Elanud koos mehega hea hulga aastaid, avastame äkki, et meie omavaheline suhtlemine on hakanud meenutama jalutuskäiku miiniväljal. Varem ei osanud me teineteiseta eladagi, nüüd aga tahaks aina sagedamini üksinda olla. Enne seksisime igal öösel, nüüdseks oleme peaaegu unustanud, kuidas seda tehakse. Varem oli ta õrn ja lahke, nüüd aga uriseb iga asja peale… Mis siis lahti on?

Pole saladus, et abielus tuleb ette nn kriitilisi perioode. Need tekivad reeglina ühiselu 3., 7.,15. ja 20.aastal. Kuna see on niigi keeruline aeg, mida raskendab veel keskeakriis, mis võib mõlemal partneril ühel ajal olla, siis on lugu kehv…

See aga ei tähenda sootuks, et tuleb käed üles tõsta. Palju targem on püüda leida tee partneri juurde.

Möödunud aastate lood

Probleem. Ta aina lesib diivanil, ilme eemalolev. Kõikidele teie katsetele veenda teda suvilasse sõitma, pomiseb ta vastuseks midagi arusaamatut. Ometi eksite te sügavalt, kui arvate, et teie mees on laiskvorst. Teie kallim hindab parasjagu ümber oma elatud aastaid, sealhulgas ka suhteid teiega. Ja üks järeldus, mida ta teha võib, on see, et siiani on ta valesti elanud. Selgub, et ta poleks pidanud teiega abielluma, vaid hoopis oma klassiõe Liinaga, kes nii armsalt oma silmi pilgutas, kui ta aitas tal matemaatika ülesandeid lahendada.

Teie olete tema nooruse ära rikkunud, sest kiirustasite lapse sünniga, tema aga oleks võinud vabalt veel ülikooligi lõpetada. Kui te viivitate veidi kõrvakiilu andmisega, kuulete veel hulga teisigi nostalgilisi mälestusi. Mõte on neil aga üks — parimad aastad on tühjalt mööda lennanud, kõige grandioossemad võimalused käest lastud, midagi parandada on aga juba hilja… Sellisele arusaamisele tulnud mees võib korrapealt ära tulla armsakssaanud töökohalt või saavutab ta oma passiivsuse ja ükskõiksusega seda, et ülemused on sunnitud ta lahti laskma. Teisse ja lastesse võib ta suhtuda varjamatu ärritusega.

Lahendus. Õnneks sellist tüüpi kriisi puhul hakkavad mehed haruharva truudust murdma. Esiteks pole nad võimelised sellel perioodil aktiivselt tegutsema. Teiseks huvitavad neid vaid naised „eelmisest elust”. Ning maksimum, milleks nad võimelised on, on kurvalt vaadata oma eelmiste kallimate fotosid, seejuures hääletult huuli liigutades.

Et mees sellisest seisundist välja tuua, tuleb temaga kaasa mängida. Nostalgitsege südamest. Leidke kapinurgast vana kleit, pange see selga ning olge imestunud („Kuidas ma võisin seda kanda?”) ja umbusklik („Kas see tõepoolest mahub veel mulle selga?”) Kui kleidivariant teile ei meeldi, korraldage fotomälestuste õhtu — teatage mehele, et leidsite „täiesti juhuslikult” vanad fotod.

Teie ülesanne on talle meelde tuletada, et teie suhted olid kunagi täis armastust ja hellust. Kui mees häälestub romantilisele lainele, tuletage talle meelde, kui palju ta on abielu jooksul saavutanud (saavutuste nimekiri oleks targem varakult valmis mõelda). Ja kes muu, kui mitte teie, aitas tema edule kaasa?

Hobid pooleks!

Probleem. Teie mees on saavutanud kõik, millest unistas — tal on uhke auto, maja linna ääres, oma firma, mis kindlustab hea sissetuleku. Võiks ju nagu lihtsalt olla ja elust rõõmu tunda. Aga ei, kallim kuivab silmnähtavalt kokku — mitte miski ei rõõmusta teda enam. Ja ühel päeval märkate, et teie mees on muutunud … imelikuks: ta otsustab rõdul jäneseid kasvatama hakata, memuaare kirjutada… diapasoon võib väga lai olla.

Loomulikult püüate mehele aru pähe panna: jäneseid ei kasvatata rõdul, vaid maal, memuaare ei saa kirjutada, kui kooli ajal grammatikas üle „3” ei saanud… Kuid kõik teie katsed vaid teravdavad konflikti: leidmata mõistmist perekonnas, hakkab mees seda mujalt otsima. Ja on veel hea, kui ta pöördub sõprade, venna või naabri poole. Kui aga ligiduses leidub keegi naine, kes on nõus tema harrastusi jagama? Seda ei või te küll mitte mingil tingimusel juhtuda lasta!

Lahendus. Kiiresti kauplusesse! Mootorratta, õngede, küülikupuuri või alpinistivarustuse järele… Mees peab teadma, et teie olete tema poolel. Enamgi veel — olete valmis temaga hobisid jagama. Ärge kartke, seda pole kauaks — aja jooksul tema fantaasialend vaibub. Pärast seda on teie kallim täis energiat, mida saab õigesse voolusängi juhtida — ta hakkab omandama uusi teadmisi äris, õppima teist keelt, tegema remonti jne.

Võta elult kõik mis annab!

Probleem. Meest valgustab ühtäkki mõte, et elu antakse vaid üks kord ning tarvis on proovida kõike. Ta vahetab töökohti, leiab endale armukese, hulgub ringi ööklubides, liialdab alkoholiga ning üldse käitub nagu nooruk, kes on äsja kätte saanud keelatud viljad. Mõned mehed püüavad isegi välja näha nagu teismelised…kaugelt vaadates ei saa arugi, kas tuleb mees töölt või hoopis poeg koolist.

Ameerikas toimub 40-aastaste meeste pöördumine noorusesse järgmise stsenaariumi järgi: paljud ostavad endale „vinged” mootorrattad ning kihutavad nendega mööda öiseid tänavaid, päeval aga libistavad rummi või viskit kummalisevõitu kohtades, kaelakuti kahtlase käitumisega piigadega. Kui pidutseda, siis pidutseda!

Säärane keskeakriisi arenguvariant on kõige raskem. Paljud mehed tekitavad teadlikult konflikte, et saada naistelt lahutus. Seetõttu, kui tahate oma abielu säilitada, olge valvel!

Lahendus. Siin ei aita mitte mingid standardsed võtted mehe kinnihoidmiseks. Kasu pole sekspesust, pirukatest ega lillekimbust, mille teile olevat kinkinud kolleeg. Momendil ei ole tal teiega asja — ta ahmib endasse uusi tundeid. Kõige parem on sellises olukorras lasta tal end „tühjaks joosta”. Ärge mingil juhul püüdke teda veenda, et ta järele mõtleks, ärge häbistage teda ega nutke. Varuge kannatust (ja rahusteid). End ära väsitanud ning liigset adrenaliini sisse ahminud mehed tulevad sageli ise süüdlaslikul ilmel tagasi.

Psühholoogid kinnitavad, et sellel perioodil peaks naine olema äärmiselt sõbralik, õrn ja kaastundlik (nii raske, kui endal ka pole). Isegi siis, kui mees läheb teise naise juurde, olgu või kaks korda noorema juurde, hakkab ta iga riiu puhul temaga meelde tuletama teid, ohates: „Vaat see oli naine — ideaalne, mõistis mind poolelt sõnalt”. Nagu näitab praktika, tekivad sellised „äratundmised” kusagil poole aasta pärast. Teie ei tohiks aga sel hetkel istuda mere ääres, oodates ilma muutumist. Oma elu tuleb edasi elada. Reisige, suhelge sõbrataridega, tegelege spordiga — kõik see peletab nukrad mõtted eemale.

5 keeldu naistele

1. Ärge mingil tingimusel süüdistage meest väikluses ja suutmatuses „mingite kriisidega” toime tulla. Saage aru, ta ise ka kannatab, kuid ei suuda leida väljapääsu. Kriitika asemel võiks midagi tarka ja kasulikku soovitada.

2. Ärge näidake välja oma hämmingut. Mees vajab just nüüd, rohkem kui ei kunagi varem, teie toetust. Las ta saab seda teie käest, mitte aga kusagilt mujalt.

3. Ärge tüüdake teda pidevalt oma küsimusega: „Kas sa ikka armastad mind?” Ning ärge nõudke suuremat tähelepanu ei endale ega lastele. See on mõttetu, sest momendil on ta sukeldunud oma muredesse.

4. Ärge olge hoolimatu iseenda plaanide suhtes. Teie karjäär ning teie suhted teiste inimestega ei tohi sõltuda sellest, millises tujus teie mees parasjagu on. Mida iseseisvam te olete, seda ligitõmbavam te tema silmis näite.

5. Ärge ähvardage meest suhete katkestamisega. Muidu ta võibki öelda: „Ise ju rääkisid iga päev lahutusest. Teen siis nii, nagu sa tahad”.