Näiteks, kui te eile alles tutvusite aga täna juba ärkasite koos Las Vegases ja olete vahepeal purjus peaga abiellunud. Nüüd oleneb, kas olete kokku loodud või joote ühe pohmellikokteili ja leiate kontori, kus teid lahutataks. Elus käib enamasti värk siiski rahulikumalt ning suhe läbib kenasti kõik kümme faasi. Nagu aastaring oma kevade, suve, sügise ja talvega, nagu maiade kalender oma perioodide, maailma alguste ja lõppudega. Õnneks läheb teistmoodi neil, kes on oma õige armastuse leidnud.

Lähenemise viis  faasi


Esmamulje

Kunagi ei teki teist võimalust esimest muljet jätta! Esimene mulje on väga oluline. Inimene püüab algul ikka endast parimaid külgi näidata. Kõik püüavad näida head suhtlejad, edukad, andekad ja igati seksikad inimesed. Kui on vaja meeldida siis mõni paneb selga puhta särgi ja vahetab sokid, mõni paneb selga uhiuue kleidi, kõrged kontsad, isegi sukad ja push-up rinnahoidja, et tissid suuremad paistaksid, abiks ikka. Mõni laenab sõbralt kobedama auto, mõni patrab astroloogiast. Vahel teine meeldib nii kangesti, et minnakse üleni ähmi täis ja hakatakse teesklema hoopis kedagi muud. Püütakse mõistatada, mis teisele meeldib ja siis selline ollagi. Aga see mäng ei kesta kaua, sest kui veidi koos oldud, lastakse end paratamatult lõdvaks ja siis selgub karm tõde… Sageli on ka nii, et kui inimest paremini tundma õpid, muudad oma arvamust temast, aga kui elu keeruliseks kisub, pead endale tunnistama, et esimene mulje oli siiski kõige tõepärasem.


Näide elust. Osav elumees, tihti ka abielumees, lööb võõrale naisele külge. Naine mõtleb, et küll on alles edev seelikukütt ja naljapukk. Aga mees ei anna alla. Keelitab ja võlub. Naisele hakkab mees meeldima. Asi areneb. Voodini ja edasi. Naine õpib meest paremini tundma ja mõtleb, et näe ei olegi lihtsalt mingi pealiskaudne naljapukk, on hoopis sügavalt huvitav inimene ja raha tal on. Mõelda vaid, see seksikas ja populaarne mees on nüüd truu, enam ei ole talle teisi naisi ega nalju vaja, kuna on lõpuks oma õige leidnud. Hakatakse koos elama. Õnn aga on üürike, sest peagi selgub, et mees naljatleb juba uutel jahimaadel. Uued naljad on lihtsalt palju naljakamad. Naine mõtleb kurvalt järele ja peab tunnistama, et esmamulje siiski oli õige. Oleks algul kohe pidanud suurt punast ohutuld arvestama. Ega siis midagi, asjad kokku ja minema. Kui lapsi ja võlgasid ei ole…


Tänapäeval minnakse üsna ruttu uue tuttavaga voodisse. Vaja ju proovida, kas ikka meeldib ja kas ka üldse mahub… Kui algusaegadel on naine orgasmi teeselnud, siis pärastpoole, kui mees enam uudne pole ja sokihais juba närvidele käib, naine enam ei viitsi teeselda. Lamab niisama ja unistab Johnny Deppist. Mees omakorda ei saa aru, kuhu jäi see seksikas naine, kes teda enne ihaldas ja jumaldas? Asemele on ilmunud mingi igavavõitu vinguja… Esimene mulje ja esimene faas suhtes on üliolulised! Ära püüa olla see, kes sa pole. Ole sina ise! Ja kui selle peale teine aina rohkem sinusse armub on hea. Kui ta aga minema jookseb oled ikka võitnud. Ei raiska vale inimese peale kallist aega, närve ja silmavett. Meestel jääb alles ka restorani-, reisi- ja kingiraha. Kui pole veel jõudnud teisega ära harjuda, romantiliselt pesa ja ühiseid mälestusi punuma hakata, siis ei ole ka lahkuminek nii valus. Saad üle, leiad uue ja parema, sulle sobivama. Kui eriti hästi läheb, siis hingesugulase. Õnn on sinu enda kätes! Peas ja südames.


Järelekatsumise faas

Kui te teineteisele pärast esmamuljet jätkuvalt meeldite, siis saabub eksperimenteerimise aeg. Selles faasis püütakse teineteisest rohkem teada saada, leida ühiseid huvisid, siduvaid teemasid ning tegevusi. Olgu need millised tahes, peamine, et nautida saaks ühiselt. Kui nii on, saab suhe edasi minna. Kui aga ühisosi vaatamata otsingutele on raske leida, näiteks, kui lähemal tutvumisel selgub, et mees on taimetoitlasest biloog, kes unistab peamiselt taaskasutusest, tervete laste saamisest ja jalgrattaga ümber järvede sõitmisest, naine aga veedaks oma päevad poodides ja ööd pidutsedes või kasiinos viskit juues, sigaretti pahvides ja flirtides, siis enamasti minnakse laiali ja unustatakse see põgus vahepala. Mõnikord jäädakse headeks tuttavateks. Üldiselt on toredaks ühiseluks sellest ka vähe, kui sarnased huvid on liigsöömine, laisklemine, hügieenist hoidumine ja ineternetis istumine. On muidugi erandeid.


Kui sügavamad ühised huvid ja kokkupuutepunktid on olemas, saabub suhte intensiivistumise faas ehk ”ma armastan sind”.

Selles faasis hakatakse teineteisele oma saladusi usaldama ja õpitakse teineteist aina lähemalt tundma. Tehakse teineteisele kingitusi, “testitakse” eelistusi. Romantliste suhete puhul on just see faas, kus “meeldib” asemel öeldakse “armastan”. Sellest faasist üleminekul järgmisesse muudetakse Facebookis profiili — olen “suhtes”.


Läbipõimumine

Kaks inimest punuvad oma elud aina rohkem omavahel kokku. Neid hakatakse käsitlema paarina. “Minast” saab “meie”. Hakatakse seksima ja kolitakse kokku, (meie maal küll voodisse minekuga selle faasini ei oodata, meil ei ole auväärseid autorieete eeskujuks, moraalseid ega usulisi piiranguid, igaüks teeb nagu tunneb). Selles faasis veedetakse koos juba enamus vabast ajast, sõbrad muutuvad ühisteks. Omavahel jagatakse peaaegu kõike.


Lähenemise faasidest viimane on enese sidumise faas

Selles faasis tehakse koosolemine avalikuks ja ametlikuks. Avalikkusele näidatakse, et kuulutakse teineteisele. Selle faasi loomulik jätk on abiellumine.


Ideaalis siis edasi kulgeks elu üheskoos, kuni “surm teid lahutab”. Jätkub mõlema vaimne ja hingeline kasvamine. Elu on rõõm koos teisega, teise kõrval, teisega arvestades aga ennast mitte unustades! Enda “mina” peab “meie” kõrval alles jääma, aga “meie” on esikohal. Siis on elu harmooniline, huvitav ja õnnelik.


Kui aga läheb teisiti, siis saabub eemaldumise aeg.


Eemaldumise viis faasi


Esimene faas on eraldumine. Üks või mõlemad hakkavad rohkem aega, jõudu ja ressursse kulutama “mina” tegevustele ja huvides. “Meie” vajub tasakesi aina rohkem tahaplaanile. See on selge tunnus, et suhtes on probleemid. Nendega tuleb otsekohe tegeleda. Kui ei tegeleta, eemaldutakse aina rohkem. Ajutine lahusolek on vahel abiks selles faasis.


Piiride tekkimine

Selles faasis hakkab omavaheline suhtlemine vähenema. Püütakse küll side alles hoida aga välditakse tundlikke teemasid. Et tüli ei tõuseks. Selle faasi põhjal saabki öelda, et pigem on tülitsevatel paaridel lootust. Kui asjadest selge sõnaga ausalt räägitakse tähendab, et hoolitakse teineteisest. Kui mõlemad tunnevad, et asi on pahasti aga olukorda talutakse vaikides, ei ole midagi head loota. Saabub eemaldumise järgmine faas.


Paigalseis

Selles faasis lastakse elul niisama kulgeda. Tehakse harjumuspäraselt asjad ära ilma suurema rõõmuta, nagu midagi ei oleks muutunud. Suheldakse aina vähem. Tegelikult on (koos)elust kadunud igasugune rõõm ja tulevikumõte.


Vältimine

Selles faasis hakatakse ka füüsiliselt teineteisest eemale hoidma. Püütakse vältida võimalikke kontakte, mis selleks ajaks tunduvad juba ebamugavad ja ebameeldivad. Salamisi unistatakse eraldi elamisest.


Suhte lõpetamine

Eemaldumise viimases faasis räägib üks või mõlemad partnerid oma soovist lahku minna. Isegi selles faasis mõnikord õnnestub lahkuminekut vältida aga endist “särtsu” enam suhtesse tagasi ei saa. Kui siiski lahku minnakse, siis antakse sellest teada ka teistele. Lahutuse käigus püütakse omavahel selgeks rääkida mis, kus ja miks valesti läks. Enamasti on see aga väga keeruline, kuna emotsioonid on toored ja teravad. Arusaamine võtab nagunii aega.


Mitte kunagi ei ole suhtejamades süüdi ainult üks osapool. Kui teise käitumises miski ei meeldi, vaata ennast ja küsi miks sa kogu inimkonna seast siis just selle inimese valisid? Tõepoolest, miks just siis ja just tema? Inimene valib oma võimetele ja vajadustele vastavalt. Ju sul oli just siis ja just teda vaja, et õppida ja areneda. Nüüd oled ise targem, kogenum, muutunud ning otsid ja leiad ka targema ja parema kaaslase. Mida rohkem ise arened ja kaunimaks muutud väljast ja seest, seda ilusama ja parema partneri võid saada. See on looduse seadus.


Peale lahkuminekut jäädakse kas headeks sõpradeks või jääb paari vahele kibestumine, pettumus, leegitsev viha, põlgus ja hingevalu. Inetu lahkumineku puhul kannatavad mõttetult kõik osapooled. Eriti rängalt aga lapsed. Vaatamata sellele, mida lastele ka seletataks, tunnevad nad, et tülid ja lahutus on kuidagi nende süü, kasvõi alateadlikult. Pole mõtet end sel teemal petta. Ise keerasite jama kokku, ise ka lahendage. Põgeneda ei ole kusagile. Võid ju joosta aga saatuse eest peitu ei poe. Kõik, mis teed, teed endale. Kõik, mis elus ise kokku keerad, tuleb sind varem või hiljem tagumikust hammustama! Tee head ja hea tuleb sulle kuhjaga tagasi. Enamasti ootamatu ringiga. Ole julge, jaga headust ja mis peamine — ole aus! Õnn on sinu enda teha!

Häid jõule ning õnnelikku kodurahu!