Esimene abieluaasta

Lauljatar Pink tegi oma kaasale ise abieluettepaneku. Nad abiellusid ja aasta hiljem juba lahutasid. Ja siis said uuesti kokku ning kasvatavad nüüd kaht last.

Pereterapeut Rita DeMaria sõnul tuleb esimesel abieluaastal see selginemise hetk umbes 6-12 kuud pärast pulmi. Esimene armumisetuhin lahtub, hakatakse näegam ka partneri neid külgi ja harjumusi, mida enne ei märgatud või ei tahetud näha.

Kui tormasid pea ees pulmitama enne, kui jõudsid kaasaga eluliselt olulised teemad nagu lapsesoov, raha, armukadedus, vabadus suhtes, kohustused jne läbi rääkida, on nüüd selleks viimane aeg. Peate ausalt vestlema oma prioriteetidest ja väärtustest, sest võib juhtuda, et need tegelikult ei kattu. Siis tuleb leida kompromiss. Sel hetkel on kõige olulisem need tähtsad teemad läbi rääkida ja ära lahendada nii, et mõlemad osapooled oleks rahul.

3-4 aastat: ohtlik mugavusstsoon

Kolmandal aastal hakkavad abikaasad teineteist iseenesestmõistetavalt võtma, seksi vältima ja unustavad öelda “ma armastan sind”. Paar liigub oma mugavustsooni, mis ühest küljest on mõnus ja turvaline, teisest küljest aga harjuvad nende igapäeva sisse suhethärvitavad harjumused nagu pissimise ajal vannitoa ukse lahti jätmine ja kodus lohakate riiete kandmine. Romantika kaob.

Mia teha? Pinguta rohkem! Pinge ja elevus peaks suhtesse alles jääma ka siis, kui olete teineteisega täiesti harjunud. Tehke komplimente, jagage kiitust ja vältige iga asja üle virisemist. Mõnikord on targem suu üldse kinni hoida. Hoiduge süüdistamisest ja pööra tähelepanu esmajoones sellele, mida saad ise ära teha selleks, et probleem laheneks. Mõlemad peavad suutma mõista ja endale aru anda, kui palju nad ise suhtesse panustavad ning mida vastu saavad ja kas see suhe on võrdne.

5-7 aastat: kõige kriitilisem periood

Selleks ajaks on suhe täielikult autopiloodil, mis aga tegelikult on suurim viga. Huvi ja kirg teineteise vastu kaovad, ühisosa on minimaalne. Partnerid teavad teineteise kohta kõike ja rutiin lämmatab igasuguse põnevuse. Tihti tahavad abikaasad oma suhet lapse sünnitamisega päästa, kuid see on täiesti vale otsus — laps on elus inimene, mitte päästevahend!

Pereterapeut Robert Taibbi soovitab:

1. Suhelge omavahel!!! Ei piisa ainult “kuidas su päev läks” “hästi”. Vestlus peab olema siiram ja emotsionaalsem.

2. Ära lase probleemidel kuhjuda, lahenda need kohe.

3. Kuula iseennast, tee endale selgeks oma soovid ja vajadused ning aruta need ka partneriga läbi.

4. Tehke koos tulevikuplaane. Mida tahate ära teha ja kuhu jõuda järgmise 5-10 aasta jooksul? Unusta poliitkorrektsus ja vagadus ja räägi ausalt ja avameelselt.

10-15 aastat: pubekaiga

Kui seitsmeaastapaanika on möödas, tuleb kümneaastakriis. Naine saab sel ajal kaela endale meeletu koorma: lisaks tööle ja kodule tuleb kantseldada ka lapsi, paarisuhte jaoks aega praktiliselt ei jäägi, mees ei vaata naist enam kui seksuaalset olendit vaid kui ema. Keskmine abielu kestab Euroopas 11 aastat.

Mida teha? Kui selle raske aja üle elad, läheb edasi palju lihtsamaks ja rahulolu suhtega suureneb pidevalt. Ära kaota huumorimeelt — naerge koos, lase oma ootused ja eeldused madalamale, ära piitsuta ennast nii hullult. Võib-olla ei ole su abielu perfektne, aga mis siis, kellel oleks?! Keskendu positiivsetele aspektidele nii oma abielus kui oma partneris ja ära lase negatiivsusel võimsust võtta.

20-30 years of marriage: keskeakriis

Keskeakriis tabab paare enamvähem samal ajal ja siis tekib suur kriis ka nende abielus. Lapsed lendavad pesast välja ja partnerid ei oska iseendaga ja oma vaba ajaga enam midagi peale hakata. Tundub, et missioon on täidetud, sest lapsed on suured ja mis nüüd enam ikka teha on. Äkki ikka on kuskil mujal veel parem?

Mida teha? Töötage selle nime, et te teineteisest ei kaugeneks ja lahku ei kasvaks. Tõenäoliselt kerkivad nüüd probleemid, mille lahendamist te olete lastekasvatustuhinas edasi lükanud. Praegu on hea need rahulikus õhkkonnas ära lahendada. Suurepärane aeg leida uusi ühiseid hobisid ja püstitada eesmärke ja reisida. Ühesõnaga — luua mälestusi!

Allikas: Bright Side