Kui see nii oleks, siis ei jookseks naised tormi seksuoloogi juurde lootuses, et nood mõjutavad nende mehi, kes on sootuks unustanud intiimsuse. Seejuures, mida kauakestvam on olnud abielu, seda suurem on „unustamine“.

Paljud mehed ei tuleta seksi meelde nädalate, vahel lausa kuude kaupa. Ja kaugeltki mitte kõigil pole probleeme potentsiga. Sagedamini on tegu nõrga motivatsiooniga või, lihtsamalt öeldes, soovimatusega. Sest tugevama poole häälestatus intiimsusele ei sünni seal, kus sina mõtled, vaid hoopiski peas. Ja kui selles peas on kõike muud peale lihalike rõõmude, siis ei tule sealt ka signaale keha alumisse ossa.

Sa võid selga panna supermegapesu, riputada magamistoa täis erootilisi mänguasju, libistada näpuga mööda kõiki esemeid, millel on silindriline kuju (sina ju tead, et mehed peavad alateadvuslikult seda žesti kutseks), ometi ei kuule sa kirglikke sõnu, vaid kallima rahulikku norskamist. Tekib küsimus: kes on süüdi ja mida teha?

Miks kustusid leegitsevad tunded?

On terve hulk teooriaid, mis seletavad meeste tahtmatust alates ökoloogiast ja kroonilisest väsimusest kuni jalgrattasõiduni välja. Kõikidel nendel versioonidel on õigus eksisteerimiseks. Kuigi jalgrattasõit pole tõestust leidnud (kui mees just hullunult pedaale ei talla, siis normaalselt sõites tuleb see tema potentsile isegi kasuks). Boikoti kuulutavad mehed välja vaid siis, kui ei teki mitte üks, vaid mitu põhjust korraga.

Psühholoogiline faktor

Seksuoloogid ja psühholoogid esitavad igaüks oma versioone meeste „streigi“ kohta. Üks nendest süüdistab kõiges… meid, naisi. Kui näiteks kallimale alatasa ette heita, et ta ei taha oma abielumehe kohustusi täita, keeldub ta seda enam neid täitmast. Sellised sõnad nagu „abielulkohustused“ ei seostu tema jaoks just eriti seksirõõmudega. Kes tahaks end naise ees võlglasena tunda?! Seega, nimeta „seda“, kuidas tahad, ainult mitte kohustuseks.

Mehe libiidole võib takistuseks saada ka sinu liigne pealetükkivus. Mehed nimelt kardavad liiga aktiivseid naisi. Võib ju unistada sellest, et neid „võtab“ võimukas amatsoon. Kuid leida end reaalses elus naise tugevas embuses… sellest unistavad vaid masohhistid.
Ülejäänud püüavad sellistest naistest kiiremini vabaneda. Mehed võivad ju tunnistada emantsipatsiooni ja feminismi, kuid nende alateadvuses elab ikka veel ettekujutus sellest, et voodis on tema boss, naine aga kuulekas alluv.

Seega ei tasuks magamistoas initsiatiivi liiga sageli enda kätte haarata. Amatsooni võib ja isegi peab mängima, kuid vaid vahel, sest meeste kirg kustub ka seetõttu, et seksist on saanud rutiin.

Peretülidki mõjutavad intiimelu. Kui partner pole millegagi rahul, võib ta magamistoas „kätte maksta“ keeldumisega. Seepärast soovitavad psühholoogid rääkida omavahel kõigest, mis muret teeb ja mis ei meeldi. Voodis aga ei tasu selliseid asju klaarida, muidu kujuneb sellest vaid võitlusväli, mitte armastuse loož.

Terviseprobleemid

Juba vanal ajal kirjutati sellel teemal pikki traktaate: mehe libiido alaneb depressiooni, stressi, väsimuse, krooniliste haiguste ja isegi banaalse väljamagamatuse tõttu. Oluline tähtsus on ka hormonaalsel tasakaalul. Kui sinu partneril on madal testosteroonitase, siis ei tasu temalt voodis suuri tegusid oodata. Uuringud näitavad, et selle hormooni taseme vähenemine alandab sugutungi 10-15%. Ainus viis „testosterooniaugust“ välja saamiseks on anda vajalikud analüüsid. Nende põhjal võib arst määrata hormoonteraapia. Ainult ära lase kallimal eneseraviga tegeleda. Vahel ohustavad ka pealtnäha kõige ohutumad preparaadid mehe libiidot. Näiteks mõningad hüpertoonitõve ravimid ei alanda mitte ainult arteriaalset vererõhku, vaid ka… seksuaalsust.

Vale toitumine

loobib samuti kaikaid intiimelu kodaraisse. Kas kallim joob liitrite viisi õlut või lahustuvat kohvi? Sel juhul ei rõõmusta ta sind voodis just sageli. Õlles ja kohvis on teadlased avastanud fütoöstrogeene — potentsi kahjustavaid keemilisi elemente.

Kiirtoit ja geneetiliselt muundatud toiduained aeglustavad testosterooni tootmist. Kui sinu partner jumaldab praekartulit, suitsuvorsti ja teisi rasvarikkaid toite, kuulub ta ateroskleroosi riskigruppi. See on aga haigus, mis kahjustab artereid, sealhulgas neid, mis varustavad verega tema meheau.

Kui mees lisaks kõigele suitsetab, on probleemid erektsiooniga peaaegu et möödapääsmatud. Nikotiin ahendab veresooni, mistõttu halveneb verevarustus, sealhulgas ka suguelundite verevarustus. Teadlased on välja arvutanud, et veresoonte spasm, mis tekib ühe sigareti suitsetamisest, kestab 2-3 tundi. Mis aga juhtub nende meestega, kes tõmbavad päevas kaks pakki?!

Partneri „reanimatsioonistrateegia“

Nüüd, kus peamised vaenlased on teada, on juba lihtne edasi tegutseda. Tuleb teha kõik võimalik selleks, et kallima eluviise muuta. Sest kui mitte sina seda ei tee, kes siis veel? Enamik meestest vihkab arsti juures käimist, seda enam veel seksuoloogi külastamist.
Allpool on toodud tegutsemise näidisplaan.

1. Mitte iialgi ja mitte mingitel asjaoludel ei tohi kallimale öelda: „Mis mees sa ka oled. Ei saa naela seina löödud ega seksitud…“ Sellega programmeerid ta absoluutsele tahtmatusele sind voodis rahuldada. Kiida teda iga lampi keeratud pirni ja iga „jalustrabava“ orgasmi eest. Mehi ei ole lihtsalt võimalik üle kiita! Tänapäeval vajavad nad kiidulaule aga eriti.

Psühholoogid kinnitavad, et kaasaaegsetel härrasmeestel on raske — nad peavad pidevalt konkureerima ekraanikangelastega ning vastama nende stereotüüpidele, mis kinnitavad, et mees peab tahtma alati ja kõikjal, ta peab pidevalt ründama naist ning käituma voodis äärmiselt taltsutamatult. Ega neis Hollywoodi filmides ju tagasihoidlikke mehi ei näe… Lõppkokkuvõttes hakkavad loomu poolest ujedamad mehed arvama, et nendega pole kõik päris korras. Mõte on aga teatavasti materiaalne…

2. Eemalda kallima menüüst tema potentsile kahjulikud toidud ning paku sagedamini afrodisiaake: mune, kalamarja, sparglit, sellerit, kreeka pähkleid, basiilikut, peterselli, ingverit ja rohelist teed.

Seksuoloogid soovitavad meestele asendada liha kala ja mereandidega. Igapäevasest harjunud 100 grammist viinast oleks aga üldse parem loobuda. Esialgu võib ju mees pärast oma drinki tunda tugevat iha, kuid suguakti lõpetamisega ei saa ta sageli hakkama — seemnepurset ei tulegi. Samas võib vahel lubada endale pokaali veini või 50 g konjakit — need joogid mõjuvad mõistlikes kogustes afrodisiaakidena.

3. Alusta koos kallimaga sportimist. Pärast 30-minutilist jooksu kasvab testosterooni tootmine ning koos sellega ärkab iha. Füüsiline aktiivsus aitab kaotada väsimuse ja stressi lihaspinge kaudu, mis on samuti vajalik heas seksivormis olemiseks.

4. Seleta ka kallimale, et öistest arvuti taga istumistest oleks targem loobuda. Öö on mõeldud armastuse ja une jaoks. Öine töötamine teeb kahju potentsile.

5. Ja otse loomulikult peab kallimat alati millegi uue või … hästi unustatud vanaga üllatama. Meestel kaob huvi seksi vastu ka seetõttu, et intiimelu alalise partneriga muutub liialt ettearvatavaks ning soov temaga voodis suhelda kustub tasapisi.

Tuleta meelde, mis teid ühendas siis, kui olite äsja abiellunud või hakkasite koos elama? Kino, teater, reisid, näitused? Mis pani teie silmad särama? Taaselusta olnud traditsioone või mõtle välja uusi. Kõik sobib. Püüa süüdata uus leek. Siis aga juhata ta julgelt magamistuppa!

Mees on riskigrupis, kui ta…

… räägib üle 4 tunni päevas mobiiliga.
… veedab iga päev 2,5 — 3 tundi rooli taga. Seksuoloogid kinnitavad, et auto vibratsioon mõjub halvasti potentsile. Kui veel lülitada sisse istmete soojendus, siis muutuvad spermatosoidid passiivseteks.

Šoti teadlaste andmed tõestavad, et tugevama soo reproduktiivsed võimed jätavad paremat soovida. Viimase 50 aasta jooksul on meestel üle kogu maailma vähenenud spermatosoidide hulk 2,5 korda. Kaasaegsetel, 35-aastastel meestel on spermatosoide veerandi võrra vähem, kui neid oli nende isadel, kui nood olid sama vanad, kui nende pojad praegu on.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, oktoober, 2009