See pole kindlasti teema, millest on lihtne rääkida või mida enda abielus ette kujutada, aga reaalsus on, et isegi kõige õnnelikumas abielus võib esineda afääre. Võimalik, et tegemist on lähedase suhtega kolleegide vahel, mis areneb edasi pikal tööpäeval kontoriruumides või hoopis ootamatu kohtumine mõne mehega lõbusal reisil sõbrannadega. Fakt on, et truudusetus pole midagi harvaesinevat ja üllatavat. Üllatav võib olla aga see, kes petab.

Sageli arvatakse, et just mehed on need, kes kipuvad rohkem petma ja just neile on petmine sisse kodeeritud. Mehed on sead, või mis? “Uuringu tulemused räägivad aga hoopis teistsuguse loo,” väidab Missouri osariigi ülikooli sotsioloogia professor Alicia M. Walker.

Walker on raamatu “The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity” autor ja teda inspireerisid seda raamatut kirjutama mitmed truudusetusega seotud lood. “Leidsin uuringu, mis väitis, et 90% inimestest, kes petavad, ei jäta kunagi oma abikaasasid maha,” rääkis ta. “Tundsin, et see pole see, millest tavaliselt kuuleme. Me kuuleme lugusid inimestest, kes petavad ja abielu puruneb. Seejärel nägin veel üht uuringut, mis väitis, et 80% inimestest ei jää kunagi petmisega vahele ja see number on naiste puhul veelgi kõrgem. See pani mind mõtlema, et selle teema taga peitub rohkemat, kui ma arvan. Lisaks sellele kipume arvama, et kui sa petad, jääd ühel hetkel niikuinii vahele.”

Kui ta oli tutvunud ka uuringuga, mis väitis, et just 40ndates naised kipuvad oma abikaasasid petma, hakkas idee raamatu kirjutamisest ta peas kasvama. “Need kolm infot koos panid mind mõtlema,” räägib Walker. “Järgmiste kuude jooksul tundus, et iga film, mida ma vaatasin, iga vestlus, mille maha pidasin — see teema tuli ikka üles. Seega, selleks, et enda küsimustele vastuseid leida, mõistsin, et truudusetuse kohta pole just väga palju uuringuid. Me käitume nagu seda ei eksiteerikski.”

Ka naised petavad

Ta avastas töö käigus, et naised petavad vähemalt sama palju kui mehed ning olenevalt vanusegrupist ja käitumismustritest võisid naised isegi rohkem petta.

“Palju rohkemad naised petavad, kui me arvatagi oskame,” kinnitas ta. “Meile lihtsalt ei meeldi sellest rääkida ega selle peale mõelda. Sa ei taha ju mõelda, et su naaber, laste õpetaja või sõbranna seda teeb, aga reaalsus on, et sa kindlasti tead mõnda naist, kes petab. Sa lihtsalt ei tea, kes ta on.”

Miks see juhtub?

Walkeri sõnul ei ole petmisel kindlat põhjust. Mõned naised teevad seda igavusest, teised tunnevad end hüljatuna ja mis seal salata, mõned lihtsalt ütlevad, et nad tahavad seda teha ja kõik.

“Sageli on põhjused füüsilised, vahel emotsionaalsed ja mõnikord, ükskõik, kui raske seda ka tunnistada pole, juhtub see lihtsalt sellepärast, et selleks tekib võimalus,” teab Walker.

Kui naised petavad, peidetakse see n-ö vaiba alla, sest see käib vastu kõigele sellele, mida me usume. “Me tahame uskuda, et naised ei ole seksuaalsed olendid, kui nad pole just sügavalt armunud või abielus või mõnes monogaamses suhtes. Me ei taha lihtsalt uskuda, et naised on täpselt sama seksuaalsed ja huvitatud erinevate partneritega seksimisest või nad lihtsalt tüdinevad oma abikaasaga seksimisest,” möönab Walker.

Mida teha, et su naine ei petaks?

Küll aga, kui soovime, et midagi muutuks, on aeg mitte ainult arvestada ka sellega, et naised petavad, aga mõelda välja, kuidas asju parandada. Walkeri sõnul saab kõik alguse sellest, et me räägiksime ausamalt seksist ja seda just enne abiellumist.

“Üks asi, mille mõned uuringus osalenud naised välja tõid ja millele ma ise kunagi mõelnud ei ole, oli see, et kui nad otsivad partnerit, kellega petta, leidsid neil aset otsekohesed vestlused seksi teemal,” rääkis Walker. “Kui ma abiellusin, polnud mul kunagi selliseid jutuajamisi ja hakkasin mõtlema, et see on tõsi — me ei räägi sellistest asjadest. Me lihtsalt loome suhte, armume ja mõtleme, et küll seks enda eest ise hoolitseb. Uuringu järgi pole see aga tõsi.”

Üks asi, mida unustame teha, on rääkida oma abikaasaga otsekoheselt sellest, mis meid voodis huvitab. Paljud naised, keda Walker intervjueeris, rääkisid avatult oma fantaasiatest ja ihadest oma abikaasadele, aga neid tabas seejärel tohutu häbistamine.

“See oli väga kainestav, kui aus olla,” teatas Walker. “See on inimene, kes peaks sind kogu aeg armastama, aga kui sa ütled talle, et proovime rollimänge või mida iganes, siis tema ütleb sulle seepeale, et see on rõve ja küsib, mis sul viga on. Kui sa seda aastaid kuuled ja järsku kõnnib su ellu keegi, kes ütleb, et see polegi rõve ja on valmis seda proovima, siis see võib ju kütkestav olla küll.”

Kokkuvõtteks

Walker oli väga üllatunud, et paljud naised, keda ta intervjueeris, olid huvitatud avatud abielust. “Nad ei taha oma abikaasasid maha jätta, nad armastavad neid ja neil on suurepärased elud, aga nad tahavad erinevaid sekspartnereid,” rääkis ta.

Lisaks avastas ta, et naised, kes petavad, näevad seda kui võimu näitamist. Normaalne mõtteviis on, et kui mees kutsub naise välja, maksab ta ka arve ja lisaks on tema see, kes ühel hetkel kätt palub. Kuigi see kõik kõlab väga rüütellikult, kinnitas Walker, et naised tunnevad end selle tõttu hoopis justkui vangis. “Nad tundsid nagu neid oleks valitud, mitte nemad polnud endale kaaslast valinud,” rääkis ta. “Seejärel lähevad nad aga mõnda tutvumisportaali ja seal on kõik need mehed ja nüüd saavad nemad valida.”

Lõpetuseks, üks asi on selge — tähelepanelikkus peaks olema suhetes võtmesõna. Abielus on oluline mõelda nii enda kui ka oma abikaasa vajadustele. “Iga mees, kes praegu muretseb, peaks hakkama jälgima enda käitumist magamistoas ja olema kindel, et ta teeb kõik, mis ta suudab, sest kui see nii pole, on olemas mõni mees, kes on valmis seda ise tegema,” hoiatab Walker.

Allikas: Fatherly