Kui ma kohe alguses oleksin teadnud, et tegemist on geiga, oleksin teistmoodi käitunud. Ka polnud mul veel piisavat elukogemust, mis oleks aidanud mehe väliste märkide järgi aimata, et midagi on teistmoodi, seda enam, et eelnevalt oli tal naistega „suhteid” olnud.

Mind veetles tema siirus, enesekindlus ja ülim tähelepanelikkus minu suhtes. Me veetsime pikki tunde pargis jalutades ja vesteldes, kohvikutes ja restoranides, käisime koos kontsertidel. See kõik oli väga tore, kuid… Ma tundsin end tema juuresolekul väga naiselikuna, samas tunnetasin, et midagi oleks nagu valesti. Kui ta lõpuks tunnistas mulle oma suhtumist naistesse, mõistsin, miks ta mind füüsiliselt ei ihaldanud.

Ja mis ma siis tegin? Minu järgneva aasta kindel eesmärk oli teda „päästa”, tuua ta tagasi tavaliste inimeste sekka, et ta suudaks naistega ka füüsilist kontakti luua. Ma uskusin, et ma suudan teda aidata, tema mõtlemist muuta.

Ma püüdsin, kuni ühel hetkel sain aru, et see polegi võimalik, et gei-meeste suhtumist pole võimalik ümber muuta, et nad pole sellepärast õnnetud, et nad on homod.

Tema suhtus minusse eelkõige kui sõpra, ta tunnistas hingelist sidet minuga, kuid pidas minu päästeoperatsiooni mõttetuks. Ma meeldisin talle, kuid tema side meestega oli tugevam.

Miks on paljudel sellistel meestel vaja enda tegeliku olemuse varjamiseks naise seltskonda, sellest ei saanud ma aru ei siis ega saa ka täna. Kas hirm ühiskonna võimaliku hukkamõistu ees on nii suur, et ei julgeta oma elu elada vabana, vaid varjudes kindlakskujunenud peremudeli taha.

Kui palju me ka tema seksuaalsusest ei rääkinud, ikka jäi see osa temast mulle kaugeks ja arusaamatuks. Miks peavad just kenad mehed olema homod? Millal ja miks inimene üldse oma homoseksuaalsust tunnetab? Kuidas saaksin mõista geide mõtteviisi, nende kehatunnetust?

Meie suhe ei väljunud platoonilise armastuse piiridest. Tookord olin ma pettunud, kuid tagantjärele mõeldes rikastas temaga suhtlemine minu mõttemaailma ning muutis minu elukäsitlust tolerantsemaks.

Ma austan selliste meeste valikut, kuid ei suuda siiani neid mõista. Sest inimesed pole loodud homoseksuaalseteks.