“Meil on arvamus, et just mehed petavad, kõikides meestes tuleb seda kahtlustada, nad on koerad, või mis?” viskab Missouri osariigi ülikooli professor, Alicia M. Walker küsimuse õhku. “Aga statistika räägib hoopis teist juttu.”

Walker on raamatu “The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity” autor ning teda inspireerisid seda kirjutama arvud, mis petmise kohta kogutud on. “Nägin uuringut, mis väitis, et 90% inimestest, kes petavad, ei jäta kunagi oma abikaasat maha,” selgitab ta. “Ja mulle tundub, et sellest me väga sageli ei kuule. Me kuuleme inimestest, kes petavad ja abieludest, mis seejärel purunevad. Siis nägin aga veel üht uuringut, mis väitis, et kuni 80% meestest ei jää oma teoga kunagi vahele ja see number on naiste puhul veelgi kõrgem. See pani mind siis mõtlema, et siin toimub midagi rohkemat, kui ma arvatagi oskan. Sest me kõik mõtleme, et kui sa oma kaaslast petad, siis ühel hetkel jääd sa niikuinii vahele.”

Sa tead naist, kes oma kaaslast petab...

Peale seda, kui Walker oli tutvunud ka uuringuga, mis väitis, et enamik naisi võivad petta just 40ndates eluaastates, hakkas ta peas arenema üks idee. “Need kolm informatsioonikillukest panid mind mõtlema,” räägib ta. “Ja mõne kuu jooksul tundus, nagu iga film, mida ma vaatasin, iga vestlus, mille maha pidasin, see teema tuli alati üles. Seega, et proovides vastata iseenda küsimustele, mõistsin, et petmise kohta pole just väga palju uuringuid tehtud. Me käitume nagu seda ei olekski olemas.”

"Meile lihtsalt ei meeldi sellest rääkida ja meile ei meeldi sellele ka mõelda."

Oma tehtud tööst avastas ta aga, et naised petavad oma abikaasasid vähemalt sama sageli kui mehed. Ja olenevalt vanusegrupist ja käitumisest, mida sa parasjagu jälgid, vahel naised isegi ületavad mehi. "Palju rohkemad naised petavad, kui me arvatagi oskame," selgitas Walker. "Meile lihtsalt ei meeldi sellest rääkida ja meile ei meeldi sellele ka mõelda. Sa ei taha mõelda, et su naaber, su laste klassijuhataja või sõbranna seda teeb. Aga reaalsus on, et sa tead naist, kes petab oma kaaslast, aga sa lihtsalt ei tea, kes ta on."

Miks?

Walker kinnitab, et ühte kindlat petmise põhjust ei ole olemas: mõne naise jaoks on see igavuse peletamine, aga teiste puhul hoopis lähedustunde otsimine. Ja mõned ütlevad, et nad teevad seda, sest nad lihtsalt tahavad.

"Sageli on põhjused füüsilised, vahel emotsionaalsed ja, me küll ei taha seda tunnistada või teada, aga vahel tekib selleks lihtsalt soodne võimalus," möönab Walker. "Uuringud tunnistavad, et naine võib petta oma abikaasat kolleegiga ja hiljem öelda, et ta abielu on suurepärane ja ta on sellega väga rahul, kuid tekkis lihtsalt hea võimalus ja ta kasutas seda."

Kuidas seda statistikat muuta?

Nähtus, et ka naised petavad, pühitakse sageli lihtsalt vaiba alla ja tõenäoliselt just seetõttu, et me ei taha kultuuriliselt mõelda, et naised oleks selleks võimelised. "Soovime mõelda, et naised ei ole väga seksuaalsed inimesed, kui nad pole just sügavalt armunud, abielus või mingisuguses monogaamses suhtes. Me lihtsalt ei taha mõelda, et naised on täpselt sama seksuaalsed ja täpselt sama huvitatud seksimisest erinevate partneritega või nad lihtsalt tüdinevad oma abieludest."

Ja kui me tahame olukorda muuta, ongi aeg hakata arvestama ka sellega, et naised petavad, kuid mõelda ka välja viis, kuidas asju parandada. Walkeri sõnul saab see alguse ausast seksiteemalisest vestlusest ja soovitatavalt enne abiellumist. "Üks asi, mida mõned naised mu uuringu jooksul välja tõid ja millele mina kunagi mõelnud ei olnud, oli see, et kui nad otsivad endale petmiseks partnerit, oli fakt, et kas nad selle inimesega ka seksuaalselt sobivad ja mida nad seksuaalselt eelistavad," avaldab Walker. "Kui mina abiellusin, ei olnud meil abikaasaga kunagi ühtegi neist vestlustest ja hakkasin mõtlema, et kellelgi väga ei ole neid vestlusi. Me lihtsalt kuidagi loome neid romantilisi suhteid ja armume ja mõtleme, et seks hoolitseb enda eest ise. Kuid arvud näitavad midagi teistsugust."

"Soovime mõelda, et naised ei ole väga seksuaalsed inimesed."

Osa nendest otsekohestest vestlustest on ka arvestamine sellega, mis sinu abikaasat köidab. Paljud naised, kellega Walker suhtles, väitsid, et kui nad rääkisid oma fantaasiatest ja ihadest abikaasadele avameelselt, vastati neile vastikustundega ja tekitati häbi. "See oli ausalt öeldes väga kainestav," meenutab Walker. "See on inimene, kes on lubanud, et armastab sind alati ja kui sa ütled talle, et tahaksid proovida rollimänge või mida iganes sa soovid ning siis tema, keda sa armastad ja usaldad kõige rohkem, ütleb sulle, et see mõte on rõve ja küsib, mis sul viga on. Ja kui sa seda aastaid kuuled ning järsku astub ruumi keegi, kes väidab, et see polegi tegelikult rõve ja ta on sellest huvitatud, siis näed ju, kui kütkestav see olla võiks."

Rohkem voodikaaslasi

Edasi uurides üllatas Walkerit fakt, kui paljusid naisi huvitab reaalsuses avatud abielu. "Nad ei soovi oma abikaasasid maha jätta, nad armastavad neid, neil on suurepärased elud, aga nad soovivad lihtsalt rohkem sekspartnereid," selgitab ta.

Lisaks leidis ta, et naised, kes petavad, näevad seda kui võimu haaramist. Sotsiaalselt on aktsepteeritud, et mees kutsub naise välja, mees maksab õhtusöögi eest ja mees palub naise kätt. Ja kuigi idee nende traditsioonide taga on rüütellik, väidab Walker, et kellega tema rääkis, tundsid, et need hoopis piirasid neid. "Nad tundsid alati, et neid on valid, mitte nemad ise ei saanud valida," tunnistab ta. "Ja siis sa lähed interneti kohtingulehekülgedele ja avastad, et seal on kõik need mehed, kelle vahel Sina saad nüüd valida."

Lõppude lõpuks loeb ju siiski atraktiivsus. Kui sa oled koos oma abikaasaga, on oluline mõelda nii tema kui ka iseenda vajadustele. "Iga mees, keda see muretsema paneb, peaks mõtlema enda käitumisele magamistoas ja tegema kindlaks, et sa ka ise seal tipptasemel oled," soovitab Walker. "Sest, kui sa ei ole, on olemas ka keegi, kes on valmis rohkemaks kui sina."

Allikas: Fatherly