vaid vahel uinumisraskusi, ei ole tegemist tõsise probleemiga. Kahjuks on aga just lumepalliefekt see, mis muudab stressi ja unetuse lõksu nii hävitavaks.
    Enamasti on tegemist psühhofüsioloogilise unetusega. Kui muretsed, et sa ei saanud eelmisel ööl piisavalt magada, siis järgmisel õhtul varakult magama minnes pabistad veelgi enam, et sama juhtub ka täna. See paanika aktiveerib aju ning uinumine muutub veelgi raskemaks — selline tsükkel võib korduda päevi, isegi nädalaid.
    /.../

    Stressi ning unetuse tsükli ületamine
    Unetusega hakkama saamine eeldab seda, et õpid päevasel ajal stressitaset langetama ning lõpetad õhtuti enda noomimise. Järgneva abil õpi oma rahutust vähendama.

    Pane kell peitu
    Enne magamaminekut säti kell sellisesse asendisse, et sa ei saaks pidevalt kellaaega vaadata.

    • Lülita end välja. Kui oled pidevalt mobiili kaudu kõigile kättesaadav ja hängid lõputult veebi suhtlusportaalides, tõstab see su ärevustaset, sest ootad jätkuvalt järgmist kõnet, sõnumit või teadet. Suhtlusvahendite väljalülitamine tunniks või paariks enne voodisse minekut annab su ajule aega rahuneda.
    • Tee väike uinak. Võib tunduda üsna uskumatu, ent tegelikult alandab pooletunnine lõunauinak su kehas kortisoolitaset — oled ärgates vähem pinges. Proovi teha väike tukk enne kella kahte päeval, sest see ei mõjuta su tavalist unegraafikut.
    • Pane tehtud asjad kirja. Ära koosta tegemist vajavate asjade nimekirja, vaid kriba üles, mida päeva jooksul korda saatsid, ka kõige väiksemad saavutused. Kui näed seda kõike kirjas, saad aru, et su elu ei olegi tegelikult nii kurnav ja kontrolli alt väljas — see aitab sul maha rahuneda.
    • Muretse päevasel ajal. Leia varasel pärastlõunal 20 minutit, et mõelda asjadele, mis sulle muret teevad ja mis sind närvi ajavad. Mured ei tundu päevasel ajal üldsegi nii ületamatud kui öösel — suudad neid rahulikumalt analüüsida ja tegevusplaane kavandada. /.../

    Unetrikid

    Väikesed taktikanipid, mis tõesti aitavad, ja need, mis ei viis kuskile.

    Mis töötab

    Vanniskäik
    Peale selle, et vann on juba iseenesest lõdvestav kogemus, tõstab see ka su kehatemperatuuri. Selle langemine pärast vannist väljumist saadab su peaaegu talveunne.

    Soe piim
    Soojus pakub lohutust, kuid tegelikult toimib uinutavalt hoopiski piim ise. See sisaldab aminohapet trüptofaani, mille keha muudab ajukemikaaliks, mis teeb su uniseks.

    Rahustav muusika
    Folkmuusika, klassikalised palad ja isegi rahulikud raadiohitid, millel on ühtlane toon ja rütm, mõjuvad su kehale uinutavat.

    Mis ei tööta

    Trenn
    Trenn aktiveerib endorfiinide ja adrenaliinihulga lisandumist, need hormoonid hoiavad sind aga ärkvel. Tee trenni vähemalt kolm või neli tundi enne magamaminekut, andes kehale aega maha rahuneda ning hormoonide tulval taganeda.

    Väike drink
    Alkohol suudab sind küll esialgu uniseks muuta, ent kui su ainevahetus hakkab alkoholi lagundama, võib see sind hoopis üles äratada.

    Hilisõhtune söömine
    Loomulikult sõltub kõik toidust, ent tavaliselt äratab söömine pigem üles, kui uinutab. Rikkalik snäkk, mis muudab esialgu uniseks, võib keset ööd ärkamist põhjustada, sest keha hakkab rasvu seedima.

    Artikli täisversiooni loe Cosmopolitani juuninumbrist