Ehk oled mingis elu¬etapis juba kogenud seda kõikehõlmavat tunnet. Kuhu te iganes läksite — baari, kinno, toidupoodi –, tundus, nagu sina ja su partner oleksite seal ainsad inimesed. Kui olite koos, paistis maailm täiuslik ja lakkas olemast, kui teie teed lahku läksid. Eksperdid kutsuvad seda peaaegu elektrilist fenomeni täiuslikuks armastuseks. “See on kui armastuse Püha Graal: ideaalne segu kirest, intiimsusest ja pühendumusest,” selgitab Harvardi ülikooli sotsiaalpsühholoog Justin Lehmiller, kelle uurimistöö keskendub suhetele ja seksuaalsusele. “Partnerid pole mitte ainult parimad sõbrad, kellel on väga tugev emotsionaalne side, vaid nad ei suuda ka oma käsi teineteisest eemal hoida — seega ka seks on lihtsalt vaimustav.”

Pole mingi üllatus, et sellist armastust on keeruline leida ja hoida. Siiski, hea tahtmise juures on see võimalik. Veel üks hea uudis: ka mugavaks muutunud suhet on võimalik viia üliseotud tasandile, kui oled valmis riskeerima.

Loe Cosmo veebruarinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Taylor Swift ja tema imedemaa

• Meeste vestlusring: vanema naisega deitimise võludest

• Võrgutamise spikker + nipid valentinipäevaks

• Põleta kiirelt 200 kalorit

• Pane tema lemmikpoos enda kasuks tööle

• Ole sina ise!

• Eesti modellid räägivad tööst, suhetest, motivatsioonist

• Edukuse varjukülg: depression, paanikahood, buliimia

• Ole köögis tõeline äss!

Kõik saab alguse ihast

Eranditult iga täiuslik armastus saab alguse suurest ihast. Näiteks, kohtad kedagi ja nii kui pilgu talle pöörad, tunned, et su reied võivad süttida. Ekspertide sõnul ei ole taoline seksuaalne tõmme mitte ettekujutuse vili, vaid bioloogiline reaktsioon. “Kui oled koheselt kellestki sisse võetud, vallandab su keha suguhormoone, nagu östrogeen ja testosteroon, mis tähendab, et sa oled ka füsioloogiliselt rohkem erutunud,” selgitab seksi- ja suhteekspert Kristen Mark. Kuid see on alles algus. “Tõeliselt täiuslik armastus vajab arenguks rohkem aega,” selgitab New Yorgis tegutsev suhteekspert Whitney Casey. Asjatundjad on üksmeelel, et sõgedast armumisest täiusliku armastuseni jõudmine võtab aega vähemalt kolm kuud.

Casey annab ettekujutuse selle ajalisest järjestusest: esimene kuu on täidetud ihaga, teise kuu jooksul avastad, millised on sinu partneri sügavamad väärtused ja huvid. Kui teil on nende osas midagi ühist, võite olla teel täiusliku armastuse poole — sügavamad väärtused saavad olulisemaks kui iha ja igapäevased huvid. “Tõeliselt täiuslik armastus ei saa kunagi tekkida kiiremini kui kolme kuuga,” rõhutab Casey. “Et saavutada kellegagi side kõige intiimsemal tasandil, on vaja usaldust ja see lihtsalt ei saa tekkida, kui sa pole inimest piisavalt kaua tundnud. Kui keegi laotab kõik oma põhiväärtused su ette juba suhte alguses, siis suure tõenäosusega ei ole need siirad ja tegemist on ohumärgiga.” Kui aga iga mööduv kuu ja uus avastus selle kohta, kuidas kumbki teisest mõtleb, toob teid teineteisele lähemale, liigute juba täiusliku armastuse territooriumile.

Miks täiuslik armastus võib olla plahvatusohtlik

Johnny ja Winona, J.Lo ja Ben, Heidi Klum ja Seal… Täiuslik armastus on ühtlasi selline, mille tulemusena võivad kergesti vallanduda tormilised tülid. Võimudünaamika on kahepoolne — mõlemad osapooled teavad, et on leidnud endale väärilise partneri. “Ei teki tunnet, nagu keegi oleks rahuldunud vähemaga või võiks leida kellegi parema,” ütleb Mark. Kuid ideaalse sobivuse tulemuseks on ka see, et kumbki partner ei anna kergelt alla ehk kui täiuslikud armastajad oma sarved ristavad, võib see viia suurte vaidlusteni. “Iroonilisel moel on kirg, mis annab jõudu vastastikusele külgetõmbele, seesama, mis jõustab nende kaklusi,” jätkab Mark. Mõned paarid elavad need vaidlused üle ja isegi liiguvad nende pinnalt oma suhtes edasi, sest on võimelised kompromisse looma (seekord saad sina oma tahtmise, järgmine kord aga mina), kuid teised ei ole selleks võimelised. Nende jaoks on pidev pisiasjade pärast sõdimine just põhjus, mis lõpuks nende teed lahku viib. Selleks, et sellised ülevoolavad suhted kestaksid, peavad mõlemad osapooled regulaarselt oma ego ohjeldama.

Vii oma armastus uuele tasandile

Igasugust intensiivset emotsiooni on raske pika aja jooksul säilitada ja täiuslik armastus ei ole erand. Kui teie suhe algas meeletult kuuma ja kirglikuna ning olete leidnud enda jaoks kõige imelisema inimese, kuid hetkel on kirg nõrgenenud, ei pea te muretsema, sest leidub võimalus lati kergitamiseks. Selleks on kaks põhilist strateegiat. Esiteks, näita oma partnerile, et oled endiselt tema järele hull. Ja seda iga päev! “See kõlab kummaliselt, aga kui iga päev pingutada ja võimalikult tihti oma armastust demonstreerida, siis see tõepoolest aitab taas suhet laadida,” selgitab Lehmiller. Sinu romantilised žestid ei pea olema suured ja detailselt viimistletud, kuid nad peavad omama teatud intensiivsust. Pööra hommikul ennast näoga tema poole, vaata talle silma ja ütle, et armastad teda. Saada talle keset päeva sõnum, andmaks märku, et oled maailma kõige õnnelikum naine. Kirjelda talle, mil moel sa ennast tundsid esimesel korral, kui kohtusite — kuidas sind lummasid tema silmad, ta parfüümi lõhn — ja seda tavalisel argipäevasel õhtusöögil. “Eesmärk on tagada, et armuavaldused oleksid sagedased, üllatavad ja empaatilised. See on suur väljakutse, kuid piisava tahtejõu ja loovuse abil täiesti teostatav,” jätkab Lehmiller.

Teiseks, regulaarne voodielu vürtsitamine on lausa kohustuslik. See tähendabtemast haaramist, kui ta sinust möödub, lihtsalt selleks, et teda kirglikult suudelda, selliste asjade
sosistamist, mis tekitavad tema kehas judinaid, ja pidevalt uute trikkide voodisse kaasatoomist. Uudsus vallandab heaoluhormoon dopamiini, mis omakorda soodustab erutuse tekkimist, ütleb Lehmiller. Avatud vestlus selle kohta, mis sulle voodis meeldib ning mida järgmisena proovida, on kohustuslik. Ja kui on midagi, mille järele tema januneb, siis alati kaalu seda, ütleb Lehmiller. Isegi kui sa ei ole valmis igat tema soovi täitma, võid leida võimaluse, et rahuldada tema ihasid kas või teatud määralgi. (Grupiseks? Pigem mitte. Lahtiriietumine, vaadates grupiseksistseeni sarjast “True Blood”? Võib-olla…) On ka hädavajalik, et sa ise alustaksid vestlust oma fantaasiatest ja räägiksid, kuidas sa soovid, et need päriselus välja kukuksid. Jah, selline avatus nõuab julgust ja ausust, kuid on osa sellest, mis muudab armastuse täiuslikuks.