Mika Pauli Häkkinen sündis Helsingis. Kui tema ja ta õde Nina olid väikesed, elas pere Vantaas.

Noorena sõitis Häkkinen karti ja võitis viis korda järjest Soome meistri tiitli. Pärast seda siirdus ta vormel-Fordi sarja, kus õnnestus võita Soome, Rootsi ja Põhjamaade meistrivõistlused. Soov karjääri teha viis noore rallisõitja Suurbritanniasse Vauxhall Lotuse sarja. Samal ajal sai ta endale sponsoriks kuulsa tubakatootja Marlboro. Edasi järgnes edukas karjäär F3-sarjas.

Häkkineni F1-teenistus algas 1991. aastal. Esimene auto, mida ta vormel-1 sarjas proovis, oli Benetton. 1993. aastal sai mees koha McLareni tiimis ning oli seal sõitja nr 1. Karjääri jooksul elas Häkkinen üle raske õnnetuse, kui 1995. aastal autoga kummivalli kihutades peatrauma sai ning koomasse langes. Õnneks toibus ta hästi ja võis uuel hooajal karjääri jätkata.

1998. aastal võitles Häkkinen Michael Schumacheriga MM-tiitli pärast, võitjaks tuli Häkkinen. 1999. aastal kordus sama ja jälle väljus võitjana Häkkinen.

Mika Häkkineni viimane võistlusaasta 2001 kujunes raskeks eelkõige McLareni tiimiprobleemide tõttu. Viieaastase pausi järel, aastal 2006 tuli Häkkinen taas F1-karusselli, McLareni testisõitjana, proovides tänapäevast vormelit. Ent juba järgmisel aastal teatas Häkkinen karjääri lõpetamisest.

Abielu Erjaga

Mika Häkkinen ja Erja Honkanen kohtusid 1990ndate aastate alguses, kui Erja töötas giidina Nizzas.

Pulmad peeti 1998. aastal nii Monacos kui ka Porvoos. Sellest liidust sündis kaks last: poeg Hugo Ronan (2000) ja tütar Aina Julia (2005). Abielu kestis 8 aastat, selle aja jooksul figureeris paar ka üsna palju kollase ajakirjanduse esikaantel.

Erja oli toona kolinud Monacosse ja see oli talle suur väljakutse. Ta oli oma unistuste töö leidnud kunagi Pariisist ja sellega võrreldes oli Monaco väike.

“Esimene aasta Monacos oli täiesti jube. See tundus olevat sissepoole pöördunud ja väike koht. Mul ei olnud siin tõelisi sõpru, ammugi siis mingeid suhteid ega seltsielu,” rääkis Erja Häkkinen ühes intervjuus. Elu võttis aga uue suuna, kui ta leidis Vahemere äärest tulevase abikaasa Mika Häkkineni.

Lahutuse järel jäi Erja koos lastega elama Monacosse, sest tema ja Mika soovisid jätta laste elu võimalikult samaks. Monacos on laste koolid, sõbrad ja harrastused. Mõlemad lapsed teevad aktiivselt sporti: Hugo mängib jalgpalli, Aina tennist ja jalgpalli.

“Ma isegi ei tea, mida tähendab normaalne pereelu, kui mõlemad vanemad on korraga kodus,” kommenteeris Erja. “Lahutuse puhul oli kõige raskem see, kuidas lapsed kannatasid. Vahel oli perioode, kui Hugo ei rääkinud isaga üldse. Muutus nõudis meilt kõigilt harjumist, eriti kui tegemist oli uute kaaslastega.”

Lapsed elavad emaga ja kohtuvad nüüd ka Monacos elava isaga tihedalt. Asi sujub hästi. Helistatakse tihti ja Mika on Erja juures sage külaline. Lapsi kasvatatakse endiselt koos. Hugo soovib õppima minna Suurbritanniasse spordikallakuga kooli, et saada elukutseliseks jalgpalluriks.

Kuigi Erja on üle poole elust elanud Monacos, on ka Soome talle oluline. Suviti ollakse lastega Soomes suvilas. Seal elatakse looduse keskel — pole ei kraanivett ega televiisorit. “Olen õpetanud lapsed kala püüdma ja loodust armastama. Mõlemad tahavad väga suviti suvilas olla. Mul on hea meel, et nad ei ole Monaco ellu ära kadunud.”

Ka töö on Erjale tähtis. “Elus peab olema ka midagi oma. Mulle on müstika, kuidas mõni jaksab kogu elu elada vaid kellegi abikaasana. Minul on kogu aeg olnud soov midagi teha,” on Erja rääkinud. “Olen õnnelik, et ei tormanud kohe uude suhtesse, vaid õppisin tundma oma nõrku ja tugevaid külgi.”

Erja sõber, stsenaristina töötav Mika Karttunen reisib tihti Monaco ja Helsingi vahet, sõltuvalt sellest, kuidas tööd on. Ühise aadressi järele pole aga siiani vajadust olnud ja kaugsuhe toimib hästi.

Uue elu algus

Mika ja tema uue armastuse tšehhitar Marketa Remesova (39) armulugu sai alguse 2007. aastal Saksamaal Kölnis ühe golfiürituse järelpeol. Marketa oli sellele üritusele kutsunud seltskonnaüritusi korraldav tuttav, kes teadis, et Mika Häkkinen tuleb peole üksinda. Kohal olid ka mõned tantsutüdrukud. Esmakohtumise ajal olid nii Mika kui ka Marketa mõlemad suhtes. Kui nende suhe avalikuks tuli, selgus, et naine töötab erootilise tantsijana stripibaaris, tema tantsijanimi on Margarita ja ta on üks klubi soositumaid tüdrukuid. Mika palvel lõpetas Marketa klubis töötamise ja katkestas ka suhted endiste sõpradega.

Mika abiellus kauaaegse elukaaslase ja laste ema Marketaga 2016. aastal veidi enne jõule. Ametlikult kinnitati abielu 2017. aasta alguses. Pulmapidu korraldati lähedastele ja sõpradele Rovaniemil. Pulmapeost ei räägitud avalikult, sest paari soov oli pidada see ilma ajakirjaniketa. Isegi külalised ei teadnud täpset aadressi, vaid neil paluti tulla lennujaama, kust nad siis peopaika sõidutati. Teadaolevalt oli pulmas 120 külalist, nende hulgas palju tuntud sportlasi. Pulmas olid ka Mika ja Marketa ühised lapsed.

Emaroll tähtsaim!

Mikal ja Marketal on kolm last: 2010. aastal sündinud Ella ning 2014. aastal sündinud kaksikud Daniel Pauli ja Lynn Maria. Marketa päevad mööduvad lastega tegeldes. Ta leiab, et emadus on tema elus tähtsaim asi. “Kõigepealt lapsed ja alles siis kõik muu,” kinnitas ta ühes intervjuus. Ella käib koolis ja kaksikud iga päev kolm tundi lasteaias. Nii on jäänud Marketale aega ka oma unistust teostada. Ta õppis kodumaal moekunstnikuks, ent sel erialal oli Tšehhis raske tööd leida. “Plaanisin teha oma firma, aga mul polnud selleks piisavalt raha ning see jäi ära,” rääkis naine, miks ta kodumaalt lahkus. Nüüd joonistab ning kujundab ta õhtu- ja pulmakleite.

Proua Häkkinen kiidab oma abikaasat. “Mika on väga kannustav ja arusaaja. Tänu tema tutvuskonnale on mul lihtsam ka moe alal tööd teha. Mika on õpetanud mulle, kuidas leida tasakaal töö ja pere vahel.”

Endine vormelistaar ise aga oma eraelu eriti kommenteerida ei taha. “Olen väga õnnelik Marketaga. Mul on põnev uus elu,” on ta intervjuus öelnud.

Eesti Naine oktoobris:

  • Muusik Mari Kalkun: “Lihtne on praegu elada.”
  • Kui sõbranna jääb võõraks
  • Kirglikud burleskitarid
  • Läheduse varjundid
  • Jahtides täiuslikkust
  • Aastatega aina ilusamaks
  • Mehed eelmistest eludest
  • Armastuse ankeet: Jelena Skulskaja
  • Kas oled ülitundlik?
  • Eksperiment: säästev eluviis
  • Vormeliäss Mika Häkkineni kaks abielu
  • Provence – ootused ja tegelikkus
  • Moeseerias sügise must have
  • Ilu-uudistaja Külli Teetamm
  • Sügisesed meigisuunad
  • Muskaatkõrvitsatoidud ja tervendav salvei