Naine ja mees lähevad esimesele kohtamisele ja tellivad pudeli veini. Õhtu sujub kenasti, kuni tuuakse arve. Mees ütleb naisele: “Peaksime summa ära jagama.”

Mees arvab, et tal on õigus. Ta ei taha jätta muljet, nagu tahaks naist ära osta. Ja naised ju tahavad olla võrdsed. Temake aga mõtleb: “Milline raiskuläinud õhtu.” Ja nad ei kohtu enam iial.

Arve tasumise hetk on mõlemale poolele sageli raske. Kuna traditsiooniliselt ollakse harjunud, et ikka mees maksab, siis praegu ootavad naised, et neid koheldaks võrdselt ja nad tahavad olla majanduslikult sõltumatud. Seega on olukord üsna keeruline.
Hiljutine uurimus (match.com) näitas, et ligi 60% kohtingutele minejatest on arvamusel, et esimesel kohtamisel peaks maksma mees.
Mis aga siis, kui küsimus polegi selles, kes maksab, vaid kellel on võimalik üldse maksta. Tegu võib olla just varjatud mõõdupuuga, kuidas finantsasjad üldse kahe inimese vahel klapivad.

Esimene kohting on justkui lakmuspaber, mis näitab, kas suhtute asjadesse ühtemoodi. Kui ootad esimesel kohtamisel, et mees maksaks sinu eest arve, kuid tegelikkuses soovib ta hoopiski pooleks teha, siis on see üsna selge vihje, et järgmist kohtamist ei pruugi tulla. Teisalt näeb aga kumbki pool ära teise finantsharjumused jms. Kui ta ütleb, et maksab ise sinu eest või on solvunud, kui tahad ise maksta, siis võid olla kindel, et tulevikus ei tule rahaasjades temaga probleeme.

Raha peegeldab suhte dünaamilisust. Kohtamisel on rahalugemine viimane asi, mida sa teha soovid, kuid ometi on raha tähtis.
Kui minna kohtamisele juba mitmendat korda ja naine ei isegi ei paku kordagi, et maksaks ka, siis võib meeski ennast ebamugavalt tunda. Nokk kinni, saba lahti.

Kui aga esimesed kohtamised on õnnelikult möödanikku jäänud, on juba lihtsam — arvestatakse teisepoole reaalsete võimalustega, mitte ei takerduta traditsiooniliste soorollide taha.

Pinged aga ei pruugi kaduda, sest rahakamad inimesed võivad endale rohkem lõbu lubada. Seega on alati mõistlik kooskõlastada nädalalõpukulutused, et ei tekiks asjatut arusaamatust. Ja et mitte igal nädalal piirduda samade ettevõtmistega, võib rikkam osapool tõesti vahel üllatusi teha, olgu selleks siis naine või mees.

Antropoloog Helen Fisher rõhutab oma raamatus Why Him? Why Her? tundmaõppimise tähtsust, soovitades avastada teisepoole eluhoiakuid ja väärtusi. Teha seda enne, kui luuakse püsisuhe.