Valusa lahkumineku järel soovid enamasti kolme asja: 1) näost jäätist sisse ajada, 2) näost veel rohkem jäätist sisse ajada, 3) rääkida eksiga ja lahata iga viimast kui detaili, et jõuda kohani, kus ta ütleb midagi nii põhjapanevat, et kogu valu kaob hetkega.

Loe Cosmo veebruarinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Taylor Swift ja tema imedemaa

• Meeste vestlusring: vanema naisega deitimise võludest

• Võrgutamise spikker + nipid valentinipäevaks

• Põleta kiirelt 200 kalorit

• Pane tema lemmikpoos enda kasuks tööle

• Ole sina ise!

• Eesti modellid räägivad tööst, suhetest, motivatsioonist

• Edukuse varjukülg: depression, paanikahood, buliimia

• Ole köögis tõeline äss!

Ekspertide sõnul on lootusetu unistus, et eks asja kenasti kokku võtab ja valutumaks muudab. “Suure tõenäosusega stressad siis veelgi enam, sest 99%-l juhtudest ei lähe nii,” ütleb psühholoog ning raamatu “The Power of Resilience” autor Robert Brooks. Jah, on küll tibatilluke võimalus, et su eks on spioon, kes pidi ootamatult riigist lahkuma, või tal avastati raske haigus (või ta tahab sind hoopis tagasi, kui olete suhte selgeks rääkinud). Igal muul juhul aitab alljärgnev sind aga kordades rohkem, kui temalt info välja pressimine läbi pisarate.

Maagilisi sõnu pole olemas

Isegi kui ta oleks öelnud: “Sa väärid paremat… asi pole sinus, vaid minus… mulle meeldivad mehed…,” siis kas see oleks kuidagi su kehva olemist leevendanud? Meie kahtleme. “Vahet pole, mis ta vastab, sest see ei muuda minevikku ega aita liikuda tulevikku,” selgitab raamatu “The Sassy Little Guide to Getting Over Him” autor Sandra Ann Miller. Nõudes eksilt suhte “pidulikku” lõpetamist, annad talle võimaluse kontrollida oma õnne. “Kui ketrad peas küsimust, mida ta võiks öelda, et sa end paremini tunneksid, keskendud temale, selle asemel et endale mõelda,” lisab ta.
Selleks, et endale keskenduda, pead ta oma suhtlusringkonnast kõrvaldama. Eemalda ta Facebooki sõbra-list’ist, ära jälgi teda enam Twitteris ning palu sõpradel lõpetada endale tema-teemaliste ettekannete tegemine. Ütle neile, et sulle meeldib, kui sõbrad sinu jaoks olemas on, kuid sa tahad oma eluga edasi minna ega vaja selleks pidevat ülevaadet eksi tegemistest.

Nuta, kullake, nuta

Lõpp saabub sinust enesest, nii et luba endale enesehaletsust, aga pane sellele tähtaeg – näiteks kaks nädalat. Põe lahkuminekut, sest nii on lihtsam sellest välja tulla (eksperdid nimetavad seda emotsionaalseks gripiks). “Lubades endal nutta ja halada, kuid seades sellele oma peas ajalised piirid, saad kurbusest hõlpsamini võitu,” lisab raamatu “Getting Past Your Breakup” autor Susan Elliot. Vedele nädalavahetusel dressides, kutsu sõbrannad külla ning kirjuta midagi oma blogisse või päevikusse. Kui kaks nädalat on möödas, siis pole kogu valu küll kadunud, kuid oled valmis hakkama taas nägema häid asju enda ümber.