Jalgpallipalavikku põdevad mehed võivad kiiresti väsitavaks muutuda. Nad muretsevad endale hiiglasliku ekraaniga televiisori, et mängu vaadates ei jääks märkamata ükski kohtuniku näoilme. Nad ei huvitu enam millestki ega kellestki, vaid transformeeruvad kergesti ärrituvateks kisakõrideks või jalgpallipildikesi koguvateks poisikesteks. Vahetevahel paistab, et nad näevad sellistes suursündmustes nagu jalgpalli maailmameistrivõistlused lausa abivahendit igapäevaelu kohustustest kõrvalehiilimiseks.

Sellisel juhul võib pereelu aga mehe sõltuvuse all tugevalt kannatama hakata. Seoses 2006. aastal Saksamaal toimunud jalgpalli maailmameistrivõistlustega, spetsialiseerus paariterapeut Volker van den Boom taoliste olukordadega tegelemisele. Nüüd on tal taaskord põhjust probleemi üldsusele lähemalt tutvustada ja paaridele nõu jagada, sest Poolas ja Ukrainas on alanud järjekordne jalgpallilahing.

Tüli jalgpalli tõttu — on see võimalik?

Paljude jaoks tundub uskumatu, et jalgpall võib suhte tõepoolest kriisini viia. Volker van den Boomi sõnul kerkivad maailmameistrivõistluste ajal aga päevakorda juba varem partnerite vahel idanenud probleemid. Samas on ka juhtumeid, mille puhul on viha tingitud tõesti kõigest spordisündmusega kaasnevast eriolukorrast. Partnerid, kelle vahel jalgpalli tõttu konflikte esineb, on tavaliselt üle 30- aastased. Nooremate puhul paistavad naised toimuvat pigem positiivse sündmusena tõlgendavat: nad näevad selles head võimalust sõpru ja sõbrannasid külla kutsuda ning ühtekuuluvustunnet nautida.

Levinuimad põhjused vastuoludeks

Van den Boomi sõnul tekivad partnerite vahel konfliktid kõige sagedamini seetõttu, et meespoole jaoks keerleb suursündmuse ajal kogu maailm ainult spordi ümber. Samal ajal jäävad naise kanda aga kõik kodused kohustused alates majapidamistöödest kuni igapäevase toidukraami ostmiseni. Selline olukord on kahtlemata plahvatusohtlik. Paariterapeudi sõnul on probleemiks aga ka see, et naised muutuvad suurvõistluste ajal põhjendamatult armukadedaks. Sest hetkeks, kui naine tutvub tõelise jalgpallifänniga, on viimane seda ilmselt juba aastaid olnud ning tal on mängude jälgimisega seoses välja kujunenud teatud harjumused ja rituaalid. Maailmameistrivõistluste ajal on jalgpall ja sõbrad mehe jaoks seetõttu tähtsamad kui partner ning naispool tunneb ennast sageli tahaplaanile jäetuna. Armukadeduseks võib põhjust anda aga ka tõsiasi, et mõned mehed muutuvad jalgpalli vaadates väga emotsionaalseks, samas jälle suhtes olles oma tundeid nii lihtsalt ei väljendata.

Nõuandeid naistele

Paariterapeudi sõnul on tähtis, et naine ei suhtuks partneri huvisse halvustavalt ega annaks mehele mõista, et keelab tal igasuguse lõbutsemise ja spordist vaimustumise. Nurisemine on alati vale lahendus. Kui mees aga tõepoolest igapäevaelust täielikult eraldub, tuleb midagi ette võtta. Tähtis on leida lahendusi paarina, soovitatavalt nii, et see tooks kasu mõlemale suhte poolele. Nendeks võiksid olla näiteks eraldi telekad või eelnev läbirääkimine, milliseid mänge jälgitakse ning milliseid mitte. Samas on võimalik ka vastastikune kokkulepe terveks maailmameistrivõistluste perioodiks: mees tohib neli nädalat teatud kohustustest kõrvale hiilida, aga peab seejärel kuu aja vältel sama ka naisele võimaldama.

Punane kaart

Kahjuks võib ette tulla ka olukordi, mille puhul naised enam leppida ei saa ja oma jalgpallifännidest partneritele punast kaarti näidata võivad. Seda näiteks juhul, kui mehe sõbrad ühise mänguvaatamise käigus korteris täieliku kaose tekitavad. Probleemide vältimiseks rääkige oma teise poolega eelnevalt läbi, kes teie juurde mängu vaatama tulla võivad, tehke selgeks, keda te oma diivanil istumas näha ei taha ning leppige kokku, kes tekkinud segaduse pärast likvideerib. Kui mees vastutuse 70 protsendi ulatuses enda peale võtab, peaks sellest juba piisama. Võib-olla on tal teistsugused koristamismeetodid kui teil, ta alustab töödega tund aega hiljem või on paar inimest rohkem kutsunud, kui eelnevalt kokkulepitud sai — peamine on aga see, et mees üleüldises plaanis ka teie soovidega arvestaks. Võite oma partnerit paluda, et mänge jälgitaks kordamööda ka teiste kodudes: viis sõpra, viis erinevat korterit.

Tihtipeale esineb terapeudi sõnul aga hoopis vastupidine olukord: meest pole kunagi kodus, vaid ta vaatab pidevalt sõprade juures või erinevates pubides jalgpalli. Ka sellisel juhul on nurisemine vale lahendus. Selle asemel peaksite oma partnerile rahulikult rääkima, millal te teda kodus vajate ja miks. Tehke talle selgeks, et tegemist on vastastikuse austuse küsimusega ja mees peaks teie jaoks kättesaadav olema hoolimata oma jalgpallipalavikust.

Aga kui mees ei kuula…

Van den Boomi sõnul tuleb taolisteks jutuajamisteks valida alati sobiv moment. Mängu ajal selline hetk puudub. Kui aga muud võimalust ei ole, tuleb abiks võtta naiselik võlu: puudutage oma nimetis-, keskmise ja neljanda sõrmega õrnalt oma partneri põlve või õlga ning öelge, et soovite temaga lühidalt vestelda. Mehe kohene tähelepanu on garanteeritud!

Allikas: freundin.de