Inimestele meeldivad erinevad puhkuseviisid. On neid, kellele oodatud vabadus tähendab lihtsalt niisama olesklemist ja mitte midagi tegemist. Teised aga puhkavad mägedes seljakotiga rännates või kõikvõimalikke ekstreemsusi otsides. Osa soovib puhkust veeta kindlasti oma (maa)kodus, osa jällegi raudselt kodust eemal — mida kaugemal, seda parem. Eks see olegi normaalne, et kõigil on oma vajadused ja ootused. Kui mõeldakse puhkusest, siis ikka ajast iseendale, oma lemmiktegevustest ning oodatud vabadusest. Tööst ja rutiinist väsinuna tehakse suuri plaane ja puhkuse ootamise ajal jõuavad ootused kerkida kõrgustesse.

8 nippi tülideta puhkuseks
  • Veenduge juba enne ärasõitu, et teie reisi eesmärgid kattuvad. Oled kindel, et partner tuleb liivale pikutama seepärast, et ka tema vajab seda? Äkki kardab ta oma mägimatka-sooviga sulle pettumust valmistada? Või otsustasidki tema eest, milline teie puhkus olema hakkab?
  • Leppige enne kokku, millised vaatamisväärsused, poed jne teid mõlemat huvitavad ning kas käite seal üksi või koos.
  • Mõelge, kas ikka on suur õnnetus, kui tegutsete mingi aja eraldi — vastavalt oma soovidele.
  • Leppige vajadusel kokku, kes mille eest tasub.
  • Püüa oma puhkust mitte üle planeerida. Jäta ruumi spontaansetele tegevustele ja otsustele.
  • Ära keskendu sellele, mis on valesti. Mõtle hoopis, kuidas kõike muuta nii, et saaksid oma puhkust nautida.
  • Räägi oma kaaslasele puhkuseplaanidest aegsasti ja ära planeeri mõlema eest. Hilisem „ma mõtlesin, et me läheme/teeme/oleme…” annab partnerile edasi omamoodi süüdistuse, et tema ei osanud sinu mõtteid lugeda ega vastavalt tegutseda.
  • Õpi tundma kohta, kuhu soovite minna. Kui olete võimalustest ja puudustest informeeritud, aitab see vaimu juba aegsasti valmis seada.
  • Sedavõrd suuremad on ka pettumused, kui kõik ei lähe päris nii, nagu oodatud — olgu siis põhjus kehvas ilmas, kuhjunud kodutöödes või lootusi petnud reisis. Kas teie puhkuse juurde kuuluvad vahel laused „Ma saan tööl iga päev virinat kuulda, ära sina nüüd hakka mu puhkuse ajal…”; „Kui sa iga päev oma asjadega tegeled, võin ma sama hästi tööle tagasi minna — mis mul ikka üksi kodus vahtida…”. Või oled muul moel oma pettumust väljendanud ja mõnest välja öeldud sõnast suure tüli põhjustanud?

    Mis siis reisil segada võib? Reisil on inimesed oma tavakeskkonnast väljas. Puudub turvaline ümbrus, probleeme võib tekitada keelebarjäär — võimalik, et saad vabalt suhelda vaid oma reisikaaslasega. Oma osa inimese enesetundes võib olla ka ajavahel, kliimaerinevustel ja isegi harjumatul toidul. Peale selle püütakse reisilt võtta viimast — sageli ööune arvelt. Mainimata ei saa jätta ka tõsiasja, et paljude jaoks käib puhkuse juurde alkoholitarbimine ning eri riikide traditsioonilised napsud ei pruugi just kõige paremini mõjuda. Arvan, et keegi ei näe oma puhkuseplaanides ette joobes kaaslase hotelli talutamist. Reisil võib ilmneda ka rohkem sekeldusi — pagasi, majutuse, tee leidmise ja palju muuga.

    Sellistes „kriisiolukordades” võivad inimesed muutuda. Võite avastada, et muidu sõnakas sõber ei julge isegi teed küsida või suudab ärritunud kaaslane kadunud päikseprillide pärast kogu hotelli süüdistada. Ka inimeste taluvusel on erinevad piirid. Nii võib eespoolloetletu olla mõnele täiesti normaalne ja reisi juurde kuuluv. Ehk isegi vahva, kui mõni seiklus ette tuleb — on hiljem, mida meenutada. Teisel võib jääda puudu esmaste vajaduste rahuldamisest — juba mainitud unevähesus, turvalisus, toidu- või hügieeniprobleemid. Nii võib olla raske puhkust nautida või isegi partneri rõõmuks „head nägu teha”. Just nõnda tülid ja suhtejamad alguse saavadki.