Kui sinu kodus vahel või pidevalt taolist monoloogi esineb, elad näägutamise nõiutud maailmas. Enamik naisi eitavad näägutamist ning sõna on kasutusel pigem meeste poolt. Naised näevad endid kui meestele vajalike toimingute meeldetuletajaid: majapidamistööd, katkiste asjade parandamine, enda järel koristamine…

Vahel võib näägutamist tõepoolest konstruktiivseks pidada, kui vähene liikumine, õlletarbimine ja rämpstoit mehe tervisele kahjustavalt mõjuma hakkavad. Kuid isegi siis on armsamaid ja pehmemaid viise, kuidas oma hoolivust üles näidata.

Näägutamise piinarikas minevik

Kuni 19. sajandini lubasid Inglise, Ameerika ja Euroopa seadused abikaasadel oma naisi näägutamise ja „tulehargitamise” eest kohtusse kaevata. Kui juhtum leidis tõestamist, võis näägutajaid oodata karistus vettekastmispingil. Süüalune seoti vabalt liikuva õlgpuul rippuva pingi külge ning kasteti teatud ajaks lähimasse jõkke või järve. Vettekastmiste arv sõltus õigusrikkumise tõsidusest ja/või eelnevate süütegude hulgast.

Kui seda ei peetud piisavaks, võis näägutajaid sundida läbi linna marssima, peas raudse maski sarnane suu külge kinnitatud „tropp”, mis hoidis näägutaja keele kindlalt paigal. Teadaolevalt sai viimane näägutaja kohtu poolt karistatud 1809. aastal Inglismaal.

Miks siis näägutatakse?

Näägutamine on märk, et naine soovib enamat: rohkem tunnustust mehelt ja lastelt ning võimalusi millegi veelgi parema poole püüdlemiseks. Pidevalt näägutama kippuvad naised on sageli abikaasad ja emad, kes kannatavad masenduse, üksinduse ja pettumuse käes. Nad leiavad, et neid ei tunnustata ega armastata piisavalt.

Näägutaja loodab iga kord, et meeldetuletuste abil tekitatud süütunne motiveerib ta ohvrit positiivsele tegutsemisele. Naised ei naudi näägutamise protsessi, kuid taluvad seda oodatud lõppeesmärgi nimel.

Isegi sõbrannad näevad teise naise käitumist harva näägutamisena. Nende silmis on mees lihtsalt laisk ja raskesti juhitav ning nad tunnevad oma kannatavale sõbrannale kohvilaua taga kaasa.

Mis on näägutamise tagajärg?

Iroonia seisneb selles, et mehed hakkavad näägutajat veelgi rohkem ignoreerima ning see ainult suurendab naise ärritust ja tihti ka raevu. Mehe kaitsevallideks kodus on ajalehed, arvuti, teleripult.

Halvimal juhul hakkab mees ka kodu ignoreerima ning eelistab vaba aega veeta tööl, sõprade või mõne mittenäägutaja seltsis. Kes tahakski peale väsitavat tööpäeva kodus lõõgastumise asemel kuulda korduvat salvestust oma tegemata tegudest ja äpardunud isiksusest? Üle kogu maailma peavad mehed näägutamist kõige eemaletõukavamaks omaduseks.

Lõpuks jõutakse suhtes punkti, kus kumbki ei näe enam teises partnerit, armukest ja parimat sõpra. Näägutamise ainus käegakatsutav tulemus on näägutaja ning ohvri vahelise suhte hävimine. Lisaks võivad kahjustuda näägutaja suhted teiste lähedastega, kuna naine võib tunda end üksiku ja õnnetuna.

Õiges suhtlemises peitub võti

Kui naine näägutab, siis on tal midagi öelda, mida mees ei taha kuulata. Kõik suhetes ettetulevad mureküsimused, nagu truudusetus, verbaalne või füüsiline kuritarvitamine, igavus, depressioon ja näägutamine, tulenevad vähesest omavahelisest suhtlusest. Kusjuures, partnerid võivad omavahel piisavalt vestelda, kuid see ei tähenda, et nad teineteist mõistaksid.

Naised peavad aru saama, et meeste ajufunktsioonid on suhteliselt lihtsad ja nad suudavad harva taibata, mida naised tegelikult öelda soovisid. Kui naine suudab samaaegselt valmistada hakklihakastet, lobiseda telefoni teel sõbrannaga, juua kohvi ning jälgida pisipõnne mängimas, siis mees suudab keskenduda vaid ühele asjale korraga.

Kui naine kasutab kaudseid tehnikaid ehk näägutamist, ei jõuagi ta oma kunagi-nii-armsa-meheni. Selle asemel, et juhtida tähelepanu mehe tehtud või tegemata vigadele, võiks keskenduda oma tunnetele. „Sina” kasutamine tõukab mehe kaitseseisundisse ja naise kohtunikupulti, kelle otsustada on õige ja väär. Partnerlusest pole sellisel lähenemisel haisugi.

Näägutamise alternatiivid

Aga mis saaks siis, kui minna mehe juurde, kallistada teda tugevalt ja öelda: „Ma nägin täna palju vaeva koduste töödega ja soovin väikest kiitust… Ja ma tunnen sinust suurt puudust, sest näeme viimasel ajal nii harva. Teeme nädalavahetusel perega midagi põnevat?”

Kas see kõlab näägutamisena? Okei, sokid võibolla esimesel korral pesukorvi ei hüppa, kuid suhte taastamiseks on tehtud oluline samm. Tähtis on mõista, et teise inimese käsutamine endale sobival ajahetkel ning teise privaatsust arvestamata ei vii nagunii positiivse resultaadini. Kuna näägutama ajab tunnustuse- ja armastusepuudus, siis nii võikski öelda. Mitte läbi sokkide.