Paraku sunnivad tugevad ja romantilised tunded inimesi jääma ka sellistesse suhetesse, mis on tegelikult neile väga kahjulikud ja mis muudavad nad hoopis õnnetuks, kirjutab Time. Kahtlemata on väga tore olla armunud, aga kui su suhet ilmestavad mõned neist alljärgnevaist punktidest, on tegelikult su suhe läbi ja aeg lahti lasta, mis siis, et see saab olema kohutavalt valus. Aga parem õudne lõpp kui lõptu õudus, eks?!

Suhe ei täida su vajadusi

Iga inimene alustab suhet teatud ootuste ja eeldustega. Need ootused on nii emotsionaalsed (romantika ja armastus) kui praktilised (rahaküsimused). Kui üks partneritest tunneb, et tema soovid ja vajadused ei ole täidetud, tuleb sellest loomulikult märku anda. Kui teine ei ole nõus midagi oma käitumises muutma, et olukorda parandada, on see kindlasti signaaliks, et nüüd on aeg edasi liikuda.

Üks põhjustest, miks inimesed ei julge halvast suhtest välja astuda ja edasi liikuda on see, et ühiskonnas vaadatakse üksikute inimeste peale ikka veel viltu. Seetõttu tundub halvas suhtes vindujatele, et parem on kümne küünega hoida kinni sellest, mis olemas on, sest äkki ei leia ta hiljem midagi paremat. Selline mõtteviis ja suhtumine aga hävitavad sind, sest selle asemel, et kasutada aega oma hingesugulase otsimisele, kulutad sa iseennast sellele suhtele, mis sind tegelikult ei rahulda.

Sa püüad neid vajadusi kellegi teise abil täita

Kes on esimene inimene, kellele sa tahad helistada, kui saad mingi väga hea uudise, ametikõrgenduse või kui juhtub midagi traagilist? Õiges suhtes peaks see inimene olema su kallim. Tore, kui sul on häid sõpru ja kolleege, aga kui sa olulistes küsimustes pöördud pidevalt pigem kellegi teise kui oma partneri poole, on see kindel märk, et su suhe ei rahulda sind ja ta ei ole sulle piisavalt toeks.

Sa ei julge oma kallimalt rohkemat paluda

Ebamugavatel teemadel peabki olema ebamugav rääkida, aga ometi ei tohiks see ebamusgavustunne saada takistuseks, kui tegu on tõeliselt oluliste küsimustega. Avatud ja aus suhtlus on absoluutselt iga suhte alus ning mõlemal osapoolel peab olema õigus oma arvamusele. Sa ei tohiks suhtes kunagi tunda, et oma vajaduse väljendamine on vingumine või väljapressimine.

Kahtlemata kerkib see teema ühel hetkel päevakorda, aga kui emotsioonid on kaua maha surutud olnud, purskuvad need pinnale palju ägedamalt ja vihasemalt kui siis, kui probleemist oleks räägitud kohe selle tekkimisel. Hirm kallimaga vestlemise ees tähendab päris kindlasti seda, et sul on aeg edasi liikuda ja leida enda kõrvale inimene, kellega saad vabalt kõigest vestelda.

Su pere ja sõbrad ei toeta su suhet

Lähedased inimesed soovivad sulle ainult parimat ja nende suhtumine su kaaslasesse on asi, mida tuleb tõsiselt võtta. Loomulikult võib neil algul olla kahtlusi, aga kui nad paari kuu jooksul ei leebu, tähendab see, et midagi on partneri juures tõsiselt mäda. Pere ja sõprade arvamusele vastu astudes lähed sa libedale teele: sa hakkad kõigepealt neile ja seejärel iseendale valetama, isoleerid end perest, et nende muretsemist mitte rohkem kuulda. End sel moel neist isoleerides ja ainult partnerile pühendudes põletad sa ennast kiiresti läbi ja veendud isegi peagi, et neil tegelikult oli täiesti õigus.

Sa tunned kohustust oma partneriga jääda

Mida rohkem aega, raha ja energiat sa oma suhtesse pannud oled, seda raskem on sellest lahkuda ka siis, kui see sind tegelikult enam ei rahulda. Oluline on meeles pidada, et kõik need faktorid ei garanteeri sulle õnne ja edu. Mutta vajuvasse suhtesse järjest rohkem investeerides kaotad sa järjest rohkem oma väärtuslikku aega. Muidugi ei tähenda see, et peaksid kohe esimeste raskuste ilmnemisel jalga laskma, aga ühel hetkel tuleb see piir ette, kus peaksid mõistma: mis siis, et teil on ühine ajalugu ja pangalaen — need ei ole piisavad selleks, et järgmised 10 aastat õnnetu olla.

Te olete rohkem kui aasta oma suhtega kõvasti vaeva näinud

Eelmise punkti jätkuks: muidugi tuleb püüda probleeme lahendada ning eriti on igasugune pingutus väärt ja teretulnud siis, kui teil on lapsed. Aga aastast piisab. Kui te selle jooksul ei ole suutnud oma erimeelsusi lahendada ja suhe ei ole paranenud, on aeg otsad kokku tõmmata. Kauem ei ole mõtet seda kummi venitada, sest see hetk, mil oleks veel olnud võimalik suunda muuta, on juba möödas.

Su partner ei meeldi sulle

Täiesti võimalik on põhjalikult armastada inimest, kes sulle tegelikult ei meeldi. Sellise inimese kõrval elad sa päeva korraga, aga raskuseid ühiselt ületada ei ole võimalik. Kõikidel paaridel on erimeelsusi, aga armastavas ja terves suhtes paarid suudavad ka keerulistel hetkedel püsida veendumusel, et kallim on võitluskaaslane ja sõber, mitte vaenlane. Sa ei suuda ületada ühtegi keerulist olukorda koos inimesega, keda sa pead oma vaenlaseks!

Partner ahistab

Kui partner on kas emotsionaalselt või füüsiliselt vägivaldne, võib kaaslasel olla väga keeruline tema kõrvalt minema saada. Tavaliselt ollakse partnerist täielikult sõltuvuses ning klammerdumist ja armukadedust peetakse romantiliseks. Selleks, et vägivaldsest suhtest välja pääseda, tuleb olla tugev ning leida enda sees jõudu iseenda armastamiseks ja enda esikohale seadmiseks!