Vastab Amori nõustaja:

Tere,

Väga tore, et pöördusid oma küsimusega AMORisse. Esmakordselt naistearsti vastuvõtule minnes on tõepoolest hea mõte mõned asjad endale enne selgeks mõelda. Esimene küsimus, mida naistearst küsib, on alati "millal algas sinu viimane menstruatsioon?" - seega on hea, kui ei pea seda märkmikust või telefonist otsima hakkama, vaid on vastus kohe olemas. Rasestumisvastase vahendi sooviga pöördudes on hea ka mõelda, missugused on sinu ootused sellele - kas suudad pillide igapäevast võtmist korralikult meeles pidada, et tagada nende toime, või oleks sulle ehk hoopis parem mõni muu meetod: näiteks plaaster või tuperõngas või hoopis pikatoimelised meetodid nagu implantaat või spiraal (nende kohta leiad meie kodulehelt palju lisainfot). Kui jääd pillide juurde, siis sõltuvalt sinu tervislikust taustast, saab arst sulle pakkuda kas üht paljudest kombineeritud (kahe hormooniga) pillidest või minipille (ühe hormooniga). Mõlemal variandil on oma plussid ja miinused. Ka nende kohta saad lugeda www.amor.ee lehelt.

Hea oleks teada või aegsasti vanematelt järgi uurida järgmist:
Kas sul esineb mingeid kroonilisi haigusi?
Kas kasutad mingeid ravimeid? - Ravimeid, mis mõjutavad rasestumisvastaste vahendite toimet, on tegelikult väga vähe, kuid näiteks teatud epilepsiarohtude kasutamine võib nende toimet vähendada.
Kas sul on või on kunagi olnud maksahaigusi, reumaatilisi haigusi (nt luupus), suhkruhaigust, vähki, epilepsiat, tromboosi, kõrgvererõhktõbe?
Kas sul esineb auraga migreeni? - Migreen on krooniline tugev peavalu, millega käib kaasas valguskartus, iiveldus, tundlikkus helidele. Aura tähendab seda, et sellisele peavalule eelneb või kaasneb nägemishäire (nt "pildist on tükk puudu" või sähvatused, virvendused); näos, kehas või jäsemes esinev tuimus või "sipelgate tunne" või kõnetakistus. Ilma aurata migreeni puhul nt on kõik rasestumisvastased vahendid lubatud. Auraga migreeni puhul aga ei tohi kasutada kombineeritud pille, plaastrit ega tuperõngast.
Kas kellelgi sinu lähisugulastest (ema, isa, õed, vennad) on kunagi olnud trombi või infarkti-insulti või rinna- või munasarjavähki? Vanavanemaid juba enam lähisugulasteks haigusriski osas ei loeta.
Milline on sinu pikkus ja kehakaal? - Näiteks naistel, kelle kehamassiindeks (selle saad arvutada netist leitavas kalkulaatoris) on üle 35, tuleks võimalusel eelistada muid rasestumisvastaseid vahendeid peale kombineeritud pillide, plaastri ja tuperõnga.

Mõtle välja ka, kas sul on vaja naistearsti läbivaatust. Kui sa pole kunagi vahekorras olnud või oled olnud vahekorras ainult iga kord korralikult algusest lõpuni kondoomi kasutades, on tõenäosus suguhaiguste esinemisele pea olematu ning läbivaatus ei ole tingimata üldse vajalik selleks, et saada retsepti rasestumisvastastele vahenditele. Kui sul on aga olnud kaitsmata vahekordi või sul on mingid kaebused, oleks läbivaatuse tegemine mõistlik. Kui läbivaatust pelgad (kuigi tegelikult pole seal midagi hirmsat ja see käib kähku), siis alati saab arstiga ka kokku leppida, et palud esimesel visiidil ainult pilliretsepti ning lepite kokku, et lähed läbivaatusele kunagi hiljem - sellisel moel saab vähendada võimalikku ärevust ning sul on aega uue situatsiooni ning ka arstiga kohaneda.

Kiri sai nüüd küll väga pikk, kuid tegelikult on põhiline lihtsalt teada peamist oma üldise tervisliku seisundi kohta ning ka seda, missugust rasestumisvastast vahendit just sina eelistad. Kõigi rasestumisvastaste vahendite puhul kehtib mõistagi reegel, et suguhaiguste eest need ei kaitse, ning kui oled vahekorras partneriga, kes pole testimas käinud või keda täielikult ei usalda, siis tuleks igal juhul kasutada lisaks kondoomi, et vältida suguhaigustesse nakatumist.

Loodan, et said oma küsimusele vastuse. Kui midagi jäi ebaselgeks, siis kirjuta julgelt uuesti.

www.amor.ee