Sära silmades, liblikad kõhus, nõrkus jalgades. Tunnetame armumist keha tasandil ja teame otsekohe, et see ta on. Ometi on olemas ka teistsugused märgid . Neid on kirjeldanud antropoloogid ja neuroteaduste spetsialistid Helen Fisher Ameerikast ja Anick Bebrot Šveitsist.

Nad on tõestanud, et mitte kõik märgid armumise kohta pole seotud instinktidega. Neis leidub empaatiat ja siirust, aga ka seksuaalsust ning soovi olla partneri jaoks see ainus.

8 märki kirjeldavad sellist paaride seisundit suhete alguses. Ent seda võib täheldada ka nende juures, kelle suhted ei olegi enam nii väga alguses.

Neid viimaseid on vähem kui „värskeltarmunuid“, ning need jooned pole nii eredalt väljendunud. Ometi peavad nad end armunuteks ja hoiavad oma suhteid.

Selgitanud välja, kui iseloomulikud need märgid teie suhetes on, saad iseseisvalt teha omad järeldused.

1. Sa tahad olla siiras

Sinu jaoks on oluline näidata ennast tõelises valguses, mitte demonstreerida end paremana, kui tegelikult oled. Tahaksid rääkida sellest, mis sinu jaoks oluline on ning jutustada endast kogu tõde. Nii tekib side teise inimesega. Mida tugevam on püüd hingeläheduse poole, seda selgem on soov avatud olla.

Sa suhtud suhtesse kui elavasse organismi, mida toidab siirus. Ning seetõttu on su läheduse vajadus tugevam võrgutamise soovist. Tahad ju jätkata suhet just selle inimesega, mitte kellegi teisega. Kui sa ei ürita suhtes ennast paremaks teha, kui tegelikult oled, siis see kinnitab veendumust, et sind valiti ja sinusse armuti just selletõttu, kes sa päriselt oled.

2. Sa ei suuda temalt pilku pöörata

Sa märkad neid, kes paistavad sinu väljavalitust rohkem silma, ent nad ei huvita sind. Üksnes partner on see, kes on sinu jaoks tähtis.

Kui hakatakse rohkem tähelepanu pöörama potentsiaalsetele seksi partneritele, siis see tähendab, et paari elus on millestki puudu jäänud. Seda teadvustatakse, partneri puudusi märgatakse, ent nende olemasolu eitatakse, sest partneri positiivsed omadused on ikkagi need, mis tõmbavad.

Uurijad märgivad, et armumine kestab kauem nendel paaridel, kes on oma tähelepanu üksnes partnerile kinnitanud — temas oleks otsekui midagi niivõrd erilist, et tema juuresolekul ärkab iha ja armumistunne, mis teiste seltsis puudub.

3. Pärast seksi viibid veel kerges transis

Põhjus on rahulduses, mille saate kohtumistel, ent mitte ainult. Nagu uuringud on näidanud, on põhjus armastuses ja kires, mida tunnevad armunud seksi ajal. Ning mitte ainult seksis kui sellises.

Armastus toob rahulduse nii individuaalsel tasandil kui ka suhetes. Loomulikult võivad intiimsuhted olla ülimalt rahuldust pakkuvad, ent seejuures ei garanteeri nad armumistunnet. Kui aga oled armunud, on seks uskumatu nauding, kuna on see, mille puhul tunneme kõige enam teisega jagatud lähedust.

4. Sa teed kõik võimaliku, et tema elu oleks parem

Armsama heaolu on meile väga tähtis, kuna see on otseselt meie endi heaoluga seotud. Tema materiaalne ja vaimne heaolu ning kõik see, mis talle rõõmu pakub, saab meie tähelepanu ja hoolitsuse objektiks. Me ju usume, et kui partner on pettunud ja tujust ära, siis ei paku ka suhted enam rahuldust.

Pidev tähelepanu pööramine teise heaolule, on üks tõend sellest, et oled armunud. Kui tähelepanu nõrgeneb, ei tähenda see, et armastus on läinud, ent räägib sellest, et armumise tunne on kahanemas.

5. Sa naudid tema seltskonda

Ta paneb sind naerma, võlub, intrigeerib ja puudutab. Pole tähtis, mida ta teeb, tähtis on, et see on tema. Tema juuresolek on sinu rõõmu allikas. Sulle meeldib koos temaga aega veeta. Tema võlu on sinu jaoks vastupandamatu. Üksnes tema ja ei keegi teine! Mõned liidud panevad imestama, mõned üllatavad osalejaid endidki, kuna on vastu kõikidele sotsiaalsetele, füüsilistele ja kultuurilistele ettekujutustele sellest, kes kellega sobib.

Tähtsad on vaid tunded, mida partnerid teineteise läheduses tunnevad. Ning kui suhted kestavad, siis kestavad ka need tunded. See aga tähendab, et ollakse armunud.

6. Oled empaatiline

Tema hingeseisund ei jää sinu ees saladuseks. Sa loed tema meeleolu tema näoilmest, aimad tema hääletämbri muutustest. Üheks saamise janu on osa armumisest ning see kehtestab otseliini temaga ühinemiseks. Leiad kergesti temaga ühise keele ning kohandud tema käitumisega. Arusaamatusi tuleb haruharva ette. Konfliktid suhtes algavad vaid siis, kui empaatiavõime väheneb — või kui seda pole olnudki.

7. Sa keskendud tema positiivsetele omadustele

Sa teadvustad endale ta puudusi ega eita neid. Ent sind võluvad ta positiivsed omadused. Tema anded, hingeomadused, oskus panna sind ennast imetlema. Imetled teda ka siis, kui teda kohal pole.

Kui sulle meenuvad partneriga ühenduses mingid sündmused või asjad, tunned meeleliigutust. Paarid, kus mõlemad näevad teises vaid parimat, säilitavad oma armumistunde.

8. Märkad endas omanikutunnet

Selle tunde põhjas on tegelikult huvi puudumine teiste potentsiaalsete partnerite vastu. Muide, paaridel on suurema osa konfliktide põhjuseks just armukadedus ja truudusetus. Palju vähem vaidlusi tekib materiaalsetel pinnal.

Ajapikku omanikutunne võib vaibuda, ent see jääb end peitma armumise varjatud poolde. See on see, mis teeb partnerist selle ainsa.

Allikas: Psychologies.ru