Ilmselt saad isegi aru, kui oma kutiga õelalt, ebaviisakalt või lausa tobedalt käitud. Pole viga, juhtub ka parimates peredes. Suhtele hävitavalt võivad mõjuda hoopis sinu enda meelest sõbralikud ja süütud lausekesed. “Just täpselt see, et nende ütlemistega tahetakse olla hirmus kena, abivalmis ja lahke, teeb need äärmiselt salakavalaks,” ütleb raamatu “Love In 90 Days” autor Diana Kirschner. “Vahel ei pruugi mees teadlikult registreerida, kui palju sinu avaldused teda häirivad, kuid selliste olukordade pideva kordumise tõttu tekib teie vahele lõpuks suhtelõhe.” Et sa enesele teadmata oma boyfriend’is sellist vastumeelsust ei kultiveeriks, panime kokku kuus salakavalat fraasi, mille võiksid oma sõnavarast kustutada. Ja kohe praegu.

Sa oled palju lahedam, kui need, kellega ma enne sind käisin.”

Tundub, et tegid talle just ülimõnusa komplimendi? Aga ei. Sa panid ta peas alarmi tööle. “See kõlab nagu see, mida võiks öelda tütarlaps, kellel suhetega absoluutselt ei vea,” selgitab raamatu “Why He Didn’t Call You Back autor ja professionaalne kosjamoor Rachel Greenwald. Kuna mehed on üsna ratsionaalse mõtlemisega, teeb su peika ilmselt kiired arvutused ja leiab, et nendes jubedates suhetes oli kõigis üks ühine tegur — sina. Seega oled sina see probleem. Ja mitte ainult. Kuna sa kõiki oma ekse jobudeks nimetad, on su partner üsna veendunud, et see juhtub ühel heal päeval ka temaga. Seega ei ole ta eriti aldis sinuga tõsist sidet looma.

Kuidas siis selgeks teha, et sa praegust suhet oluliselt kõrgemalt hindad kui kõiki eelnevaid? Lihtne. “Ära maini oma ekse,” õpetab Greenwald. “Suurem osa mehi ei taha teada teistest meestest sinu elus. Isegi kui nad olid jobud. Eriti kui nad olid jobud!” Hoia fookus praegusel hetkel ja ütle parem asju nagu: “Ma pole varem kedagi sinusugust kohanud. Tunnen end väga õnnelikuna.” Nii mõjud oluliselt iseteadliku ja tugevamana.

Kas sa tõesti saad seda endale lubada?”

Kui su kaaslane laristab raha, mida tal tegelikult ei ole, kallile elektroonikale, autojubinatele või kingitustele sinu jaoks (no okei, paar tükki on lubatud), tundub ju enesestmõistetav, et üritad teda maa peale tuua. Suurem osa mehi mõõdab aga oma väärtust rahaga ümber käimise oskusega ning tema sissetulekute ja nende kulutamise viisi kritiseerida on põhimõtteliselt sama, kui talle kohe otse öelda, et ta on luuser. Veelgi enam, ta hakkab sind käitumise põhjal seostama kõige vähem seksika ja ihaldusväärse naisega oma elus — emaga. “Kui sa pidevalt emalikku “ma tean, mis sulle parim on” hoiakut harrastad, hakkab ta sind lõpuks kohtlema nagu oma ema,” hoiatab raamatu “Romance Rehab” autor Jan Hoistad. Kaaslane võib sinu käitumisele reageerida näiteks lapsmeheks muutumisega. Nii tekib nõiaring, kus sina muudkui näägutad ja tema korraldab stseene nagu teismeline, mille peale sa näägutad edasi ja tema karjub veel veidi vastu jne.

Nii, et kui oled kellegagi tõsiselt seotud — kihlatud, abielus või ühise suure laenuga — vali finantsasjade arutamiseks mõni neutraalsem hetk. Kindlasti mitte selline, kus oled maruvihane telekaalusel lebava viie uhiuue videomängu pärast. Istuge maha ja koostage ühiselt eelarve. Kui te aga lihtsalt käite, pole absoluutselt sinu asi, palju ta enda peale raha kulutab. Erandiks võib muidugi lugeda neid juhtusid, kui ta rahapuuduses sinu peale loodab. Sellisel puhul võiksid aga üldse mõelda, miks sa sellise inimesega koos oled.

Noh ja hilineme, mis siis? Rahune maha!”

Muidugi ei ole viisakas lasta inimestel end oodata, aga mis kirjeldatud olukorda puutub, pole see üldse peamine. Tõsist meelehärmi valmistab sinu kaaslasele see, et sa tema kiiksuga ei arvesta. “Kui mehele niimoodi ütled, ütled ühtlasi ka seda, et tal pole õigust olla pahane, see aga paneb teda end tundma, nagu sa ei respekteeriks tema tundeid, vaid lihtsalt ignoreerid neid,” ütleb Greenwald. Veelgi enam, sellise lausega annad mõista, et tema on see, kellel on probleem. Suurepärane alus tülile — mõtle nüüd ise viimasele korrale, kui millegi pärast närvi läksid ja tema käskis sul ükskõiksel toonil maha rahuneda.

Parem viis tema väikeste kiiksudega ümber käimiseks — olgu see siis allergia lohakuse või liiga aeglaselt sõitmise vastu — on näidata, et sulle jõudis suurepäraselt kohale, mille üle ta kaebab. Ütle: “Palun vabandust, ma tean, et see on sinu jaoks oluline ja ma püüan end parandada.” Nii ei hoia sa ära vaid tüli, vaid kinnitad, et tema tunded on sulle olulised. Just nii ei pea kaaslane sinu vastu pikka viha.

Ta on tore poiss, võiksite sõpradeks saada.”

Sinu kavatsused võivad olla täiesti süütud. Tutvusid kuskil laheda kutiga, sinu enda mees tundub sulle samuti väga lahe — miks ei võiks te siis kõik koos lahedad olla? Ei, see ei käi nii. Mehe sõpruskonna koordineerimine paneb ta endamisi arutlema, kas sellist korraldamist saab ka tulevikus palju olema (ja mitte heas mõttes). Rääkimata sellest, et sa ajad vaese mehe armukadedusest hulluks.

Ja üleüldse, miks peaks sind huvitama, kas ta saab mingi kutiga läbi või mitte? Kui see on sinu enda seltsielu libedama kulgemise huvides — see “mingi kutt” on sinu sõbranna peika ja tore oleks ju kõik koos väljas käia -, oled sa isekas ning üritad vägisi korraldada asju, mis peaksid hoopis oma loomulikku rada pidi kulgema. Kui tegemist on aga kellegagi, kellega just äsja kohtusid, tekib sinu kaaslasel tahes tahtmata küsimus, on sul talle sõprade pakkumises ka omad huvid mängus. “Talle tundub väga ohtlik, kui kiidad mingit teist kutti. See mõjub nii, nagu sa ütleksid, et tegelikult tahaksid sina temaga sõbrustada,” ütleb Kirschner. Nii et kui sa tõesti arvad, et kohtusid oma mehe potentsiaalse uue parima sõbraga, ole vait ja korralda mõni oleng. Kutsu sinna ka sõbrakandidaat ja lase asjadel omasoodu minna.

Ta ei lubanud mul seda rääkida, aga…”

“Oma kaaslasega saladuste jagamine võib tunduda teievahelise intiimsuse tugevdamisena,” ütleb Kirschner. “See on üks viis näidata, et usaldad teda sedavõrd, et oled nõus jagama delikaatset infot.” Tegelikult mõjub see mehele siiski sulaselge klatšina ja kui sinu kaaslase nimi pole just Perez Hilton, pole ta sellest karvavõrdki huvitatud.

Okei. Kui see saladus on kuidagi seksiga seotud, võib see talle isegi huvitav tunduda. Siiski võib jääda mulje, et sõprade reetmine pole sinu jaoks mitte mingi probleem. Sõbranna palus sul mitte edasi rääkida ja siin sa nüüd oled, reklaamimas asjaolu, et sind ei saa üldse usaldada. Isegi kui sina ja su kutt, nagu paljud teisedki paarid, on ise veendunud, et ühele teist millegi usaldamine on sama, mis selle asja rääkimine mõlemale, kõlad sa ikkagi reeturina. Kui oma sõpradega niimoodi käitud, kes siis ütleb, et sama ei juhtu su kaaslasega? Tulemus võib olla mehe suhet tappev soov sinuga tulevikus vähem avatud olla.

Muidugi on olemas mõned saladused, mida sa lihtsalt pead kellegagi jagama. Kui sa seda aga teed, alusta juttu komplimendiga: “Ma räägin seda sulle praegu ainult seepärast, et ma usaldan sind 100% ja tean, et sa oskad saladust hoida.” Selline väide näitab seda, et hoolid oma sõbrast ega taha, et saladus teist kaugemale liiguks. Samuti paneb see mehe tundma, et pühendad ta asjasse, mitte lihtsalt ei ela tema peal välja oma klatšikirge.

Selliste asjadega mina enam ei tegele!”

Mis mõttes? Kas see, et oled paarisuhtes, tähendab nüüd, et sa ei või enam kella neljani hommikul tantsida või kasutada seksilelusid? Jah, me saame aru, et püsisuhtes olles võtad veidi tuure maha, kuid oma kutile väitmine, et nüüd oled korralik, ega taha enam üldse lõbutseda, on natuke rumal. Sama hästi võiksid öelda: “Enne olin väga lahe ja lõbus tegelane. Nüüd hakkasin igavaks.” Mõtled, et oled oma korraliku paitüdruku suhtumisega meeltmööda, tegelikult manad talle hoopis silme ette pildikesed tulevasest elust, mis on sisustatud reede õhtuti telekavaatamisega, misjonäripoosis ja võimalikult pimedas seksimisega ning rangelt tervisliku toiduga.

Ta ilmselt nägi ju küll, kui metsik tegelane sa teie suhte alguses või enne seda olid. Või vähemalt on kuulnud seda sõpradelt. Kui sa nüüd kannapöörde teed ja koduperenaiseks hakkad, paneb see ta mõtlema, et millest selline muutus — kas tema on see, kes sind huvipuuduses vaevlevaks tuimaks sohvaloomaks muudab. “Paljud inimesed arvavad, et nad peavad käituma nii, et see oleks sobilik just selle perioodiga, mis neil parasjagu käsil on. Ehk et sõbrannadega tekiila-shot’ide joomine ei kõlba suhtes olevale naisele. Selline mustvalge “enne oli nii, nüüd on naa” mõtlemine rajab ühe tõeliselt igava suhte vundamendi,” paljastab Kirschner.

Isegi kui te mõlemad naudiksite reede õhtul pigem kodus üksteise seltskonda, meeldib meestele siiski mõelda, et tema naine on see kõige lahedam klubihunt-ööloom-sekskass, kes lihtsalt ei viitsi hetkel väga välja minna. Nii et suhtele kasulikum viis mõista anda, et tahad n-ö täiskasvanum olla, on rääkida ainult asjadest, mis sulle nüüd rohkem meeldivad. Näiteks, et tahaksid hakata sõpradele õhtusööke korraldama. See, et su peotuju on raugenud, jäta enda teada ja oma metskassi imago üleval hoidmiseks ära siiski unusta, kui lõbus on sõbrannadega vahel ka laua peal tantsida.