Uue suhte tekkimine on nagu uue auto ostmine. Sellega poest välja sõita on tõeline õnnistus. Kõik selle auto juures — värv, mootori tuksumine, isegi lõhn — on lihtsalt suurepärane. See õnnistus võib kesta kuid või aastaid, aga mitte igavesti…

Treenitud silm näeb, kui autol tekib mingi jama. Sa saad selle jama korda teha. Samamoodi on suhetega — sa võid ise enda suhte mehaanik olla. Toome välja neli märki, mis näitavad, et suhtes on asjad halvasti ja õpetame, kuidas seda parandada.

1. Kritiseerimine

Kritiseerimist ei saa segamini ajada konstruktiivse kriitikaga, sest kritiseerimine ei ole konstruktiivne. Kui sa kritiseerid oma partneri neid omadusi, mida ta ei saa muuta (välimus, iseloom), siis see pole hea märk.

Võimalik lahendus: Kui sa tahad oma kaasaga mingil tõsisel teemal rääkida — näiteks sellest, et sa tunned, et ta ei ole enam sinu jaoks olemas — siis valmistu selleks jutuajamiseks enne põhjalikult, sest ainult nii saad sa jääda konstruktiivseks ja teda mitte süüdistada.

2. Põlgus

Kui tunned mingitel hetkedel, et põlgad teist inimest, siis on see väga tõsine asi. Isegi kui inimene oma partneri mingi jutu või teo peale lihtsalt silmi pööritab või peidab oma solvangud huumorisse, on see märk, et midagi tuleb kohe ette võtta, kui suhet päästa tahetakse.

Võimalik lahendus: Mõnikord peavadki suhted lõppema. Aga kui sa lihtsalt järsku tunned, et sulle keegi enam ei meeldi, siis võib-olla pead hoopis endaga tööd tegema: mõtle, mis sind teise inimese puhul häirib ja siis mõtle, kas äkki pole need asjad, mis sind hoopis iseenda juures häirivad.

3. Probleemide eiramine

Vastutusest kõrvalehiilimine, vabanduste otsimine ja muu selline on väga halb, sest nii ei saa lahendatud ükski probleem. Konfliktsete situatsioonide vältimine tekitab ainult lisaärevust ja -pinget.

Võimalik lahendus: Sa pead võtma end kokku ja kuulama oma partneri kaebusi, isegi kui sul on neid raske vastu võtta ja sa näed asju hoopis teisiti. See, et sa kuulad, ei tähenda, et sa peaksid kohe nõustuma, aga kui sa saad täpselt aru, kuidas tema probleemi suhtub, on palju lihtsam lahendust leida. Peaasi on jääda rahulikuks ja võtta endale aega, et saada selgeks, mis teist poolt ärritab ja olukord kontrolli alla saada.

4. “Müüri ehitamine”

“Müüri ehitamise” alla kuuluvad vaikimistaktika, teise inimese täielik ignoreerimine, emotsioonide mitte välja näitamine. Ilmselgelt ei saa see midagi head teha, kui kahe inimese vahel müür on.

Võimalik lahendus: Mõnikord sa tõmbud eemale sellepärast, et sa tunned, et su vastu on lihtsalt niivõrd ülekohtune oldud, et sa ei suuda teisiti. Aga selle asemel, et vaikida või ignoreerida, ütle, mis sulle haiget tegi, isegi kui see on raske. Kui sa seda kohe ei suuda, siis palu väikest pausi, et ennast koguda. Ainult omavahel suheldes on lootust, et te oma probleemidest üle saate.

Allikas: TalentSmart