Võtab tükk aega, et pärast lahutust oma hingeline tasakaal tagasi saada. Tuleb hakata uuesti elama. Tuleb meelde tuletada, kes sa oled; kokku korjata lõhutud killud seal, kus kunagi oli sinu abielu.  On olnud erinevaid olukordi. Vahel sulle näis, et sa ei suuda järjekordset päeva ilma temata üle elada. Kohati tekkis sul suurest vihast oma eksi vastu nii palju jõudu, et oleksid võinud mägesid paigast nihutada. Lõpuks on torm möödas, sa oled kõik läbi elanud ning väljunud olukorrast peaaegu et võitjana.

Mõne aja pärast on su teele aga ilmunud Tema. Võimalik, et ta oli su kõrval ka varem, ometi polnud te uuteks suheteks valmis. Ajapikku olete lähedasemaks saanud. Sa oled hakanud teda usaldama ja armastama. Suhted temaga annavad sulle turvatunde. Ta kingib sulle rõõmu ja võtab sind just sellisena, nagu sa oled. Ja sa ei kujutagi enam elu ilma temata ette…

Kui ta hakkab rääkima abiellumisest, oled sa rõõmus, samas aga veidi hirmul. Kord sa juba olid mehel ning lugu lõppes piinava lahutusega. Sa ei taha uuesti sellist õudusunenägu läbi elada.

Kuidas saab olla kindel, et sel korral kõik õnnestub? Keegi ei saa anda garantiid, et te elate kaua ja õnnelikult koos, ometi on olemas mitmeid põhjusi uskuda, et sel korral kujuneb kõik suurepäraselt. Eelkõige olete te mõlemad täiskasvanud, kogenenumad ja teate, miks olete koos.

Õige häälestatus

Tuleta meelde, kuidas oli esimese abieluga. Miks te üldse abiellusite? Olite te armunud? Kas vanemad käisid peale? Kas kõik sõbratarid olid juba abielus? Või oli laps tulemas? Mitte ükski neist põhjustest ei garanteeri kindlat liitu. Sa olid noor, armunud ja ebaküps. Sa ei tundnud iseennastki tõeliselt… Aja jooksul te muutusite mõlemad. Võimalik, et teie vahele  tekkis aina rohkem erinevusi ning lõpuks kaotasite te ühise keele.

Nüüd on kõik teisiti. Nii sina kui ka sinu kaaslane teate, millised te tegelikult olete. Ning see on väga oluline. Te teate oma väärtusi ja puudusi. Teate, mida teineteiselt ootate. Eelnevad suhted on teid õpetanud. Sealhulgas ka seda, et õnnestunud abielu jaoks on vähe lõõmavast kirest, tarvis läheb ka meretäit kannatlikkust ja pingutusi.

Lõpparve möödunuga

 Pärast lahutust oled palju mõelnud selle üle, miks kõik nii läks. Need sinu arutlused on uue liidu vundamendiks. Ometi ära lase külmal analüüsil haarata kõiki oma mõtteid.

Pühenda üks õhtu kokkuvõtete tegemisele ning kahtlustest vabanemisele. Mõtle oma minevikule, oma esimesele abielule. Kirjuta paberile üles kõik, mis pähe turgatab. See, mis sulle meeldis, mis teid sidus ja ka see, mis ajas marru. Milliste eksi omadustega sa ei suutnud leppida? Tuleta meelde, miks teie abielu lagunes. Püüa tabada seda hetke, millal te hakkasite teineteisest eemalduma.

Paljud hirmud tekivad tavaliselt teadmatusest. Kinnitus: „Ma ei taha, et oleks nii nagu eelmisel korral” aitab kahtlustest vabaneda. Asetades kõik „lahtritesse”, suudad sa tulla järeldusele, et su hirmud on liialdatud ja et su praegune kaaslane erineb  kardinaalselt eelmisest mehest, kes pani sind möödunud aegadel kannatama.

Pealegi tunned sa nüüd palju paremini ka iseenda vajadusi. Ilmselt on asju, milles sa kindlasti alla ei anna (näiteks mehe joomarlus). Sul on õigus oma soovidele. Räägi sellest ka oma kaaslasele. Ta peab teadma, et nende üle ei vaielda.

Kas sa kahtled vahel oma tunnetes? Kirjuta siis üles kõik oma armsama plussid. Miks sa oled temaga koos? Mis sind temas võlub? Kui tekivad kahtlused, võta oma nimekiri ja veendu taas, kuivõrd sa seda meest armastad.

Kehtesta reeglid

Pole võimalik tulevase abielu kõiki mõeldavaid ohtusid ette näha. Kuid sinu kogemus aitab mõningaid neist vältida.

Kohe alguses tuleks leida ühine keel pere eelarve jaotamise suhtes.  Kui inimesed on noored ning alles alustavad oma täiskasvanu elu, siis pole see küsimus nii oluline, kuigi saab üsnagi tihti riidude põhjustajaks. Hetkel on aga teil mõlemal stabiilne materiaalne  olukord, omad kohustused, omad sissetulekud ning küllap olete juba harjunud oma majandusliku sõltumatusega.

Seetõttu on väga  oluline otsustada koos, milline saab olema perekonna eelarve. Võib-olla tasuks sisse viia ühine konto, millele kumbki kannab iga kuu teatava summa arvete ja söögi eest tasumiseks. Võib aga olla, et on targem väljaminekud jaotada — sina näiteks tasud ostude eest, tema aga kõikvõimalike arvete eest. Kõik sõltub sellest, kui palju te teenite ning kas teil on ka täiendavaid kohustusi.

Kuidas on aga lood kummagi isiklike huvidega või kuludega laste haridusele?  Võimalik, et taoliste kulude katteks tuleks kohe alguses konkreetne summa kindlaks määrata.

Lapsed tuleb ette valmistada

Mõtlete koos kallimaga abielule, ometi pole veel lõplikult otsustanud. Seda ei tohi aga laste eest varjata. On loomulik, et ei tahaks neile rääkida, pole te ju isegi veel täiesti kindlad. Ometi peavad nad tundma, et neid ei ignoreerita ega tõrjuta tahaplaanile (isegi kui nad on juba täiskasvanud). Perekond — see oled sina ja su lapsed. Sinu kallim alles kavatseb sellega ühineda. Tee kõik selleks, et tasakaal oleks paigas.

Ka laste kasvatamisel tuleb kehtestada reeglid. Milline osa on selles sinu tulevasel mehel? Milliseid otsuseid võib ta ise vastu võtta, mida peab aga tingimata sinuga eelnevalt läbi arutama? Räägi ka lastega ja küsi neilt, millisena nad ühist elu ette kujutavad. Nüüdsest saab ju teist üks pere.

Loomulikult ei saa sinu mehest nendele isa, ometi ei saa teda ka täielikult laste kasvatamisest eemale tõrjuda, eriti kui ta seda veel soovib. Tähista piirid, kus ta võib olla täieõiguslik isa. Kui teil on lastega omad rituaalid ja traditsioonid, haara neisse kaasa ka oma mees.

Ometi peaksid mõned asjad, näiteks laste õhtune magamapanek, jääma vaid sinu ja laste vaheliseks asjaks. Lapsed peavad tundma, et ema armastab neid täpselt nii nagu varem.

Tulevane mees võiks välja mõelda ka uusi tavasid. See lähendab ja aitab uute tingimustega kohaneda.

Austage teineteise harjumusi

Enne kui te tutvusite, olid sa kaua üksinda. Nüüd pelgad, et uus abielu võib piirata sinu vabadust. Pärast lahutust oled avastanud, kui hea on olla üksi, tegeleda taas oma huvidega ja nautida enesega olemise aega.

Sa ei taha taas sattuda halli argipäeva, ega olla üksnes naine. Et seda ei juhtuks, peate mõlemad jälgima, et te ei ületaks teatud piire. Ära loobu oma huvidest. Olgu teil mõlemal killuke oma maailma. Sellised eraldi veedetud hetked mõjuvad üksnes  positiivselt. Nii tekib aeg tunda teineteise järele igatsust.

Ärge püüdke vägisi teineteist muuta.  Teie tulevane abielu peab põhinema tolerantsusel. 

Ootused, plaanid, unistused

Kaks inimest saavad olla õnnelikud, kui neil on lisaks armastusele veel ühised eesmärgid ja vaated elule. Te ei pea olema kõiges ühel meelel. Võivad olla erinevad maitsed ja huvid. Kui teil on aga sarnased unistused ja plaanid eluks, siis peaks kõik õnnestuma.

Ilmselt tead juba oma kogemustest, et armumine ja imetlus mööduvad mõne aja pärast. Siis aga jääb liitu toetama sõprus. Te võite tundide kaupa vestelda ning teemadel pole lõppu. Sa tead, et võid alati loota oma mehele, ta on seda juba korduvalt tõestanud. Tema jaoks oled sa kõige ilusam, isegi siis, kui oled voodis haige. Sa näed, kui tähelepanelikult suhtub ta sinu lastesse. See kõik tähendab, et sinu uus mees on sinu truu sõber. Usalda teda ja riski. Sõbrad veavad harva alt.

Allikas: Planeta Zenštšinõ