Armastus on pime. Vähemalt alguses. Hiljem võib pimedus muutuda valguseks, mis toob päevavalgele inimeste need küljed, mida alguses nii oskuslikult varjati või näha ei tahetud.

Me armume inimesse, kelle välimus, jutt ja teod on meile meelepärased. Kuid kui ühel hetkel otsustab teine inimene end kardinaalselt muuta — ta hakkab suitsetama ning jooma, mida ta alguses ei teinud; teda hakkavad huvitama asjad, mis teda alguses üldse ei huvitanud; ja ta otsustab näiteks 25 kg juurde võtta, mis siis? Kas me armastame oma kaasasid ka pärast selliseid muutusi?

Jah, muidugi võid sa väita, et sa armastad inimest, mitte tema juttu, keha ja käitumist, aga proovi hetkeks ette kujutada, et see juhtubki sinu elus päriselt. Sa armud kellessegi ja ta muutub kolme aasta jooksul täiesti teiseks inimeseks. Seega — meil on oma kaaslastele suured ootused, mille täitumisel me neid armastame.

Psühholoogia Sinule septembrinumbris:
T
armo Urb, seksapiilne tervendaja

L
iigsed kilod on kinni su peas

K
uhu kaob meeste iha?

Õ
nneliku pere 4 tarkust

B
ali — nõidarstide saar

A
rmastus ei ole hooajakaup

I
Q — millest see sõltub?

Miks sa peaksid enda tegelikke ootusi või soove alla suruma ning lihtsalt leppima sellega, milliseks teine inimene muutunud on?
Mulle tundub, et juhul kui naine ei vasta enam mehe ootustele, tõmbub mees endasse ja otsib lohutust sõpradest, viinast ning hobidest. Kui ka see enam ei aita ja mees on piisavalt julge, läheb ta lihtsalt oma teed. Jah, võib-olla kurdab ta alguses oma sõpradele, kui jubedaks naine on muutunud ja kuidas ta ei suuda enam koduse olukorraga leppida. Mehed tänitamise peale ise üldjuhul energiat ei raiska. Võib-olla on see tingitud sellest, et meeste arvates on lihtsam vaikselt tahaplaanile jääda kui pidevalt naisega sõdida.

Kuna meestele paneb ühiskond kõrged ootused, siis ootab iga normaalne naine mehega kohtudes, et see talle korraliku „koopa“ tagaks ning ka „kütina“ end igati õigustaks. Armumise „müügiperioodil“ võibki tunduda mees väga osav kütt, aga aja möödudes avastab naine üha tihedamini, et ei sellest mehest ikka meisterkütti saa. Ta avastab, et armus kellessegi, kes täna ei vasta enam ta ootustele.

Kui mees saab sellises olukorras garaaži tõmbuda ja seal õllekese kõrvale mootorpaati putitada, siis naine endale sellist luksust lubada ei saa. Sageli on naise õlgadel majapidamise kandev pool, millele lisanduvad ka lapsed. Mis siis naisel üle jääb? Jah, nõuda, et mees uuesti korralikuks kütiks hakkaks, et vastata taas naise ootustele. Kuni seda ei juhtu, näitab naine oma pahameelt välja alalise verbaalse rahulolematusega — rahvakeeli tänitamisega.

Tänitamise vajadus tekib sellest, et teised inimesed ei vasta sinu ootustele. Kuid on ju lootusetu soov panna kõik inimesed käituma oma tahtmist mööda. See ei ole võimalik, isegi mitte lähisuhtes.

Kui tunneme, et ei suuda enam teise inimesega elu jagada, jääb järele kaks võimalust. Esimene võimalus on oma tunnetest ja ootustest rahulikult rääkida ning arutada, kas me tahame ise muutuda ja kas oleme valmis end suhte päästmise nimel muutma? Teine inimene meid muuta ei saa, küll aga saame seda teha ise. Kui mõlemad on valmis enda kallal tööd tegema, saab viia oma suhte täiesti uuele tasemele.
Kui aga selgub, et kumbki ei ole valmis end parandama, jääb üle minna kummalgi oma teed. Sest mis kasu on sellest, kui üks tänitab ja teine kuulab tänitamist järgmised 30 aastat?