1. Arvad, et partner on muutunud

Tihti arvatakse, et rahulolematuse põhjus on kallima muutumine. Tõenäoliselt ei ole inimene nii väga palju muutunud, vaid sulle on hakanud närvidele käima need aspektid, mille osas sa varem silma lihtsalt kinni pigistasid. Tavaliselt kutsuvad sellise mõttemuutuse esile just suuremad elumuutused: näiteks käib partneri laiskus sulle rohkem pinda siis, kui perre sünnivad lapsed ja sul on vaja enda kõrvale usaldusväärset täiskasvanut. Kui ühendate oma pangaarved, ei suuda sa enam välja kannatada partneri laristamist või liigset kokkuhoidu. Tema autosõidustiil, mis enne tundus lõbus ja äge, näib sulle nüüd ohtlik, sest autos on lapsed. Ja mõnikord ei pea selleks üldse mingit muutust vaja minemagi. Sa oled algusest peale teadnud, et kallimale ei meeldi üllatused ja ootamatused või ta ei oska tapeeti seina panna ja varem see sind ei seganud, aga ajapikku muutub täiesti väljakannatamatuks.

Muuda mõtlemist: Defineeri need asjad, mis sind varem ei seganud, aga mis nüüd närvidele käivad. Mis asjade osas jäi sulle temast kas vale mulje või pigistasid lihtsalt silma kinni? Kas tema on muutunud või sinu soovid ja nõudmised, mida sa varem alla surusid, kerkivad nüüd esile? Kas asjad, mis sind praegu hulluks ajavad on ka pikas perspektiivis olulised? Võib-olla ei olegi olukord NII hull...

2. Usud, et kallim on sinu vastu meelega õel

Ütleme, et su sõbrannal on tulemas sünnipäevapidu. Sa tead, et su kallimale see sõbranna eriti ei meeldi ja ta pigem eelistaks, et sa ei läheks sinna peole. Samal ajal olete arutanud, et võiks kogu perega reisile minna ja siis teatab kallim, et ta broneeriski reisi ära... ja sõbranna sünnipäevapidu jääb sinna sisse.

Sina oled pahane, sest oled kindel, et ta tegi seda meelega.: ta teadis, et pidu on sulle oluline ja saboteeris. Tema väidab, et ostis lihtsalt odavaimad piletid ja arvas, et reis on sulle tähtsam kui mingi järjekordne pidu.

Muuda mõtlemist: iga kord, kui hakkad enda sees märatsema seetõttu, et usud, et kallim on sulle meelega haiget teinud, proovi mõelda ka selles suunas, et ehk ta lihtsalt käitus tormakalt ja ei mõelnud hoolega kõiki aspekte läbi. Võib-olla oli see tõesti lihtsalt hooletus, mitte nimelt sinu solvamine. Või oli temal asjale hoopis teistsugune vaade.

3. Pead vimma

Ideaalses maailmas ei ütle partnerid kunagi teineteisele midagi haavavat. Reaalses elus muidugi tuleb seda ikka ette.

Näiteks küsib su kallim: "Kas sa ikka peaksid seda kooki sööma?"

Või: sa näed vaeva, et osta teatripileteid ja panna restoranis kohad kinni ja pärast ütleb tema, et ta oleks parema meelega kodus diivanil pitsat söönud ja telekat vaadanud.

Või mainib ta, et see kampsun ei sobi sulle, sest värv teeb su kahvatuks.

Ja iga kord, kui ta midagi sellist ütleb, tunned sa, kuidas viha su sees pulbitsema hakkab ning sa ei suuda end enam talitseda. Mis veel hullem: sa kannad seda negatiivsust endaga kaasas ja see ei lase sul temaga normaalselt suhelda ka kaks nädalat peale tema öeldud lauset.

Muuda mõtlemist: kui tunned, et ta on sulle haiget teinud, siis ütle see kohe välja. Ja iga kord ütle välja! Aga anna talle andeks, kui tead, et tal ei ole filtrit ja tavaliselt ajabki suust välja kõik mis pähe tuleb. Väga suure tõenäosusega ei taha ta sulle haiget teha, vaid ta lihtsalt ütleb, mida mõtleb ja üldjuhul, kui valu kõrvale jätta, on tal ju õigus ka...

4. Tunned, et oled jõuetu

Suhe, millest oled välja kasvanud, aga millest praktilistel/majanduslikel kaalutlustel välja astuda ei saa, muudab sind jõuetuks. Aga kõik paarisuhted on pidevas liikumises ja muutumises: iga väike muudatus, mida sina oma käitumises teed, mõjutab ka seda, kuidas partner reageerib. Head muudatused toovad esile paremad küljed, halvad muudatused võimendavad negatiivsust veelgi.

Muuda mõtlemist: Ära eelda, et kallim hakkab nüüd kohe neid asju enda juures parandama, mis sinu meelest valesti on. Tee rohkem seda, mida sina ise tahad ja jälgi, kuidas see sinu kallima käitumist ja sellega kogu teie suhet muudab.

Allikas: Psychology Today