Paljud teavad endi kogemustest, kui piinarikas võib lahkumine olla. Isegi siis, kui järgida spetsialistide nõuandeid, võib hingelise tasakaalu taastamine võtta rohkem aega, kui oleme arvanud. Kahjuks ei ole olemas reeglit, mis aitaks välja arvestada, kui palju aega läheb vaja, et valusast perioodist välja tulla.

Mõned uuringud on näidanud, et enamusele piisab kolmest kuust oma endise partneri unustamiseks. Ent paljude jaoks on minimaalne aeg poolteist aastat. Samas on need numbrid vaid kuiv statistika, mis vaevalt suudab teada anda, kui palju aega kulub igal konkreetsel juhul. Taastumine pärast rasket lahkuminekut võib toimuda mõnest kuust kuni mitme aastani. Ja polegi tähtis, kas see oli lühike romaan või pikk suhe. Kui kiiresti me suudame selle kõigega toime tulla, sõltub meist endist.

Järgnevalt on toodud põhjused, mis takistavad olukorraga toime tulemist.

1. Sa oled pessimistlik ning ülehindad tragöödia suurust

Meile on omane üle hinnata lahkumineku negatiivseid tagajärgi. Ning see vaid süvendab meie emotsionaalset seisundit. Näiteks veename ennast, et lahkunud partner oli ainus ja rohkem pole meile antud mitte kunagi õnne tunda. Pessimistlikud mõtted halvavad meie teadvuse, muudavad meid abituteks ja õnnetuteks. Need takistavad raskest kogemusest üle saamist ning minevikust lahti laskmist. Liialdusse kalduvad inimesed alluvad halvemini depressioonide ja muude psüühiliste häirete ravile.

Nõuanne. Ürita vähem halvale mõelda. Unista uutest võimalustest, mis sind juba ees ootavad.

2. Tegeled enesepiitsutamisega

Sageli süüdistame juhtunus üksnes ennast ning üritame selgusele jõuda, kus tegime vea ning mida oleksime pidanud teisiti tegema. Sellised mõtted mõjuvad aga psüühikale halvasti.

Ekslikud arutlused säilivad mälus ning muutuvad meie isiksuse osaks. Me asendame faktid oma isikliku arvamusega ega suuda siis adekvaatselt mõista seda, mis tegelikult juhtus meie ja meie eksi vahel.

Nõuanne. Lõpeta oma hulluks ajamine mõtetega sellest, mida sa valesti tegid ning kas oleks võinud kõike heastada.

3. Sa keeldud tunnistamast, et kõik on tõesti lõppenud

Et oma suhtest lahti lasta, peab seda tahtma. Tegelikult loodavad aga paljud veelgi ära leppida.

Oleme programmeeritud romantilisi romaane uskuma. Kõik inimesed armastavad lugusid sellest, kus partnerid pöörduvad pärast lahusoldud aega ning emotsionaalseid üleelamisi taas teineteise juurde tagasi. Ent unistades leppimisest me vaid süvendame oma olukorda ning oleme suletud uutele tutvustele.

Nõuanne. Jäta vanad suhted minevikku, piira oma eksiga suhtlemist ning ära teda sotsiaalvõrgustikus jälgi.

4. Oled ennast sellesse suhtesse kaotanud

Kui oled inimesega elanud koos hulk aastaid, siis tunnetad pärast lahkumist identiteedi kriisi. Kes ma olen ilma oma partnerita? Kõige raskem ongi pikka aega koos elanud inimestel end pärast lahkuminekut leida. Nad kaotavad enesekindluse ega suuda mõista, kes nad siis nüüd tegelikult on.

Nõuanne. Otsi endale uued hobid, tegele millegagi, millega varem pole tegelenud. See aitab end taas leida.

5. Sa pole valmis oma vigu tunnistama

Valulikust lahkuminekust toibumiseks vajame sõpru. Raskes olukorras on oluline leida inimene, kes on valmis toetama ning kannatlikult ära kuulama. Ent varem või hiljem võib sõber öelda seda, mida me ei taha kuulda. Ta võib näiteks kahtluse alla panna meie argumentide loogika. Kriitilised märkused kõlavad küll ebameeldivalt, ent soovimatus tunnistada tõtt võib meiega halba nalja teha. See mitte ainult ei sega lahkumisvaluga toimetulekut, vaid võib meid programmeerida samadele vigadele tulevastes suhetes.

Nõuanne. Suhtu tähelepanelikult sellistesse arvamustesse, millega sa seni nõus ei olnud.

Allikas: Psihhologies,ru