Ära räägi liiga palju
Paljudel inimestel on komme esmakohtumisel lakkamatult vadrata. Kuulaja naeratab, noogutab viisakalt…ja vestluskaaslane muudkui lobisei edasu. Tema lahkub kohtumiselt hea tuju ja tundega, et kohtumine läks väga hästi, sest ta on veendunud, et jättis endast enesekindla ja huvitava inimese mulje. Kuulaja aga hingab kergendatult, kui lobamokk uksest välja astub. Tema väsis kogu sellest informatsioonist ja jutuvadast lihtsalt ära.
Inimesed kipuvad rohkem rääkima, kui nad on närvis ja see on täiesti normaalne. Kuid kui pöörad enesekiitmise kõrval ka kaaslasele tähelepanu ja oskad märgata, kui ta tunneb end ebamugavalt, on esimene kohtumine palju edukam.

Tunnista oma puudusi
„Mõnda aega tagasi oli mul planeeritud ärikohtumine ühe naisega, kelle ees tundsin suurt aukartust," kirjeldab suhtetreener Lucina McElroy. "Mul oli kavas esineda veatult ja talle unustamatu mulje jätta, kuid sel päeval juhtus mul olema kohutav tuju ning olin kohtumisel mitte särav ja võlts, nagu planeeritud, vaid hoopis aus ja haavatav. Üllatuslikult mõistis ta mind hästi ja meie kohtumine läks suurepäraselt, sest meil kummalgi ei olnud enam võltsi maski ees ja saime end täiesti vabalt tunda. Me kõik püüame olla nagu robotid — väikesed tundetud ja eksimatud masinad. Aga kui meil mõlemal on võlts mask ees, mis meie vestlusest siis tegelikult välja tuleb?“

Kasuta vestluses tihti kaaslase nime
Inimestele meeldib oma nime kuulda, nii et ära pelga seda vestluses korduvalt kasutada. Kuid võid veel sammukese edasigi astuda — õpi ära ka vestluskaaslase abikaasa, laste ja lemmikloomade nimed, et saaksid järgmine kord teemat arendada. Isiklikud küsimused pereliikmete kohta nagu „Kuidas Laural koolis läheb?“ või „Kas Markus käib endiselt korvpalli mängimas?“ aitavad teie suhte järgmisele tasandile ja loovad sinust hea kuvandi.

Ära liialda
Tööintervjuul jälgivad tööandjad alati, kuidas inimene endast räägib. Kas ta üritab olla objektiivne või liialdab oma saavutustest kõneldes? Süüdistab kolleege kõigis eksimustes? Ja kui palutakse oma nõrkustest rääkida, oodatakse, kas ta ütleb „Ma olen liiga kohusetundlik“ või „Ma töötan liiga palju!“ Ole tagasihoidlik ja ära hinda oma võimeid üle.

Tunne huvi
Kui istud vestluskaaslase vastas täiesti ilmetu näoga, tajub ta seda huvipuudusena. Väike noogutus ja kulmukergitus näitavad aga, et sa osaled vestluses aktiivselt ja kaaslase jutt huvitab sind. Head kuulajad peegeldavad partneri kehakeelt, tee seda sinagi! 

Allikas: RedBook