Kuigi armukadedus ja kadedus on tavalised tunded, tekitavad need pahatihti probleeme. Paljud meist ei taha tunnistada, et neil säärased tunded üldse on. Ometi on igaüks, kasvõi kordki, tundnud kadedust nähes kaaslase ilu, võõrast edu, võõraid asju või teiste mehi.

Ja ega häbeneda polegi midagi. Probleem tekib vaid siis, kui kadedus või armukadedus muutuvad hetkelistest mõtetest kinnisideeks. Need tunded aga, pääsedes kontrolli alt välja, võivad rikkuda suhted perekonnaga, sõpradega ja kolleegidega.

Kui säärased tunded jätta omapead, võivad need tervenisti haarata meie mõtted. Sealt on aga vaid üks samm tragöödiani. Partner, keda kahtlustad truudusetuses, võib ära minna, lähedased keeravad sulle selja, tööatmosfäär muutub aga nii pingeliseks, et seda ei suudagi enam välja kannatada.

Seetõttu tuleb õppida selliste destruktiivsete mõtetega toime tulema enne, kui nad hävitavad terve su elu.


Oled vahel armukade oma mehe peale

Kui mees jutustab sulle oma kolleegist, kinnitad endale, et ei ole olemas armastust ilma armukadeduseta. Sa pead seda üheks armastuse tõendiks. Tegelikult ei taha sa selliselt käituda, kuid see kukub välja kuidagi iseenesest. Kontrollides mehe mobiili, kinnitad endale, et teed seda vaid igaks juhuks. Kui aga midagi kriminaalset ei leia, siis hakkab sind närima südametunnistus, et ei usaldanud teda. Ja nii kuni järgmise korrani. Aeg-ajalt tabad end mõttelt, et selliselt käitudes võid oma liidu lihtsalt hävitada.

Mõtle järele, kas sul on ikka põhjust tema truuduses kahelda.      Kui sind taas närib armukadedus, tee endale selgeks, kust selline tunne alguse sai. Miks sa armukadetsed? Võib-olla ühel korral  partner pettis su usaldust? Kui nii, siis pole midagi imelikku selles, et need mõtted sind piiravad. Kui aga mees pole midagi halba teinud, on põhjus kusagil mujal peidus. Võib-olla varem reetis sind keegi teine? Võib-olla ei olnud sinu isa truu sinu emale? Armukadeduse tekke põhjuste teadmine aitab sul endaga toime tulla.

Vaata kõigele kõrvalt.       Ta ei anna mingeid põhjusi usaldamatuseks. Tunned isegi, et sul pole põhjust kurta. Kust siis selline kahtlustamine? Sinu kindlusetus on ilmselt pärit sinu madalast enesehinnangust. Kui su mees räägib teise naisega, hakkad mõtlema, et too naine on sinust etem ja et sinu mees on seda märganud. Ära allu sellistele kahtlustele. Miks siis äkki sina oled teistest halvem? Mees valis ju ikkagi sinu. Ja just sina oled tema sõber ja naine.

Püüa vältida keerulisi oletusi, kui nendeks pole põhjust. Anna endale aru, et sinu kahtlustav käitumine ja skandaalid tekitavad perekonnas vaid pingeid. Ja sellisel moel tekitad sa kahju vaid iseendale.

Ära teda kahtlustega üle külva.       Ära piina oma meest pidevate küsimustega: „Millal sa tööle jõudsid? Keda sa teel kohtasid?…” Võid olla kindel, et lõppude lõpuks hakkab ta sind petma, soovides, et sa ta lihtsalt rahule jätaksid. Viid asja selleni, et mees pelgab sinu juuresolekul rääkida teiste naistega, kuna hiljem peab tundide viisi sinu ees vabandama.

Sa ei saa oma meest puuri kinni panna. Tema elu totaalse kontrolli katse viib vaid selleni, et ta ei suuda enam teie liitu välja kannatada. Usalduse puudus on viitsütikuga pomm. Selle kõige tulemusel võib sinu „ettenägelikkus” tõeks osutuda ning su mees läheb tõesti teise naise juurde. Sellise juurde, kes teda usaldab.

Ole egoist!     Ära põe tuhandendat korda sellepärast, et su mees tahab kusagile ilma sinuta minna. Parem mõtle, mida sa võid sellel ajal teha. Keskendu iseendale. Vaata sellele kui võimalusele kohtuda sõbratariga või nautida mõned tunnid vannimõnusid. Mõtle, kuidas iseenda vaba aega organiseerida. Äkki on midagi, mida sa tahad väga teha? Otsi endale uusi hobisid, mis valmistavad sulle rõõmu ja millega saad tegeleda ilma meheta.

Sa arvad, et su sõbrataril veab alati rohkem kui sinul…

Sul on palju tuttavaid. Mõned on saavutanud edu, teised püüdlevad millegi poole. Sina asud seal kusagil keskel. Sul on korter, mis võiks suurem olla, ja töö, mis võiks rohkem rahuldust pakkuda. Aga näe, sõbrataril on kõik. Tohutu maja, auto, suurepärane töö. Oled kurb ja mõtled, miks temal on ja miks sinul seda kõike ei ole. Sa ei armasta teda enam nii nagu varem, sest sulle näib, et ta on oma edu tõttu nina püsti ajanud.

Kasuta võimalusi.     Ei tasu mõelda sellistes kategooriates, nagu „mis oleks, kui mul oleks…” See on umbtee. Keskendu sellele, kes sa oled. Usu endasse!  Kui sa vaatad sõbratari, siis näed vaid, et tal on parem töö ja rohkem raha.  Samas ei pööra sa tähelepanu sellele, kuidas ta selle kõik saanud on. Pole eriti palju inimesi, kes saavutavad edu mitte midagi tehes. Küsi sõbratarilt, kuidas tal see õnnestus. Kuidas ta alustas, milliseid raskusi oli vaja ületada, kui keeruline kõik oli? Las räägib sulle. Ilmselt ei ole tal kõik nii lihtne, nagu teised arvavad.

Hinda ennast ja seda, mis sul on.     Vaata enda ümber. Kas sul on ikka kurtmiseks nii palju põhjust? Küllap on sinugi kõrval keegi, kes sind kadestab. Ehk on sul suurepärane mees ja toredad lapsed. Võib aga olla, et sind hinnatakse tööl kõrgelt. Sa ei teeni just miljoneid, kuid sul on head suhted kolleegidega. Sa ei istu hilise õhtuni tööl, vaid pühendad end rohkem oma perele. Selline elu, millist sa taga igatsed … kas ei nõua see liiga palju ohvreid? Tuleta meelde, kuidas sõbratar on kurtnud oma üksindust. Oled sa märganud, et ta tunneb end paremini sinu väikeses, kuid hubases kodus? On võimatu kõike omada. Õpi hindama seda, mis sul on. Ja ära võrdle ennast teistega. Võib juhtuda, et nendel jääb puudu just sellest, mis sinul on.

Ära riku suhteid.     Sa armastad oma sõbratari, seetõttu on kahju, kui kadedus mõjutab teie suhteid. Ja üldse, kas sa tõesti tahaksid sõbrustada hädavaresega vaid selleks, et tunda end paremana?  Kui inimesed usuvad endasse, siis saavad nende enesekindlusest osa ka teised. Rõõmusta oma sõprade edu üle ning õige pea hakkavad nemadki rõõmustama sinu pärast. Kui sul on raske, püüa oma emotsioonidega toime tulla ja räägi sõbratariga. Võib-olla ei tunne üksnes sina kadedust, vaid temagi kadestab sind.

Sulle tundub, et tööl teevad karjääri kõik peale sinu

Töötad oma firmas juba pikka aega ning oled veendunud, et peaksid saama ametikõrgendust. Nii mõnedki tulid tööle peale sind ning teenivad nüüd sama palju kui sina, kuigi nende staaž on lühem. Mõnedki on sinust möödunud karjääriredelil. Oled tige, sest just sind oleks pidanud edutatama. Sa jälgid pidevalt oma kolleege ning loendad mõtteis, kui palju keegi neist on aega raisanud kohvi, suitsu või lihtsalt lobisemise peale.  Kuhu sa nii jõuad? Sa ei armasta enam oma tööd ega ka kolleege, kellega tuleb pikki päevi koos veeta. Pealegi on sul tekkinud tunne, et pole mingit mõtet pingutada, sest niikuinii ei hinda seda keegi. Selle kõige tulemusel kaob aga edutamise võimalus sootuks.

Hinda olukorda objektiivselt.      Kas sulle näib, et juhtkond ei hinda sind? Sinu meelest on teiste positsioon firmas parem kui sul. Enne kui hakkad valjuhäälselt sõna võtma, analüüsi olukorda rahulikult. Ehk ei kiida ülemus sind, sest arvab, et  teed niikuinii hästi oma tööd.  

Ehk ei räägi ta sinuga, sest sa ise tahad nii? Vaata, kuidas käituvad teised kolleegid. Võib-olla ülemus arvab, et sa ei pea temast just eriti lugu. Sa ju ütled, et ta ajab sind närvi… On küllaltki tõenäoline, et ta tunnetab sinu negatiivset häälestatust ning eelistab distantsi hoida.

Kurtmise asemel püüa olla objektiivne. Ilmselt on sinu kolleegid tõesti ära teeninud ametikõrgenduse ja ka preemia. Ehk on neil rohkem kogemusi kui sinul?

Kadestamise asemel mõtle järele, millal sa viimati initsiatiivi ilmutasid. Püüa oma emotsioonidega toime tulla ning lülita sisse ratsionaalne mõtlemine. Lõpeta kaeblemine, hakka tegutsema!

Lepi ülemusega kokku kohtumine.    Selle asemel et pidevalt korrutada, nagu oleks ülemus sinuga ebaõiglane, räägi temaga. Küsi edutamise ja palgatõusu võimaluste kohta. Kohtumiseks tuleb sul korralikult ette valmistuda. Mõtle, millised argumendid kavatsed esitada. Kirjuta üles faktid, mis räägivad sinu edutamise kasuks. Loe kokku oma õnnestunud projektid. Kui šeff ütleb, et praegu pole õige aeg, küsi, millal võid selle teema juurde tagasi tulla. Palu ka, et ülemus esitaks omad nõudmised. Täpsusta, kas on asju, millele tuleb erilist tähelepanu pöörata. Ürita, et jutuajamine puudutaks eranditult sind, mitte kolleege, kes teenivad rohkem. Nii saad täpse pildi; sinu ülemus aga teab nüüdsest, et oled huvitatud firma heaolust.

Vaheta võistlemine koostöö vastu välja.   Selle asemel, et kadedust tunda, kasuta kaaslaste kogemusi. Uuri järele, millise väljaõppe on kolleegid saanud, kus nad on varem töötanud. Küllap nad oskavad sulle kasulikku nõu anda. Ole nutikas ja kasuta nende teadmisi. Pole tarvis häbeneda, et mõnest oskusest jääb sul vajaka.

Keskendu enesearendamisele.    Selle asemel, et pidevalt jälgida oma kolleege, mõtle parem, mida võiksid enda jaoks kasulikku teha. Kui ülemus on sulle teatavaks teinud omad ootused, püüa neile vastata. Keskendu endale ning sinu teadmised ja tootlikkus suurenevad oluliselt. Tööta hoolikalt läbi oma projektid. Langeta otsused, milliseid oled juba ammu edasi lükanud. Võib-olla tuleb tööd teha ka peale ametlikku tööaega, kuid kõik tuleb tähtajaks lõpetada. Kui tead, mis on sulle kõige raskem, püüa see kõige enne valmis teha. Mine kursustele, et oma kvalifikatsiooni tõsta.

Ei tasu aega kulutada kaeblemise peale. Ära pelga enda ette uusi eesmärke püstitamast, mine edasi — ning ametikõrgendus ei lase end kaua oodata.

Allikas: Planeta Ženštšinõ, juuni, 2011