Mure: Tere. Selline küsimus, et olen aasta aega elanud suguelu, aga igakord kui hakkan seksima, on enne peenise sisestumist mul ülimalt valus. Vahel ei suudagi vahekorras olla. Ma pole kunagi ka seksist mõnu tundnud. Ja mu partner muutub ka juba murelikus. Kas peaksin pöörduma naistearsti juurde?

Dr Noormann: See võib näida moraliseerimisena, kuid sellise ilmingu põhjus on suure tõenäosusega liiga varane seksuaalelu algus (praktiliselt ikkagi pedofiilia). Nüüd ehk suudab Sind aidata günekoloog või seksuoloog.

Mure: Tere. Mu probleem on järgmine: Meil on üks õpetaja. Noor ja ilus naine, teeb palju nalja aga saab kiiresti pahaseks kui tema käsklusi ei täideta. Ma ei teagi kui vana ta täpselt on, aga näeb välja kuskil 30-aastane. Probleem on selles, et ma olen temasse armunud. Nagu tõsiselt armunud. Ei ole päevagi, mil ma temast ei mõtleks. Ta ongi nagu just selline naine, kellega ma veedaks terve oma elu. Ma ootan tema tunde nagu ma mitte ühtegi
teist tundi ei oota.. Tema klassis võiks ma terve päeva ja enamgi veel istuda ja konspekti koostada. Ma armastan kõike tema juures, naeratust, lahkust, huumorimeelt, kõike. Aga ma olen 19 ja tema abielus niiet mul pole mingit võimalustki.. Niisiis ma tean, et pean tast üle saama aga ma lihtsalt ei suuda. Samuti ei suuda ma ka lihtsalt rääkima minna, see tunduks imelik. Oleks ta veel mingi tuttav väljaspool kooli, aga ta on just õpetaja. Ma ei teagi mille suhtes abi küsida, järsku oskate seda lihtsalt anda?

Dr. Noormann: See on tüüpiline platooniline kiindumine ja selleks peaks see ka jääma. Ma ei näe midagi head, kui temaga oma kiindumise teemal kontakti püüad otsida.
Kui mitte Sina, siis tema taipab kindlasti selle suhte võimatust ja
ohtlikkust. Nii et ela selle tundega, kaunistagu see Sinu tundemaailma, kuid jälgi teda ikkagi eemalt.

Mure: Tere, dr. Noormann! Tere, olen 15 aastane ja mul tekkis suhe ühe 24 aastasega ning ma ei ole kindel kas sellest midagi välja tuleb. Oleme suudelnud ja tema soovib vahekorda astuda aga ma kõhklen selles.

Dr Noormann: Armastust halvustada ei ole õige. Kui see on ikka armastus. Seda kinnitab aga aeg. Armastuse teeskleja ei viitsi pikalt "jamada" ja sageli kohtuda. Nii et kui ta harvadel kohtumistel püüab seda seksini viia, võib tõepoolest kahtlustada ärakasutamist. Seda enam, et sellise vanusevahega intiimsuhete otsimine (efebofiilia) on nähtusena kahjuks levinud.

Mure: Tere, Mis see on, kui poiss näitab pilte, mida ta teistest tüdrukutest teinud on? Neil pliksidel polnud üldse riideid seljas. Olid suht rõvedates poosides. Miks ta MULLE neid pilte näitas? Terv. Silts, 15

Dr Noormann: Psühholoogiliselt usutav põhjus on provokatsioon, et ka Sina seda normaalsena võtaksid ja samuti käituksid.

Mure: Minu probleemiks on nutmine. Mu elu on super ühest poolest, sest mul on palju sõpru ja meil ei ole mingeid rahalisi probleeme kodus. Aga ma vihkan oma kasuisa, ta ei ole mulle midagi teinud, aga ta lihtsalt käsib mind.
Ma tean, et see tundub tobe, aga ma hakkan lihtsalt nutma, sest ta kunagi ei palu vaid hakkab karjuma. Ema toetab teda tavaliselt, aga see paneb mind tundma, et minust ei hooli mitte keegi.

Ma nutan iga päev ja vahest ärkan keset ööd nutma ja nutan hommikuni. See painab mind ja mu enesekindlus on siin elades madalale läinud. Ma olen mõelnud enesetapule, aga ma kardan seda teha, nii et see on alati ära jäänud. Ma sooviks teada kas midagi saab teha selle nutmise vastu? Ette tänades BB.,12

Dr Noormann: Siin on kaks probleemi. Üks on ohjeldamatu nutmine. Selle murega pead pöörduma psühholoogi poole. Teine on suhted perekonnas. Arvan, et selle murega peaksid pöörduma noorteabi poole (tel 116111).

Mure: Tere mul on selline küsimus et kas poistele meeldib suur pepu või väiksem? Katu13

Dr Noormann: Igaühele isemoodi. Kui julged, siis mine ja küsi igaühelt "kas sulle meeldib minu suur pepu?". Mina küll usun, et tegelikult teeb inimese väärtuslikuks see, mis on peidus peas ja südames, mitte pepus. Vaimu kodu on pea ja mõistus. Hinge kodu on süda. Peput ei oska küll millegi väärtusliku koduks pidada. Tüdrukud, kes arvavad, et meeldimise tähtsaimad või ainsad komponendid on kehavormid, kogevad varem või hiljem pettumust.

Mure: nimelt juhtus selline asi , et kuuendas klassis kui vahetasime tüdrukutega riideid, riietusruumis tegi keegi ukse lahti ja poisid tulid sisse. Mõned neid nägid mind ilma särgita, ehk siis lihtsalt rinnahoidjate peal .. ja nüüd sellest ajast peale nad hakkasid mind käperdama .. nagu katsuma mind .. jne . nüüd olen juba 7-das klassis ja ikka veel sama jama .. mida peaksin tegema? Kristiina, 13

Dr Noormann: Käperdamine on vägivalla üks vorm ja tuleb käituda samuti, nagu iga vägivalla ja kiusamise korral — rääkida õpetajale, koolipsühholoogile, vanematele ja vajadusel ka lastekaitse või noorsoopolitseiga.

Mure: Mu parima sõbra ema on nii imelik, et kui ma tahan sõbrannaga kokku saada, mõtleb ta alati põhjuse, miks me kokku ei võiks saada. T.,14

Dr Noormann: Küllap on asi teie suhetes. Püüa oma sõbranna emale endast paremat muljet jätta ja teda kritiseerimise asemel kiita ja tunnustada. Vii talle näiteks sõbrapäeva puhul lilleõis.

Mure: tere, mul on teile selline küsimus, et kas on võimalik jääda rasedaks ilma vahekorda astumata? Anneli, 16

Dr Noormann: Jah, see on kunstlik viljastamine.

Mure: tere mu probleem on see, et mul on kaasasündinud lihas-haigus ja ma ei suuda see-tõttu suhtesse astuda kuna mind valvab tunne, et sellist tüdrukut ei ole, kes tahaks astuda suhtesse puudega poisiga. Pets,18

Dr Noormann: Ma avaldan Sinu kirja ja kui keegi soovib Sind oma kirjasõbraks, kirjutagu.
Ma annan need aadressid siis edasi.

Mure: Tere mul on selline mure et üks poiss kes käib minuga ühes koolis klass vanemas klassis helistab mulle kogu aeg ja ei jäta mind rahule muudkui helistab. Ta tahab et ma rahuldaksin teda.Kui ma ütlen et ma ei ole nõus, siis ta ähvardab et ta teeb nii et kõik arvavad et ma olen lits ja mul pole enam ühtegi sõpra. Ma ei tea mida teha. Ma ei taha et asi niimoodi edasi läheb. Palun andke mingit nõu. Ketu, 13.

Dr Noormann: See on ahistamine ja pead teatama vanematele, õpetajale või politseile.

Mure: Tere, mul on suur mure. Nimelt, ma olen rase. Ise olen alles 13(varsti saan 14, kui aus olla). Lapse isa on 17 aastane noormees.Ma võtsin rasedustesti ja sain teada, et olen juba 3 kuud rase. Kas veel jõuab aborti teha? Ma ei julge oma vanematele ka õelda! Aidake, palun.

Keili, 13

Dr Noormann: Selles loos on mitu tahku. Esiteks pead jalamaid võtma kontakti oma perearstiga. Kust Sa tead, kaua Su rasedus kestnud on – rasedustest seda ei näita, see vaid kinnitab rasedust. Kolmekuulise raseduse jaoks oleks abordiks õige aeg ammu möödas ning poleks võimalikki vanemate teadmata. Vanematele tuleb Sul oma rasedusest varem või hiljem niikuinii rääkida. Nüüd tuleb alaealise rasedus kontrolli alla võtta kui kaua see ka kestnud pole. Teiseks tahab Sinuga kindlasti rääkida noorsoopolitsei. Kolmandaks pead tõenäoliselt valmistuma ka sünnituseks ja emaks saama. See eeldab kindlaid toitumis- ja käitumisreegleid.

Mure: Minu mure on selline, et minu 31 aastane naabrimees lööb mulle külge. Hiljuti hakkas ta minuga facebookis rääkima ning nüüd kutsub mind kahtlaste hellitusnimedega. Seda kõike muidugi mu isa seljataga. Ma ei taha talle halvasti ka öelda, sest ta on mu isaga väga hea sõber ja ma ei tahaks temaga halvasti läbi saada, niisiis vastan talle lühisõnaliselt, monotoonselt ja proovin igatepidi teha nii, et ta saaks aru, et ma ei ole huvitatud. Ta pole õnneks veel liiga pealetükkiv aga mul on hirm, et see võib varsti liiale minna. Kuidas teha nii, et ta enam ei flirdiks minuga? Liisu, 15.

Dr Noormann: Ebaviisakaks ei tohi muutuda kuni sul on vaid kahtlustused tema võimaliku liigse pealetükkivuse kohta ja kui ta kuulub veel ka perekonna tutvusringkonda. Pead käituma nii, nagu oled käitunudki. Aga lisaks sellele jäta talle mulje, et ka keegi täiskasvanutest on teie kirjavahetuse ja suhtlemisega kursis ning nii peaks see ka tegelikult olema.

Mure: Tere, selline mure, et olen tohutult armukade ja kahtlustan enda paarilist et petab mind. Olen läbi elanud raske läpsepõlve kuna isa tapeti silmade all jõhkral moel. Vägivalda tahan kogu aeg teha nii naisele kui teistele. Ma ei tahaks seda teha aga kui närvi lähen siis on lausa silme eest must ja suust tuleb igasugust sõnavara. Kas oleks mingi ravi selle kohta või rohtu või muud. Tänan. Lugupidamisega, Mauido, 26

Dr Noormann: Sinu lapsepõlv vallandas Sinus, nagu meis kõigiski, peidus oleva, kuid jõhkruseta lapsepõlves kasvades mitte käivituva sadismigeeni. Selle juhitud käitumist on endal väga raske kontrolli alla saada. Kuigivõrd aitavad rahustid, kuid Sinu seisundis hakkad neid vajama üha rohkem ja tugevamaid ning võib lisanduda teinegi häda – sõltuvus. Targem on otsida abi psühhoterapeudilt või psühhiaatrilt. Kuna ise oma seisundit probleemina tunnetad, on lootust, et ravi suudab aidata.

Mure: Tere! Küsimus võibolla väga tobe, kuid küsin ikka. Kui ühel osapoolel suudlemisel on hambaaugud ja muud hamba probleemid ja teisel osapoolel ideaalsed hambad, siis kas on võimalik, et edaspidi ka teisel osapoolel hakkavad hambad lagunema? Anders, 18

Dr Noormann: Hammaste lagunemist põhjustavad haigused - kaaries ja paradontoos ei ole nakkushaigused, vaid bakterite tekitatud põletikud. Neil võib olla pärilik eelsoodumus või põhjuseks ema raseduseaegne väärtoitumine. Mikroobe võib saada kõikjalt, mitte ainult suudeldes, kuid korralik suuhügieen ei võimalda neil hambasse või igemesse haiguskoldeid luua.

Mure: Tere, nimelt on selline mure, et olen küll oma tüdrukuga vahekorras olnud, kuid midagi on nagu valesti. Nimelt ei ole mu nahk hakanud täielikult liikuma. Kas mul on midagi viga? Teet, 17

Dr Noormann: Oletatavasti on tegemist fimoosiga. Pöördu meestearsti poole.

Mure: Tere! Mul on mure. Üldiselt see põhineb sellel, et ma ei leia omas kodus rahu. Mu ema joob üsna palju ja ütleb mulle halvasti ning kui ma vastan sellega, et ära joo ja ära ütle mulle niimodi, siis tema vastab sellega, et pane suu kinni titt või saad lõuga.

Tihti peale on ta toonud ka mehi koju, kes häirivad minu õppimist ja mõnikord ka minu und nii, et pidin koolis peaaegu magama jääma. Me pole just kõige rikkamad, aga siis, kui süüa enam pole ja ma annan oma sendidki ära, ta ostab ikkagi õlut. Ka kõige viimaste sentide eest! Usun, et tal on alkoholi pisik juba üsna suur. Ta on lubanud küll, et ta ei joo, aga see tema mitte joomine kestab ainult 1 päev. Mida teha? Käin rohkem sõprade juures, tunnen end sõprade juures paremini. Ma ei suuda kodus olla. Need sõnad, mida ta ütleb ja ta käitumisviis on lihtsalt talumatu. Ma lähen üsna närviliseks kodus, nutan vahepeal ja kui ema näeb, et nutan, hakkab ta ette heitma, et mina olen halb laps jne jne. Ta ei näe iseendas vigu, aga süüdistab ainult teisi. Meil oli ka üks tüli, mis oleks saatnud mind peaaegu lastekodusse. Talle ei saa midagi öelda ja ta ei võta ka teisi kuulda. Oleksin tänulik vastuse eest! Ö., 13

Dr Noormann: Selles olukorras pead tingimata abi otsima. Kõigepealt pöördu telefonil 116111 Noorteabi poole.

Mure: Tere! On see normaalne, et 17-aastane käib endast 5 aastat noorema tüdrukuga?
On see ka normaalne 17- ja 12-aastane seksivad? Tunded on mõlemal olemas ja muu ka korras, kuid tahaks teada, et kas selline on normaalne värk suhtes vanuse poolest. Või on tüdruk liiga noor?Vahest jään mõtlema ja mõtlen, aga tulutult. Kardan, et teen talle äkki haiget nii. Tanel, 17

Dr Noormann: Seksuaalvahekord alla 14-aastase tüdrukuga on pedofiilia ja kui tema partner on vanem kui 16, siis ka kuritegu isegi siis, kui tüdruk sellega nõus on.

Mure: Tere, olen 14aastane tüdruk. Astusin 29. juulil vahekorda 38-aastase mehega. Rasedustest näitas, et olen rase. Mida ma tegema peaksin? Kuidas seda vanematele öelda? :S Agnes, 14

Dr Noormann: See vahekord on kõvasti kriminaalse taustaga. Oli see ikka soovitud või vähemalt vabatahtlik vahekord? Mida see 38-aastane mees ütleb või mida Sul teha soovitab? Praegu peab Sul jätkuma kõige rohkem mehisust asjast jalamaid emale rääkida, kasulik suhelda ka noorteabiga (tel. 116111). Pole välistatud, et asjasse sekkub ka noorsoopolitsei. Ilma täiskasvanute abita Sa toime ei tule.

Mure: Tere! Mind on viimasel ajal painanud küsimus, milleks on meessoost isikutel rindu vaja, selahulgas ka nibusid. Naistel on see põhjendatud, aga meestel?

Maimu, 19

Dr Noormann:

Paljudel naistelgi on neid vaja ainult silikoonihoidjatena. Aga võiks ju küsida ka meeste habeme või nii meeste kui naiste juuste kohta.
Tõsisemalt vastates on inimloode algul sooliselt universaalne, kuid kui kromosoomid on oma valiku kehtestanud, mitmed organid edasi ei arene, kuid ka ei taandarene. Nii jäävad ka meestele nii rinnanibud kui uinunud olekus ka piimanäärmed.

Mure: Hei! Minu mureks on segadus. Olen pealtnäha täiesti tavaline tüdruk, kes sebib poistega ja kannab täiesti tavalisi naiselikke riideid, aga probleem on sisemine. Nimelt kujutan end tihtipeale ette poisina. Üleüldse olen mõelnud, mida ma teeksin, kui oleksin poiss. Ka näiteks riidepoes käies olen: ''Oh, kui ma oleksin poiss, siis kannaksin küll seda.'' Kas see on normaalne ja teismeeast tingitud segadus või peaksin külastama psühhiaatrit? Samuti olen Youtube's näinud videosid selle kohta, et osad naised hakkavad võtma meeshormoone ning kujunevad väliselt kutiks. Ma ei ole oma mõtetest mitte kellegile rääkinud, sest nagu ma ütlesin, olen pealtnäha täiesti tavaline tüdruk ja ehk arvavad teised, et olen veider, kui midagi sellist seletaksin.

T., 16

Dr Noormann:

Inimese identiteet (enesemääratlus) sõltub paljudest asjaoludest, suuresti aga näärmetetalituse süsteemist. Murdeeas on see süsteem tihti segaduses — võib tekkida mingite hormoonide üle- ja teiste alatalitlus. Koos sellega ka kahtlusi oma sooidentiteedis. Arenedes see süsteem stabiliseerub ja kahtlused kaovad. Väliselt sellesse sekkumine ilma meditsiiniliste teadmisteta on ohtlik. Muuseas: meessuguhormoonide (androsteroidide) manustamine, mida arvatavasti oled internetis näinud, paneb „kutilike“ tunnustena eelkõige lihasmassi kasvama. Spordis on see keelatud doping.