Vaadelgem siis mõningaid kodusistujate tüüpe.

1. Rahulik kodusistuja

Su mees on eriti õnnelik siis, kui võib telerist huvitavat korvpalli või jalgpalli vaadata. Ta on veidi enesessetõmbunud ning mõtleb rohkem enda heaolule. Talle meeldib, kui keegi teda ei sega. Kõige selle juures on rahuliku kodusistujaga siiski meeldiv suhelda ning ta on tavaliselt igas asjas sinuga päri. Kui teed talle ettepaneku koos kusagile minna, nõustub ta ilma pikema jututa. Ta on alati nõus sinu ema juures lõunat sööma või koos sinuga kontserdile ja teatrisse minema. Sulle ei meeldi üksnes see, et ta ise ettepanekuid ei tee, otsekui polekski tal endal algatusvõimet. Isegi kui sõbrad teda välja kutsuvad, vastab ta tavaliselt: „Oota, ma annan toru ülemusele edasi“. Sellistel hetkedel on sul ennast raske vaos hoida…

Psühholoog arvab. See on veidi egoistlik ning degradeerunud mees. Ta on otsekui väike poiss, kes elab koos oma hoolitseva emmega ning on kõigega rahul, kuna on veendunud, et ema teab, mis tema jaoks hea, mis halb on. Kui sa asud otse tegutsema, külvates mehe üle etteheidetega, siis ta ei pruugi lihtsalt mõista teie pahameelt. Ta püüab hambaid näidata ning oma solvatud enesearmastuse taha peitu pugeda. Tema ju püüab alati sinu soovidele vastu tulla, miks siis sina ei suuda austada tema tahtmisi?
Ära oota, et ta esimesena initsiatiivi näitab. Parem on talle otse välja öelda, mis sulle meeldiks. Palu tal näiteks teatripiletid osta. Kui ta seda teeb, siis tuleb teda tingimata selle eest tänada. Veel võid temaga mängida. Las kumbki teist mõtleb välja tegevuse järgmiseks nädalavahetuseks. Nädala keskel tundke kindlasti huvi, kui kaugel ta oma plaanidega on. Kallim peab mõistma, et sa vajad väga tema abi ja toetust. Aita tal tagasi saada eneseusk ning võime kohaneda sotsiaalses maailmas.
Vastasel juhul ta ei suudagi tunda tõelist rõõmu sõpradega kohtumisest või teatrisse minekust.

2. „Kodukana“

Su mees ei väsi rääkimast, et tema jaoks pole midagi tähtsamat lastest, kellele ta tahab kogu oma elu pühendada. Loomulikult on see imetore. Kuid nende sõnade taga on peidus ka järjekordne ettekääne, et kodunt mitte välja minna. Ei saa ju ometi kolme väikest last jätta kolmeks päevaks nädalas lapsehoidja hoolde. Ning ka nende kaasa võtmine ei tule kõne alla. Nad vajavad ju kindlat režiimi — päevane uni maitseb neile oma voodikestes kindlasti magusam kui autoistmel.
Temaga on raske vaielda. Ta võib sind halvaks emaks nimetada ning asuda pikalt ja laialt seletama, et laste olemasolu perekonnas eeldab teatavate kohustuste täitmist, millistest tema isiklikult ei kavatse mitte kõrvale hiilida.
Jah, ta on tõepoolest alati valmis lastega tegelema. Ta võib tundide kaupa mängida nendega kõikvõimalikke mänge. Ta valmistab ka õhtusöögi ega keeldu kunagi kraanil tihendit vahetamast, ta on valmis koguni ise vannitoaplaate seina panema.
Riidu minna temaga on keeruline. Sul poleks nagu põhjust selleks. Ometi tunned, et päev-päevalt kasvab sinus soov temaga avameelselt ja tõsiselt kõneleda.

Psühholoog arvab. Selline liik kodusistujaid mehi meenutab haudujaid kanu, kes kuidagi ei suuda oma tibudest lahkuda. Nad ei näe mingit mõtet kodunt väljuda, sest kõik, mida nad vajavad on niigi nende käeulatuses.
Ometi võib ühel heal päeval „kodukana“ ärgata ning süüdistada sind selles, et olete tuimaks muutunud ning sukeldunud üleni oma olmeprobleemidesse. Samas olevat tema oma pereelu hoopis teistsugusena ette kujutanud. Sel juhul tuleb sul kõvasti vaeva näha, et pingeid maha võtta. Kui sa ei taha, et olukord kriitiliseks läheb, katsu selgeks teha, millest on tingitud mehe püüd vaikse pereelu poole. Võimalik, et lapsena oli ta sellest ilma jäetud. Uuri välja, milline oli ta lapsepõlv ning millest tal siis puudu jäi. Motiividest arusaamine aitab paljuski vabaneda ebaadekvaatsetest katsetest saada seda, millest kunagi vajaka jäi.
Teiseks põhjuseks võib olla mehe vähene identiteeditunnetus. Reeglina tõmbab selliseid mehi naiste poole, kes vastupidiselt nendele tulevad suurepäraselt toime nii sotsiaalselt kui ka karjääri tehes. Selliste paaride puhul jagunevad osad järgnevalt: mees — kodukana, naine — saagitooja.
Kriis tekib siis, kui ühte abikaasat selline olukord enam ei rahulda. Kui sulle taoline rollide jaotus enam ei meeldi, on tähtis aru saada, miks see kõik nii läinud on.
Igasugune muutus puudutab mõlemat partnerit ning rikub olemasolevat tasakaalu.
Enne kui üritad meest tema kookonist välja tirida, püüa selgeks teha, mil moel su naiselikkus langeb kokku tema arvamusega sellest, milline peab üks naine olema. Ning kuivõrd oled valmis ise mitte kontrollima olukorda ja ka meest, sest igasugune liikumine rollimuutuste poole võib nõuda ka sinult harjumuspärase käitumise muutmist.
Mõttekas oleks rääkida vastastikustest ootustest ning välja selgitada, kellele mida vajaka jääb.
Võib ka üritada kalli kodukanaga kokkuleppele jõuda selles, mida ta võiks teha kodu piiridest väljaspool. Enda peale võiks aga võtta mõningad kodused toimingud. Edu sõltub vaid vastastikusest valmidusest midagi muuta.

3. Toriseja

Härral pole vähimatki tahtmist ennast liigutada. Tema igavene rahulolematus kõige ja kõigiga peegeldub paratamatult ka teie meeleoludes. Õhtusöök sõpradega? Kuid ta juba kohtus nendega kaks kuud tagasi. Kinnominek? Milleks, kui võib sedasama filmi mõne aja pärast kodus DVD-l vaadata. Kunstinäitusele? Käru ja asjadega? See oleks nagu retk põhjapoolusele! Isegi siis, kui ta ka millegagi nõustub, hakkab ta hiljem ikkagi torisema: „Ma ju ütlesin sulle, et see idee ei meeldinud mulle algusest peale“.
Oma õiguse tõestamiseks võib ta lausa silmakirjalik olla.
Muide, vahel ta isegi nõustub, et veetsite kenasti aega, kuid seda mitte nii tihti, nagu sina seda sooviksid… Sest torisejast kodusistuja on uhke isiksus.

Psühholoog arvab. Võib-olla on su mehel momendil kriis või on tema halb tuju sügavama depressiooni tundemärk. Kogu oma käitumisega meenutab ta noorukit, kes tunneb end ebamugavalt ning on igal hetkel valmis mässu tõstma. Tema jaoks on rahulolematus antud hetkel lausa eluviis.
Põhjus on ilmselt selles, et mees peab sind liiga autoritaarseks isiksuseks, kuid sulle seda otse välja öelda ei tihka. Tema meelest sa ahistad teda ning see ajab vihale.
Püüa veidi pehmem olla, ära võta enda peale liiga palju. Ning mis peamine, enne, kui midagi ette võtad, küsi mehe arvamust. Kui ta ka sel juhul keeldub sind aitamast, siis seda halvem talle. Sina talitad nii, nagu sulle meeldib, tema aga torisegu uhkes üksinduses edasi.
Ja lõpuks — jälgi enda käitumist. Võimalik, et torisejal on vahel tekkinud soove ja mõtteid, mida sa kohe ei märka, sest süüdistad teda parasjagu milleski. Järgmine kord püüa end veidi talitseda ning kuula ta ära. Ega pereelus ilma väikeste järeleandmisteta hakkama ei saa.

Allikas: Stšastlivõje Roditeli



Bookmark and Share