Kriis seob meid kas tugevamaks või viib üksteisest kaugemale. Kumb variant teostub, sõltub minu meelest sellest, kui tugev on suhte vundament. Siin mängib rolli see, kas oli paaril enne laste saamist aega umbes kaks aastat omavahel olla, kujundada ühised reeglid ja tavad, teineteist tundma õppida teadmaks, kas kaasa on sobiv ühise elu veetmiseks. Armastus pikaajalise suhte võtmes on sama palju otsus kui tunne. Kui väärtushinnangud on sarnased, austus ja hoolivus olemas, siis on vundament tugev.

Loomulikult võib antud juhtumi puhul naisel tekkida kahtlusi, kas mees on tema vastu aus, kui ümberringi on küsimärgid ja osalt ka juba hukkamõistva kohtuotsuse kuulutajad. Samas võib endalt sel juhul küsida, kuidas on endal kergem elada: kas uskudes ja lootes, et mees on usaldusväärne või arvates, et osa elust on rajatud valedele ja vassimisele ning sa ei teagi, kellega sa tegelikult koos elad. Ise valiksin esimese variandi, mis annaks edasisele käitumisele suuna ja fookuse.

Suhtes peaks olulisi otsuseid tegema suhtest lähtuvalt st mis on suhtele hea. Kui peres on lapsed, siis võiks mõelda, mis on perele hea. Antud juhul võiks arvata, et pere vajab ühtehoidmist, madala profiili hoidmist kuni ametliku otsuseni, võimalikult tavapärast ja normaalset elu. Kui nii koos otsustatakse, siis nii ka tehakse. Kui lastel on lasteaias või koolis kõrgendatud tähelepanu, uuritakse mis on tõde, halvustatakse nende isa ja neid, siis saab laste tundeid valideerida ning lohutada. Omavahel võiks paar jagada hirme, lootust, ärevust, viha, pettumust ja kõiki muid tundeid, mida olukord tekitab. See aitab neil säilitada lähedust ning olla vähemalt oma suhtes jätkuvalt kindel. Oma sisemaailma jagamine on väga oluline, et paar tunneks, et nad on heas mõttes seotud ja suhe on turvaline.

Oleme paarisuhtes oma kaasa peeglid. Tihti on nii, et kui ühel on raske aeg, siis teine toetab ja vastupidi. Kui mees tunneb, et tema väärikus on riivatud, ta on paljudele pettumuse valmistanud, teda ei usaldata, siis naine saab talle peegeldada neid omadusi, mis meest aitavad nii, et kui ka eneseusk on kõikuma löönud, siis see võiks taastuda. Naine saab nii otse kui kaudselt väljendada, kuidas mehe sõna maksab, kuidas kaasa on lugupidamist ja austust vääriv ning pakkuda sinnajuurde oma hoolivust ja soojust.

Kriis võib tuua välja inimestes halvima. Ebakindlus ja stress “panevad” meid käituma nii nagu ratsionaalsed olendid ehk seda ei teeks. Kui olla kannatlik, toetav, leida piisavalt rõõmu kasvõi väikestes asjades, siis võib kriisi lõppedes tõdeda, et üheskoos saadakse igast probleemist üle. 

Spordiaasta tähed