Vestlesin sel teemal ka oma sõbrannadega. See pole ju esimene juhus, kus mõni mees üritab taolise skeemiga kuidagi nihverdada või raha teenida. Tean omast tutvusringkonnast juhtumit, kus armukade mees suhte purunemise järel ekstüdruku pildid Facebooki üles riputas. Ja need polnud pildid, kus neiu, armas kleidike seljas, kohvi serveerib või kooki küpsetab. Pigem midagi sellist, kuhu mõne veebisaidil oleks lisatud sildike „Hot amateur porn“. Jama kui palju. Pildid võttis kutt lõpuks maha, aga enne seda olid neid näinud neiu suguvõsa ja töökollektiiv. Ma usun, et nii mõnigi 50ndates õllekõhukesega töökaaslane ei vaadanud enam teda kunagi sama pilguga.

Tõutäkk007-le ikka saadaks pilte?

Nüüd oma sõbrannadega arutledes olin veendunud, et nad kõik leiavad, et kuigi suur süü on mölakatest meestel, siis iga terve mõistusega naine peaks enne kümme korda mõtlema, kas pildid saata või mitte. Kui mõeldud, siis mitte saatma. Ometi kuulsin vastupidiseid arvamusi. Üks sõbranna rääkis, et temagi on ühele internetist leitud noormehele saatnud endast pisut vallatumaid pilte. Torkasin vahele, et kas mehe kasutajanimi oli Tõutäkk007 või äkki hoopis keegi, kelle kontot illustreerimas Christiano Ronaldo pildid. Sõbranna sai veidi pahaseks ja seletas siis, et ikka päris inimene, netist sai tausta kontrollida ja Facebookis üle kümne ühise sõbra. Maitse asi, aga ma peaks ühiseid sõpru selles mõttes ohumärgiks, et siis on ju neid, kellele kiusu pärast pilte edasi saata piisavalt… Sõbranna väitis, et temal sellega seoses mingeid probleeme ei tekkinud ega teki ka tulevikus. Lihtsalt kerge fun!

Üks sõbranna teadis rääkida, et tema kooliõde tutvus Tinderis ühe nigeerlasega (jah, nigeerlasega, ilma naljata!), kellel ta nüüdseks ka külas käinud. Üldiselt aga suhtlevad omavahel WhatsApp’is ja Snapchat’is ning saadavad endast igasugu piltegi.

Nutiajastul ei jää midagi riiulile tolmu koguma

Minu jaoks kõlavad sellised näited väga imelikult. Ma olen ettevaatlik sellegagi, et Facebookis ja mujal suhtlusportaalides enda kohta liiga palju infot ei jagaks, aga et veel kellelegi endast kahtlasi pilte saata? Leian, et selleks peab päris naiivne olema. Nutiajastul vaevalt, et taolised pildid kuskile haihtuvad. Muidugi oleks 20 aasta pärast tore näha enda nooremat mina: nahk veel sile ja kõht trimmis. Aga seda pigem omaette, mitte nii, et mõni hull paneks need ülesvõtted kõigile vaatamiseks. On täiesti võimalik, et pikaaegne suhe või abielu läheb lörri ning teine pool leiab, et on aeg kättemaksuaktsiooniks.

Rate’ist Tinderini

Kohati tundub üldse, et ajalugu kordab end väga kiiresti. 2000ndate alguses oli internet midagi uut ja avastamisväärset — jututoad, Rate ning muud tutvumisportaalid. Internetiflirt oli midagi nii tavalist ja inimeste ohutunne kippus samuti kaduma. Vahepeal oli vaikus majas, aga lisaks Facebookile teeb praegu ilma Tinder. Netis tutvumine on jälle midagi nii tavalist. Kas nii peab olema? Mina igatahes eelistan inimestega pigem silmast silma kohtuda. Siis pole ka ohtu, et Tõutäkk007 polegi ideaalmees, vaid pervert, kes suudab end kehtestada vaid virtuaalmaailmas.