“Kas sa oled kaalus juurde võtnud?”

Loodetavasti on sul piisavalt head sõbrad, kes teavad, et mõnda lisandunud kilo ei ole vaja kohe kommenteerima hakata, sest olgem ausad, see on üks tavapärasemaid asju, mis naistes ebakindlust tekitab. Paraku põhineb paljude naiste enesekindlus just nende välimusel ja kui keegi mainib, et oled kaalus juurde võtnud, tunned end kindlasti halvasti.

“Oled sa kindel, et see kutt on sinu jaoks õige?”

Valides enda kõrvale partnerit, riskime ka sellega, et meie süda murtakse. Kui teine naine aga kipub kritiseerima sinu tehtud valikut, paneb see ka sind ennast mõtlema, et äkki tal on õigus.

“Sa oled nii tundlik.”

Naised on tavaliselt pisut tundlikuma loomuga kui mehed ja see on tegelikult hea. See tähendab, et me suudame rohkem samastuda teise inimese emotsioonidega ja saada aru, millal oma suu kinni hoida või vastupidi, öelda ja teha õigeid asju. Sageli kipuvad aga naised teisi naisi nende emotsioonide tõttu kritiseerima ja teevad neid seeläbi maha. Ja selle asemel, et teise naise ees vajadusel vabandada, süüdistatakse teda hoopis selles, et ta on liiga tundlik.

“Mu teine sõbranna küll nii ei tee.”

Paraku kipuvad naised end teiste naistega võrdlema ja seetõttu on ka väga valus, kui su oma sõbranna sind mõne oma teise sõbrannaga võrdleb. Tegelikult peaksime ju meeles hoidma, et me kõik oleme erinevad inimesed ja käitume teatud olukordades erinevalt. See on hea asi ega peaks kelleski ebakindlust tekitama.

“Mul on kiire!”

Kas sul on ka mõni sõbranna, kellel tundub pidevalt olevat liiga kiire, et sinuga kohtuda? Ka see võib sinus ebakindlust tekitada ja panna sind mõtlema, kas see ikka on see sõprus, mida oma ellu vajad. Kuigi on täiesti loomulik, et sul on vaja igapäevaselt ka teiste asjadega tegeleda, leia aega ka oma sõprade jaoks ja näita neile, kui olulised nad sulle on.

“Sa ei saa siin elus kõike.”

Kui sa oled ambitsioonikas naine, kes väärtustab samas ka oma perekonda, võivad teised naised sind seetõttu hukka mõista. Sageli muretsevad naised selle üle, kas neil on ikka võimalik karjääri kõrvalt oma armastusele ja perele piisavalt palju tähelepanu pöörata ning kõige hullem on, kui tuleb mõni teine naine ja ütleb, et sa ei saagi mõlemat korraga. See võib tekitada ebakindlust, millega paljud tööl käivad emad pahuksis on.

“Sa ei saa sellega hakkama.”

Täpselt nagu paljud naised ütlevad, et pere kõrvalt karjääri teha pole võimalik, väidavad nad paljude asjade kohta ka seda, et mingite asjadega teine naine niikuinii hakkama ei saa. Kui su sõbranna toob pidevalt välja asju, mida sa teha ei saa, võib see olla märk sellest, et tema ise tunneb, et ta ei suuda teha neid asju, mida ta teha tahab. Aga see ei muuda tema kommentaare kuidagi vähem valulikumaks.

“Sa peaksid/ei peaks lastega koju jääma.”

Kuigi naised saavad hakkama nii tööl kui ka kodus ning suudavad luua endale just sellise elu, mida soovivad, tekitab mõte sellest, kas ja millal peale emaduspuhkust tööle naasta paljudes jätkuvalt küsimusi. Paljud naised kipuvad ka väga avameelselt selle teema kohta oma arvamust avaldama ja see muudab su ebakindluse veel hullemaks.

“Sa võiks seda dieeti proovida.”

Isegi, kui mingi dieet sinu puhul hästi toimib, ära eelda, et teised naised tahavad ka sellest kohe osa saada. Seda öeldes tekitad sa neis ainult ebakindlusi ja nad tunnevad, et nende toiduvalikud pole ehk nii “head” nagu sinu omad ning see tekitab palju häbitunnet.

Miks paljud naised teistes naistes ebakindlust tekitavad?

Kui mõni naine tekitab järjepidevalt sinus ebakindlust, võid ka ise hakata mõtlema, et mis tal viga on. Miks ta tunneb, et ta peab ütlema pidevalt asju, mis sind endas kahtlema panevad? Aga selle põhjuseks võib tegelikult olla hoopis see, et tema ise tunneb end ebakindlalt ja mõistab sind just seetõttu hukka. Psühholoog Patricia O’Gorman tuli välja fraasiga “plikalikud mõtted”, et kirjeldada viisi, kuidas naised end hukka mõistavad ja seda ka teineteisele edasi kannavad.

Selle lahendamiseks soovitab ta aga panna naistel endil rohkem tähele, kui nad teineteist kritiseeriva pilguga hindavad ja eelistada sellele hoopis julgustavat käitumist.

Allikas: The List