Kõige tõhusam viis omavaheliste probleemide lahendamiseks on rääkimine. Samas on asjade selgeks rääkimine, eriti suhte lõpetamisel, mõlemale poolele väga raske. Tuleb leida sobiv võimalus, koht, kaalukad põhjendused ning mis kõige tähtsam — sõnad.

Õnneks leidub lisaks rääkimisele veel teisigi võimalusi: kiri, e-kiri, telefonikõne, vahendajad ja veel teatud alternatiivid (need, mis pikemas perspektiivis võivad seaduseesindajatega ebameeldiva vahekorra luua).

Kõige meeldivam variant loetletutest on ehk kiri — kirja puhul on aega oma tundeid ja mõtteid korralikult lausetesse vormida ning kaalutletult argumenteerida. Kirja eeliseks on asjaolu, et partner ei saa sulle kohe vastata. Kujuta ette olukorda, kus hakkad telefonis või msn-is ütlema: „Kallis, meie suhe ei ole enam endine…” Selle peale hakatakse teisel pool toru kohe kokkusaamist nõudma, et probleemi „inimeste kombel” arutada. Eelmainitud tehnikaimedest on abi sel juhul, kui ennast igalt poolt välja logida, uus telefoninumber hankida ja e-kirjadele mitte vastata.

Vahendajate kasutamine on otstarbekas enamasti sel juhul, kui paarike teineteisega enam rääkida ei taha. Kuigi tundub, et sellises staadiumis suhtest enam asja ei saa, kipuvad ülemäära aktiivsed sõbrad-sugulased ikkagi oma abistavat kätt pakkuma.

Rääkimine on juba palju keerukam protsess kui klahvidele vajutamine, pastaka närimine ja postituvide kasutamine. Esiteks peab partnerile aeg-ajalt silma vaatama, teiseks võidakse teie jutule igal hetkel vahele segada, kolmandaks tuleb rahustada partnerit ning neljandaks end korralikult ette valmistada. Kui kokutad, lased end pidevalt häirida ja ajad seosetut juttu, siis on see ilmselge viide, et sa ei kontrolli olukorda ja leidlik partner võib vestluse ohjad enda pihku haarata.

Kui oled otsustanud suhtele lõpu teha, siis käitu kindlalt, tasakaalukalt ja viisakalt ning räägi rahulikult oma otsuse põhjustest partnerit solvamata. Nii jätad mulje, et oled seda jutuajamist pikalt plaaninud, valupunktides põhjalikult järele mõelnud ning oma tahtes veendunud. Alati tuleb arvestada partneri vastuargumentidega, ka sellistega, mille esitamist ei oskaks uneski näha.

Kui põhjused on välja selgitatud ning teatamise meetod lõpuks valitud, siis tuleb leida sobiv aeg ja koht selle edastamiseks. Kindlasti ei ole viisakas saata kallima telefonile tema sünnipäeva hommikul sõnumit: „Meie vahel on kõik läbi!” Samas on see lause suurepäraselt ajastatud, kui leiad partneri armukesega voodist. Romantiline õhtusöök lahkuminekust teatamiseks on samuti ebasobiv, sest vein ja küünlad seostuvad inimestel enamasti meeldivate üllatustega.

Napsisena kedagi maha jätta on iseenesest üsna levinud meetod, sest siis kipub julgust ülegi jääma. Paraku ei suhtuta joobnu sõnadesse just kõige suurema tõsidusega ning lisaks ei ole eriti meeldiv hommikul valutava peaga partneri epistlit kuulata. Sellisel hetkel looda pigem, et sinu partneril on piisavalt taktitunnet, tegemaks nägu, et ta ei mäleta eelmisest õhtust midagi.

Kõige sobivama aja pead ise ära tundma. Oluline on seejuures meeles pidada, et mõlemad osapooled oleksid võimelised sel hetkel vestlusest adekvaatselt aru saama. Ka koht ei ole oluline, kui oled kindel, et partner käitub täiskasvanulikult ning rahulikult ja teda ei ole vaja restoranist hullusärgis minema toimetada. Kindlasti ei tohi süüdistada suhte purunemises partnerit (kui ta just otseselt selles süüdi ei ole) see jätab sinust hea mulje ning lahkuminekust võib saada sooja sõpruse algus.

Allikas: mees.eu