Tõenäoliselt on suur osa meist seda juba teinud… ja täieliku häbitundeta. Kas sul tuli meelde see õhtu, kui häkkisid end tema e-postkasti, et näha, kas ta suhtleb veel oma eksiga? Süvenev tahe oma meeste järele nuhkida, paneb eksperdid muretsema: “Paljud teevad nii, arvates, et see on täiesti normaalne, aga pigem on see haiglane,” ütleb raamatu “Dr. Seth’s Love Prescription” autor Seth Meyers. Ilmselgelt on suur vahe nõrkushetkel korraldatud spionaažil ja 24-tunnisel valvel, aga piir nende vahel võib kergesti häguseks muutuda.

Loe Cosmo mainumbrist:
• Intervjuu: Lea Michele vallatum külg

• Cosmo iluauhinnad 2011

• Tülitsedes lähedasemaks

• Meesmodell pihib

• Oska olla isekas

• Juhi ise oma õnne

• Esimese Cosmo-tüdruku saladused

• Sul on superstress

LIBE TEE

“Kiusatus oma kuti järele nuhkida võib tekkida kus tahes,” väidab raamatu “Is It Love or Is It Addiction?” autor, psühholoog Brenda Schaeffer. See pakub kohest rahuldust: kui tunneme end ebakindlalt, saame haarata kallima telefoni või minna Facebooki ja vaadata, mis seal toimub. “On üsna normaalne, kui korraks veebis uurid, kas ta on sinna üles pannud mõne armsa pildi teist kahest,” arvab raamatu “Romance Rehab” autor Jan Hoistad. Aga kallima eksnaise pidev guugeldamine või tema MSNi salasõna väljanuputamine — ja selle pidev kasutamine — on märk sellest, et sul on probleeme. Nagu teisedki sõltuvushäired, tekitab ka nuhkimine nõiaringi, millest on raske välja murda. Hiljutine uuring kinnitas, et mida rohkem me vaatame oma kallima Facebooki või Orkuti lehte, seda armukadedamaks muutume, sest püüame oma kahtlusi kinnitada ja teeme igast vähimastki kommentaarist suurema draama, kui see tegelikult väärt on.

MUUDA HARJUMUSI

“Esimese sammuna tunnista endale, et selline käitumine pole eluterve,” soovitab Meyers. Järgmiseks püüa välja mõelda, miks sa nii teed. “Vahel juhtub, et kui naine ei saa oma suhtest seda, mida ta vajab, väljendub tema rahulolematus pidevas kahtlustamises,” selgitab Schaeffer. Kui midagi on sinu jaoks suhtes vajaka, siis püüa suunata oma fookus kartustelt hoopis nendele asjadele, mida sa tahaksid, et mees teeks. Räägi talle konkreetsetest tegevustest, mis sulle korda lähevad. Näiteks, et tunneksid end kindlamalt, kui ta hilja peale jäädes sulle helistaks või kutsuks sind oma sõpradega välja. Kui ta sinust hoolib, tuleb ta su soovidele vastu.

Muidugi on ka võimalik, et jutud kuulsuste suhtejamadest on muutnud su pisut paranoiliseks. Kui sa ei suuda seostada kallima järele nuhkimist mõne spetsiifilise probleemiga teie omavahelises suhtes, siis sea enda jaoks mõni parem eesmärk. “Eluterve kinnisidee (näiteks rahvajooksuks treenimine või uue keele õppimine) võib täita ebanormaalse kiiksu koha,” kinnitab Schaeffer.

Järgmine kord, kui tahad oma kallima telefoni või e-kirju uurida, mõtle hoolega järele, kas ikka tasub suhtega riskida. Kui su kallim sinu luuretegevusest ootamatult teada saab, võib tal tekkida vastupandamatu soov teie suhtele punkt panna.