See on stsenaarium, millest on lauldud, kirjutatud ja näideldud miljoneid kordi. Üks naine, kaks meest ja palju tugevaid tundeid. Kuid kui hästi ka armukolmnurgad pinevaks filmiteemaks ei sobiks, päriselus on need enamasti palju vähem romantilised ja üsna valusad. Ei saa eitada, et reedad kahte inimest, kellest hoolid, ja võimalik, et ennastki. Kuidas siis otsustada, kumb on sinu jaoks see õige?

Kaksikelu

Cosmo lugeja Marlen (29) on raske dilemma ees — ta ei suuda valida oma endise mehe Priidu ja uue silmarõõmu Marko vahel. “Enne lahkuminekut elasime Priiduga seitse aastat koos. Ta tahtis minuga abielluda, kuid see oleks tähendanud mulle karjäärist loobumist ja maale kolimist. Kaks kuud hiljem taipasin, et olin teinud oma elu suurima vea ja palusin, et ta mu tagasi võtaks, kuid ta ei teinud seda. Olin aasta aega omadega läbi.” Lõpuks armus ta kolleegi Markosse. “Priit oli samuti uues suhtes, kuid kui ta Markost kuulis, teatas, et igatseb mind. Mõne kuu pärast jättis ta oma uue tüdruku maha. Saime uuesti kokku ning taipasin, et mul on tema vastu ikka veel sügavad tunded ja kuni viimase ajani käisin temaga Marko selja taga. Ma lihtsalt ei suuda jõuda selleni, et jätan Marko maha, sest ta sobib mulle mitmel põhjusel paremini, kuid usun, et just Priit on mu hingesugulane. Süütunne on kohutav.” Hetkel on Marlen palunud Priidul teda rahule jätta, kuid oma südames teab ta, et just see mees on tema jaoks õige.

Loe Cosmo detsembrinumbrist:
• Intervjuu Kelly Rowlandiga

• 5 asja, mida sa Ashton Kutcherist ei teadnud

• Kingitused kallimale, sõbrannale, õele, emale...

• Miksi vintaaži moodsaga

• Teiste maade Cosmo toimetajate ilunipid

• Mis tunne on seksida X mehega?

• Palju sul partnereid on olnud?

• Inspiratsioon Riia moenädalalt

• Suur peogiid: popimad klubid, šikid restoranid + eridiilid sinule

Sarnaselt eelmisele näitele on ka klienditeenindaja Diana (28) suhtes tegelikult kolm osapoolt: tema ise, Andrei, kellega on ta on olnud koos 13 aastat, ning Taavi, kes tuli tema ellu alles hiljuti.

“Meie suhtesse hakkasid tekkima probleemid umbes neli aastat tagasi. Just siis tutvusin Taaviga ja meil tekkis kohe vastastikune klapp. Olime pool aastat vaid sõbrad, seejärel asjad arenesid ja üsna pea petsin oma elukaaslast regulaarselt. Olen proovinud Taaviga suhtlemist lõpetada, aga seni edutult. Kuigi ma armastan Andreid, pole ma temasse enam ammu armunud. Taavi on minu jaoks väga atraktiivne… Ma isegi ei tea, kas olen temasse armunud, kuid segadus on suur ja ma ei oska õiget valida.”

Kaheks rebitud

Need kaks lugu ei ole kuigi erandlikud, võib-olla oled ka ise midagi sarnast läbi elanud. “Naine leiab end korraga kaht meest armastamas siis, kui on püsipartneriga lahku kasvanud. Samas aga ei rahulda uus silmarõõm neid vajadusi, mida oma mees täidab — just seepärast ei oskagi ta nende vahel valida,” ütleb psühholoog Joanna Kleovoulou.

Ükskõik, mis on reetmise põhjuseks (igavus, kättemaks, uudishimu), mitut meest ei saa ühepalju armastada, teab psühholoog Thuraisha Moodley. “Uue partneri vastu võid tunda algul suuri tundeid, sest teie suhe on veel n-ö mesinädalate faasis. Jäta aga meelde, et su praegune suhe põhineb reaalsel elul, samal ajal kui uus kiindumus võib olla seotud fantaasiatega või pelgalt sellega, et tegemist on kena mehega.”

Miks meid siis see emotsionaalne või füüsiline afäär sedavõrd paelub? Teadagi, keelatud vili on magus. Kui aga esialgne põnevus kaob ja saabub koht enda käitumist analüüsida, siis tunned suure tõenäosusega kahetsust ja süütunnet. Sellised emotsioonid mõjuvad tihti psühholoogiliselt — võid kogeda peavalu, unetust, sul võivad tekkida isegi maohaavad. Ka meeleolu on tihti kõikuv — meeleheitest intensiivseima positiivse erutuseni.

Võib-olla oled aga hoopis mõelnud, et väike kõrvalehüpe teise mehega võib sinu praegusele suhtele head teha. Ja olgem ausad, elevus ja tähelepanu, mis sinu ellu lisandub, on märkimisväärne. Tegelikkuses jäävad aga seni lahendamata probleemid su püsisuhtes ikkagi samaks. Psühholoog soovitab otsusekindel olla — kui oled mõelnud teise mehega lõpparve teha, jää endale truuks. Vastasel juhul hakkad end peagi nõrkuses süüdistama ja lased suhete nõiaringil jätkuda.

Sinu otsus

Kuidas siis valida kahe mehe vahel, kelle vastu sul tunded on? Kõige tulusam viis on panna oma tunded ja mõtted kirja. Kuid ära tee nimekirja plussidest ja miinustest — Moodley soovitab oma algsest suhtest päevik luua. Kirjuta sinna, kuidas kohtusite, mehe omadused, millesse armusid, ja millisena kujutasid ette teie tulevikku. Seejärel analüüsi, kuidas kumbki teist sellelt teelt kõrvale kaldus. Samuti meenuta tõelisi põhjusi, miks tahtsid just temaga koos olla. Võrdle, kuidas see kõik sobib inimesega, kes oled täna, ja mil moel näed oma elu edasi minevat. Siis alusta päevikut oma uuest suhtest. “Sinu lõplik otsus peaks selguma selle päeviku põhjal,” selgitab Moodley. Kui otsustad taas-elustada oma peamise suhte, nõuab see ausust. “Teil mõlemal on vastutus oma suhte ülesturgutamise ees,” räägib Kleovoulou. “Tee selgeks, millised on teie mõlema isiklikud probleemid, ja õpi, kuidas saaksite teineteise vajadustele vastu tulla. Taaselustage romantika ja lõbusus ning kasutage võimalust oma partnerit uuesti tundma õppida.”

Kui valid siiski oma uue armastuse, võib eelmise suhte muster, mis sind ärritas, end uuesti ilmutada. “Teist üks võib karta, et teine petab taas. Armumine võib mööda minna ja seetõttu seisad peagi vältimatu reaalsuse ja katsumuste ees ka oma uues suhtes,” sõnab Kleovoulou.


Kui hindad omadusi, mida mõlemas inimeses armastad, ja jääd siiski kahevahele, siis ehk ei ole kumbki mees sulle õige. “Miski ei takista sind mõlema juurest minema kõndimast,” ütleb Moodley. Võimalik, et sul on hetkel hoopis vaja üksi olla. Alles siis, kui oled seesmiselt õnnelik, peaks su ellu ilmuma inimene, kes sind täiustab.

Cosmopolitani detsembrinumber