Sinu parim sõbratar toetab sind alati, kui sul on halb ning rõõmustab siiralt sinu õnne üle…
Te jagate teineteisega mitte üksnes raskeid hetki oma elust, vaid ka õnne. Sa ei oska ettegi kujutada, mida sa ilma temata teeksid. Tema on üks kõige tähtsamatest inimestest sinu elus. Vahel su mees küsib: „Millest te küll terve tunni telefonis lobisesite?“ Ja sa ei oskagi midagi tarka vastata. Sa lihtsalt jagasid sõbratariga osakest iseendast.

Mehed ei suudagi mõista, mis teid omavahel seob. Ka nemad kohtuvad omavahel, vaatavad koos jalgpalli, kuid nende vestlus… see on pigem kasuliku info vahetus. Nemad ei armasta avameelseid kõnelusi ning jagavad haruharva oma emotsioone. Seda aga ei saa öelda naiste kohta. Psühholoogid lausa kinnitavad, et emotsioonide väljendamine on meie tervisele lausa hädavajalik. Just seetõttu on sõprus suurim väärtus, mida paljud naised võrdsustavad õnneliku pereeluga.

Naiste sõprus võib olla erinev. Te võite sageli kohtuda ning läbi arutada ka kõige väiksemaid otsuseid. Selline sõprus on iseloomulik üksikutele naistele. Abielus naistel on aega vähem ning nad kohtuvad seetõttu harvemini. See aga ei tähenda veel sugugi, et nende sidemed oleksid nõrgemad. Sõpruses pole ju tähtis kontaktide sagedus, vaid hoopiski selle sisu.

Vahel peame eksikombel sõbratariks inimest, kellega meid seovad ühised huvid. Ning me unustame, et sõna „sõbratar“ eeldab ennekõike siirust. Siin pole kohta kadedusele. Sa pead olema avatud kriitikale ning valmis loobuma oma lõbudest sõbratari kasuks.

Eelkõige aga kohustab sõprus olema täpselt selline, nagu sa tegelikult oled. Suhtlema peab maskideta ja teeskluseta. See on raske, ometi annab see võimaluse saada vastu midagi äärmiselt väärtuslikku, nimelt täieliku vastastikuse mõistmise.

Miks me oleme teineteisele vajalikud

On ääretult tähtis, kui sul on olemas keegi, keda võid täielikult usaldada. Kui me usaldame kedagi, siis tunneme end turvaliselt selle inimese seltskonnas. Me ei karda, et ta kasutab meie nõrkusi ära.

Ometi ei teki usaldus niisama lihtsalt. Sellised suhted on kui helmed. Need kujunevad otsekui niidile lükitud pärlitest — sündmustest, elurõõmudest, raskustest, üleelamistest ja otsustest. Üksnes aja jooksul kujuneb välja vastupidav ja kaunis „kaelakee“ — tõeline sõprus.

Tuleta meelde, kuidas teie sõprus alguse sai. Te tutvusite aegamööda, rääkisite, avasite end ning veendusite siis, et võite teineteist usaldada. Või oli kõik hoopis teisiti? Teie tutvus sai alguse koolist, kus õpivad teie lapsed… Või olid teil sarnased mured… Ühes olete aga mõlemad kindlad — te vajate teineteist.

Teid ühendavad emotsioonid

Olete sarnased. Eriti emotsionaalselt või siis suhtumises erinevatesse olukordadesse. Pole tähtis, oled sa ekstravert või introvert, pessimist või optimist. Sul on terve spekter emotsioone ning vaid teine naine suudab neid mõista. Kui te olete pikemat aega tuttavad, siis küllap suudad juba hääletooni järgi telefonis aru saada, et sõbratariga on midagi korrast ära. Või siis aimad näoilme järgi, mis teda rahutuks teeb. Sa tunnetad tema meeleolu ning sinu intuitsioon ütleb sulle, kuidas teda hetkel aidata. Võib-olla pead teda lihtsalt kallistama. Või riidlema temaga. Või lihtsalt lobisema mingil täiesti tühisel teemal. Sa võid talle tundide viisi kurta oma peavalu, taga rääkida kolleegi uut kallimat või siis usaldada talle salakesi, et su mees ei huvita sind enam nii nagu varem. Sõbratar ei hakka sulle epistlit lugema. Vahel võid olla nõrk ja abitu. Tema on alati su kõrval.

Ta on sinu peegel

Suhtlemine sõbratariga võimaldab sul selgemini näha erinevusi naiste ja meeste vahel. Tuleta meelde, kui sageli on jutuajamine temaga andnud sulle jõudu pärast kallimaga tülli minekut? Tekkis võimalus mõelda ja rahulikult kõik ära otsustada.

Talle võid sa usaldada ka selle, mille pärast sa iseenda peale tige oled. Näiteks andsid lapsele võmmu laialivisatud riiete pärast. Sõbratar ei mõista sind hukka, vaid lihtsalt kallistab sind ning tunnistab, et ka temal on hetki, mil ta ei suuda end tagasi hoida.

Inimesele on juba psühholoogilisest seiskohast lähtudes väga tähtis, et tal oleks võimalus usaldada oma saladusi kellelegi, kes ta rahulikult ära kuulab ning teda hukka ei mõista. On ju nii tore avastada, et mitte ainult sina ei karju vahel mehe peale, ei nuta melodraamasid vaadates ning et sina pole ainus, kellel esinevad kontrollile mitte alluvad poodlemise hood. Mina olen samasugune, ütleb sõbratar.

Tavaelus ei taha sa ju teistele oma nõrku külgi näidata. Sõbratariga koos võib aga vabalt nõrk olla — haletseda ennast ning oodata teiselt haletsust, mis ei solva, vaid lisab hoopiski jõudu.

Ta on sinu õpetaja

Lähedane sõbratar innustab sind kõige julgematele tegudele. Eriti siis, kui sul pole minevikus olnud head eeskuju, keda jäljendada. Kui sa oled sattunud keerulisse olukorda, mõtle, kuidas käituks sinu sõbratar. Kasuta ära tema elutarkusi, eriti siis, kui ta on sinust vanem. Pea meeles, et te mõlemad olete isiksused, seetõttu täiendate teineteist suurepäraselt. Kummalgi teist on selja taga teatavad kogemused. Sõbratar aitab sul vältida vigu. Ta räägib sulle, kuidas ise toimis ühes või teises olukorras.

Alati koos: nii rõõmus…

Nii nagu igasugustes suhetes, tekib ka sõpruses kriise. Nii teie, kui ka teid ümbritsev maailm muutub pidevalt. Seetõttu ei ole just lihtne raskusi vältida. Tähtis on tulla keerulistest olukordadest väärikalt välja, sest mitte alati ei suuda sõprus absoluutselt kõike üle elada. Vahel tuleb sõpruse eest ka võidelda. On „patukesi“, mida sa andestaksid tavalisele tuttavale, mitte aga sõbratarile. Miks? Aga sellepärast, et sa usaldad teda täielikult ja kui ta sind alt veab, paneb see sind kannatama. Mis ka ei juhtuks, mõtle hoolega järele, kuidas teie sõprust ähvardava olukorraga toime tulla.

Kui teie teed lähevad lahku

Olite kunagi lahutamatud, kohtusite sageli ning jagasite teineteisega kõike. Pärast seda aga, kui sõbrataril laps sündis, hakkasid teie teed lahknema. Te ei mõista enam teineteist, nii nagu varem. Sa helistad talle, et oma uuest kavalerist rääkida, tema ega ei kuula sind üldse, vaid hakkab sulle hoopistükkis jutustama putrudest ja vannitamisest ja lapse seedehäiretest. Sul on hea meel, et ta on õnnelik ema, samas tunned aga end mahajäetuna. Sa eelistad kohtuda üksikute sõbrataridega, sest nemad mõistavad üksiku elu paremini. Nii ka sinu sõbratar — selle asemel, et sulle helistada, helistab ta teistele emmedele. Sa ei taha teda kaotada. Kuidas siis saada möödunut tagasi?

Sõprus põhineb peamiselt ühistel läbielamistel. Seetõttu, kui te ei ole enam ühel lainel, tuleb palju jõudu kulutada, et hoida seda, mis teid ühendab. Räägi sõbratariga sellest. Las aeg, mida te kahekesi veedate on vaid teie päralt. Ütle, et tunned end tõrjutuna. Tema aga, kes on täielikult pühendunud oma lapsukesele, ei pruugi seda mõista. Ole sinagi siis arusaaja ja kuula teda tähelepanelikult.

Kui sa ei kiida heaks tema valikut

Loomulikult oled sa rõõmus, kui su sõbratar on lõpuks armunud ja õnnelik. Oled ju seda alati siiralt soovinud. Kuid sügaval hingepõhjas on sul tunne, et see mees ei sobi talle. Ta on armas, tähelepanelik, hoolitsev, kuid… miski on valesti. Sa tahaksid seda öelda, kuid samas mõistad suurepäraselt, et armunud naine ei usu sind ning võib hoopiski solvuda.

Mõtle hästi järele, kas selle sõbratari kavaleriga on ikka tõega midagi valesti või oled sa lihtsalt … armukade. Seda on ju raske endale tunnistada. Kui ta on tõesti tore inimene, sina aga räägid temast halvasti, võib sõbratar tõepoolest solvuda. Ja tal on siis õigus. Lähedased suhted ongi lähedased selletõttu, et iseendas osatakse alla suruda halbu tundeid. Rõõmusta tema õnne üle. Kui sa aga märkad, et mehel on halb mõju sõbratarile, katsu talle seda ettevaatlikult öelda. Kui ta ei kuula sind, ära talle oma arvamust ka lausa peale suru — hetkel pole sellel niikuinii mingit mõtet. Lihtsalt ole ta kõrval.

Kui sõbratar on saavutanud edu

Te alustasite koos ning teie võimalused olid ühesugused. Koos lõpetasite ülikooli. Sellest on palju aega möödunud, kuid sina töötad ikka samal ametikohal, samas asutuses. Sõbratar sai aga ametikõrgendust. Sul on selle üle hea meel, samas tunned kadedust: „Miks minul nii hästi ei lähe?“ See on täiesti loomulik reaktsioon ning selles pole midagi halba. Muidugi tingimusel, kui sa suudad olukorda kontrolli all hoida. Kadedus võib väga kergesti sõpruse hävitada.

Psühholoogid kinnitavad, et meil on kõige lihtsam tunda rõõmu lähedaste edu üle nendes elusfäärides, mis meid endid otseselt ei puuduta. Kui aga tegevusalad on ühised, siis sunnivad teiste edusammud meid tähelepanu pöörama iseenda saavutustele. Sõbratar on peegel, kuid me ei vaata sinna iialgi kui kõverpeeglisse. Et hoida alal sõprust, tuleks sõbratari edusse suhtuda kui eeskujusse. Tema saab nüüd ju asjalikku nõu anda. Ja ta teebki seda, sest armastab sind.

.. kui mures

Juhtub, et oled sõbratari peale vihane. Räägid mehele, et ta on niisugune ja naasugune ning et sa ei taha teda enam nähagi. Järgmisel päeval aga, kui ta palub sind enda juurde tulla, lähedki pikemalt mõtlemata. Mees ei mõista midagi. Alles eile sa ju vihkasid teda… Mis teha, sellised me oma loomult ju oleme — emotsionaalsed. Siis aga, kui vaja, teeme sõbratari heaks kõik. Me oskame eristada tühjad tülid tõsistest probleemidest.

Sõpruski vajab puhkust

Elus juhtub kõike. Sõbratari ette võivad kerkida tõsised raskused — keegi lähedastest sureb, mees jätab maha… Sina oled ta kõrval. Ta nutab sinu õla najal. Kuid see aeg saab otsa ja tuleb hetk, mil ta vajab rahu ja täielikku isoleeritust. Ka see on teie sõpruse proovikivi. Peab aru saama, kui on kätte jõudnud aeg kõrvale astuda. Sulle võib näida, et sõbratar lihtsalt kasutas sind ära, et ta enam ei usalda sind. Ja kui ta ei taha sinuga rääkida, siis sa pole enam tema jaoks tähtis. See pole hoopiski nii. Võimalik, et antud eluetapil on tal raske üleüldse kellegagi rääkida. Ta ei ole võimeline oma emotsioonidega toime tulema. Luba tal vaikida ja oma „urgu tõmbuda“. Kui ta ei taha sinuga kohtuda, anna talle aega. Lihtsalt ütle talle, et sa oled olemas ja ta võib alati sinu abiga arvestada. Sõbratar peab seda meeles ja tal hakkab kergem.

On olukordi, kus nõuandeid ei vajata, pole tarvis ka otsuseid ega õlga, kus end välja nutta. Tuleb lihtsalt olla lähedase inimese kõrval, nii rõõmus kui ka kurbuses.

Ta on kui õde

Teie sõprus on eriline just seetõttu, et olete naised. Te tunnete ja mõtlete ühtemoodi. Isegi teie kallimad, kellega koos olete õnnelikud, ei mõista teid kohati. Vahel on sõbratar lähedasem kui omaksed. Sa oled valmis tema jaoks tegema mida vaid, ohverdama ennast, nii tähtsates kui ka pisiasjades.
Nagu tookord, kui laenasid talle raha, mida olid talvemantli jaoks korjanud… Ja sa pole seda mitte kunagi kahetsenud, sest tead, et sinugi pärast on ta valmis kõigeks.

Allikas: Planeta Ženštšinõ, 2’2010