Meeste depressiooni üks sagedasemaid põhjusi on stress ja pingeline töökoormus. Kui masendunud naised on aeglasema loomusega ja apaatsemad, siis mehed püüavad depressiivset seisundit ühiskonna ees sageli varjata, mistõttu käituvad vaatamata masendusele just energilisemalt ja aktiivsemalt. Sellise peidus oleva masenduse diagnoosimine nõuab arstidelt, eriti perearstidelt põhjalikke teadmisi ja pikaajalisi kogemusi.

Nii meeste kui naiste depressiooni sümptomid on masendus, unetus, väsimus, alaväärsustunne, süütunne ja kurbus.  Meeste depressioonile omased sümptomid on veel viha, raev, vägivaldne käitumine, hulljulgete riskide võtmine, truudusetus, huvipuudus ja inimestega suhtlemise vältimine, alkoholi või narkootikumide liigtarvitamine, ülesöömine jm.

Mõõdukas stress võib omada positiivset ja jõuduandvat rolli ning aitab tõsta motivatsiooni. Pikaaegse stressi korral väheneb immuunsüsteemi nõrgenemise tõttu organismi vastupanuvõime haigustele.

Kui inimene tunneb, et tal võiks olla stress, tuleks kõigepealt võtta enese jaoks aega ja püüda jõuda selgusele, mis stressi põhjustab. Oma murega ei tohiks üksi jääda.Vaimseid pingeid on hea proovida tasakaalustada füüsilise koormusega. Sageli rahustab ja tõstab toonust looduses viibimine.

Kui märkad, et su kallim on tavapärasest õnnetum, väsinum ja tujutum, ära kõhkle talle abi pakkumast! Ta vajab tuge ja nõu, mitte süüdistusi ja vihast näägutamist.

Allikad: Naistekas, Terviseleht, mees.eu