See võib tulla nagu välk selgest taevast ja tabada sind just siis, kui seda kõige vähem oodata oskad. See ei küsi vanusest, kehakaalust ega perekonnaseisust. Mida teha, kui silmad ja süda näevad ainult ühte inimest? Kas armumist on võimalik vältida ja mida peale hakata, kui sa ei ole vaba, aga armud ikkagi? Nendele küsimustele aitab vastuseid leida psühholoogiline nõustaja Anneli Salk.

“Armumine on elu kingitus. See lööb inimese silmad särama ja annab uue tunde. Armumine annab lisajõudu, maailmataju läheb avaramaks ja sügavamaks, positiivsemaks ja helgemaks. Immuunsüsteem paraneb, rakud uuenevad, inimene nooreneb, see on midagi müstilist,” kirjeldab nõustaja. “Armumine annab elule väga sügava mõtte juurde, ükskõik mis hetkel ta tuleb. See võib tulla väga valel ajal ja vales kohas. Ei saa planeerida, et armun pärast ülikooli lõppu, kui esimeses töökohas töötan ja aega on piisavalt. Armumine on nagu uks kahe inimese tunnetesse, ja kunagi ei tea, kuhu see viib. See võib kanda elukestvasse väga heasse suhtesse või kirglikusse emotsiooni, mis lõppeb ühe või kahe ööga,” ütleb Anneli Salk.

Kodutohtri juulikuu teemad:
* Vaimse vägivalla nähtamatud haavad

* Armumisel stopp-nuppu ei ole

* Unepuuduse ohud

* Sindrima sääsed!

* Noorte pereloojate suupoolis

* Kuidas higistamist vaos hoida

* Retk soolte käänulistel radadel

* Salalikud kaalutõusulõksud

* Et laps hästi jooks ja pissiks

* Suvine kõrgvererõhkkond:

mida võid teha, mida mitte

“Kuni inimene ei ole armumist kogenud, võib ta vaadata seda filmidest, lugeda raamatutest ja naerda selle üle. See võib olla tema jaoks tundmatu vahva asi, mille tõttu tehakse veidraid asju. Kui aga inimene ise armub, siis muudab see tema elu väga tugevalt. Ühel päeval on see tunne kehas ja kõik mõtted on ühe inimese juures. Sügav rõõm ja õnnetunne, nagu narkouim. See lööb tavarutiinist nii kõvasti välja, et inimene muutub oma sõpradele ja endalegi üllatuseks. Siin ei ole loogikaga mitte midagi tegemist. Loogika hoiab meid tavaliselt tugevasti raamides, ning me ei teeks paljusid eksistentsiaalseid ja tobedaid asju, kui ei oleks armunud.”

Keegi pole kaitstud

Süda peksab, käed värisevad ja kõhus keerab, kui ainult temale mõtled. Armunud olla on imeline ja pöörane tunne. Kui oled vaba ja noor, siis pole muud kui seda tunnet nautida ja vaadata, mis saab. Mis aga juhtub, kui oled suhtes, ja armud ühel ilusal päeval ülepeakaela?

“Keegi ei ole kaitstud armumise eest. Võib juhtuda, et ühel hetkel joostakse kellegagi kokku, pilk jääb talle pidama, jäädakse vestlema ja tundub, et siin ongi magneetiline isik, keda on oodatud terve elu,” lausub nõustaja.

“Armumise puhul on väga huvitav, et kui inimene juba on heas pikemas suhtes ja armub, siis ühelt poolt loeb see teine isik ja kehakeemia, aga teiseks komponendiks on inimese fantaasiad ja unelmad, mis kohe uuele armumisobjektile üle kantakse.”

Sellele, miks armume, kuigi meil on kaaslane olemas, on väga raske vastata. Anneli Salk arvab, et see juhtub ikkagi siis, kui inimese südames on tekkinud tühimik. “Võib olla, et naise ja mehe vahel on kontakt nõrgaks jäänud. Ilmub üks kaunim ning säravam inimene ja armutaksegi. Kõikide inimeste olemusse on kodeeritud soov, et elus oleks armastus. Salamahti ning alateadlikult ootab seda igaüks. Jalg on nagu stardipakul, aga seda ei pruugita oma asjalikus elus iga päev meenutada või sellele mõelda.”

Perearst armumisvastast retsepti ei anna

Mida ette võtta, kui oled armunud kellessegi teisesse, aga ei taha oma peret lõhkuda? Nõustaja tunnistab, et sellele on väga keeruline konkreetset lahendust pakkuda. “Selle küsimuse ees on olnud tuhanded inimesed. Kui inimesel on pereväärtused paigas ja mõlemad tahavad heades suhetes olla, kui omavahel on usaldussuhe ning räägitakse mõtetest ja tunnetest, siis saab sellest oma partneriga rääkida. Aga kui sellist suhet ei ole, siis on lihtsalt näha, et elukaaslasel silm särab rohkem, ta riietub teistmoodi, võib-olla laulab hommikuti duši all. Igatahes midagi on muutunud, teine on tugevas heas toonuses. Selle saab vaikselt üle ja läbi elada,” arvab ta.

“Me võime igasuguseid retsepte anda, aga kui inimene on armunud, siis ei tee ta mitte midagi peale selle, mida ta teha tahab. Ja teeb kõik risti vastupidi sellele, mida talle soovitatakse. Ükski tark nõuanne ei aita, sest armunud inimene on muutunud teadvusseisundis või teises reaalsuses,” nendib Anneli Salk.

“Armumise puhul on fenomenaalne, et ei nähta teise inimese tegelikkust, vaid läbi emotsioonide soovitud reaalsust. Tundub, et uus armastatu on nii tore ja mõistev. Reaalsus hakkab selguma siis, kui ollakse pikka aega koos olnud ja erinevaid olukordi lahendanud. Pärast seda selgub, kas saab teise inimesega luurele minna. Võidakse armuda suurepärasesse flamenkotantsijasse, kes klõbistab kastanjettidega, on tõmmu ja tuline. Oma kartulikoorevärvi kiharatega naine, kellega on kolm last saadud, tundub nüüd nii igav. Siis tuleks naasta reaalsusesse, et kas selle tantsiva gaselliga pikas perspektiivis on midagi peale hakata.”

Kas armumisest on võimalik välja tulla ja kuidas käituda siis, kui lained üle pea on löönud, loe edasi Kodutohtri juulikuu numbrist.