1. Hirm olla tahaplaanile lükatud

Suhtlemine on teise inimese vajaduste teada saamine ning oskus oma isiklikke vajadusi väljendada. Mõlemal poolel on oluline suhtuda oma vajadustesse ausalt ja austusega. Ent see ei tähenda veel, et kõik ümberringi peaksid samuti tegema. Et oma vajadustest teada anda, peab rääkima, sealhulgas ka paluma. Ning tuleb rahulikult suhtuda sellessegi, kui sulle ära öeldakse. Tee endale selgeks, et keeldumine on vaid informatsioon, mitte sinu kui isiksuse eemale tõukamine.

2. Hirm seotuse ees

Materiaalselt ja emotsionaalselt sõltumatud inimesed on vabad inimesed. Ent näiteks, kui naine sõltub mehest materiaalselt, on tal raskem otsustada lahkumineku üle. Kui vaadelda vastutust kui õigust, sealhulgas otsuste vastuvõtmisel, siis selgub, et kui palud teenet, siis on teisel inimesel õigus otsustada, kas nõustuda või keelduda. Seega, austa seda õigust.

Samas pea meeles, et palumine ei pruugi tähendada veel abi vastuvõtmist.

3. Ohvrimeelsus

Kulturoloog Juri Lotman on välja toonud kolm erinevat tüüpi naisi nende käitumise põhjal. Esimene on kangelanna, kes „tormab põlevasse majja“ isegi siis, kui seda temalt ei paluta. Teine on südametu ja hoolimatu naine, kes lõhub käitumise üldtunnustatud stsenaariume. Kolmas tüüp on aga ohvrimeelne, õnnetu naine, kelle saatuseks on kannatada ja alluda. Talle võidakse isegi abi pakkuda, ent ta kasutab olukorda nii, et tema kontimurdev ohvrimeelne panus oleks kõigile nähtav.

4. Hirm oma nõrkuse ja naiselikkuse ees

Tänapäeva maailmas on häbi näidata end nõrgana või oskuseta midagi teha. Ometi on see objektiivne tegelikkus. Enesehinnang peab olema adekvaatne. Ning siin on oluline vastata ausalt küsimustele: „Mida ma suudan, mida mitte?“. Nendele küsimustele vastates õpib naine suhtes olemist, palumist ja vastuvõtmist, ta võib julgelt oma haavatavust demonstreerida, mehel on aga võimalus oma tugevust näidata.

5. Usaldamatuse tunne meeste ja kogu maailma vastu

Miks tahab naine ise koristada? Võibolla on tal soov protsessi kontrollida? Tegelikult ei suuda keegi vastata kriteeriumidele, millest teab ja unistab vaid naine oma isiklikus peas. On võimalus esitada (korrektses kõneviisis) oma soovid või lasta latt allapoole ootusi. Kontroll on samuti hirmuga seotud. Miks tekib juhi kõrval istudes suurem ärevus kui rooli hoides? Seetõttu, et rool pole sinu käes ning sa ei suuda protsessi kontrollida. Pole ootusi, pole pettumusi.

Mida teha?

1. Ürita jõuda oma käitumise motiivideni

Kas tahad harjumuspäraselt oma lapse voodit korda teha? Ent küsi endalt, miks sa seda teed? Et oleks mugav ja kena. Miks peaks olema mugav ja kena?

Tegelikult on selline segadus ebamugav isiklikult sinule. See võtab sinult hulga energiat, sest oled endast väljas. Ilmselt vajad teatud treeningut. Kui aga laps teeb oma voodi ise korda, ei tohi unustada teda selle eest tänada. Samas ei tohi ka üle võlli minna. Kui istud näiteks akna juures ja palud teises toas olevat meest, et too selle akna sulgeks.

2. Rääkima peab otse

Kui tahad mehega Taisse reisida, ei tasu käia selle idee ümber nagu kass ümber palava pudru. Rääkima peab otse: „Tahaksin sinuga Taisse reisida“. Võib juhtuda, et teie reis ei lähegi just Taisse, aga sa oled välja öelnud oma soovi. Ja kui sa lõpuks isegi üksinda Taisse lendad, siis tead täpselt, et oled teinud kõik võimaliku ja väljendanud end otse ja selgelt.

3. Kirjuta üles kõik „Mina ise“ fraasid. Ürita ennast pidurdada

„Kallis, too palun käterätik. Ah, pole vaja, ma ise!“ Miks sa seda teed? Mõtled, et ta ei leia ja sul tuleb pool tundi oodata? Kas tasub? Pole tarvis liiale minna. Kui sa tõesti tead paremini, tee seda ise. Kui aga mõtled naela seina lüüa või koju vedida endasuuruse paki, siis on see juba hoopis midagi muud. Siinkohal võib öelda, et käib võitlus võimu, mitte armastuse pärast.

4. Muuda sõnastust ja suundi

Tunnista endale ausalt, kas see, mida teed, pakub sulle rahuldust? Tegelikult peab kõike tegema vaid enda jaoks. Psüühika ei andesta reetmist. Teda ei saa petta, sest see on sinu igavene sisemine laps. On suur vahe, kui väidad, et teed ennast ohverdades pärast tööd perele süüa või teed süüa, sest tahad oma lähedaste ees hoolt kanda. Teine määratlus lisab meile jõudu ning seda on tunda lausa kehaliselt. Niipea aga, kui ohverdad, reedad iseennast. Milleks? Heakskiidu ja hea perenaise tiitli nimel. Energiat annab teadmine „Ma tahan“, mitte „Ma pean“. Nende kahe formuleeringu vahel on suur erinevus.

P.S. See ei tähenda veel sugugi, et teed enese kallal tööd, teistele aga annad andeks. Last tuleb järkjärgult harjutada koduseid töid tegema, teda selle eest tänades. Paraku ei õnnestu mehe „dresseerimine“. Kui ta ignoreerib sinu palveid või teeb kohatuid märkusi, nagu: „See on naiste töö“ ja „Kas sul endal on raske?“, siis siin on, mille üle järele mõelda...

„Mina ise“ – see on vabadus, kui selle taga ei seisa meie neurooside vari.

Allikas: Jana, september 2019